Pred 50 leti v Večeru: Republiška skupščina bo razglasila novo ustavo SRS

Pripravil Rok Kajzer
02.03.2024 05:05

V mariborskih delovnih kolektivih je bilo danes dopoldne ponovno praznično ozračje ob sprejemanju nove slovenske ustave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danilo Škofič
25. februar 1974

Štirinajsto ptujsko kurentovanje

Že štirinajsto zapored je bilo včeraj v Ptuju letošnje tradicionalno kurentovanje, na katerem je nastopilo 16 etnografskih in 41 karnevalskih skupin ter okoli 1500 drugih pustnih likov, vključno z znamenitimi kurenti (na sliki), ki so bili, žal, spet mokri. Deževna prha ni skalila pustnega razpoloženja, le gledalcev je bilo nekoliko manj kot lani. V karnevalskem sprevodu so prikazali načrtovano gradnjo ptujskih toplic, energetsko krizo, integracijske procese in druge aktualne, seveda karikirane teme. J.S. Foto: D. ŠKOFIČ

25. februar 1974

Vesoljci v škripcih

Na prvi tiskovni konferenci, potem ko so prebili v vesolju 85 dni, so člani tretje posadke skylaba povedali novinarjem, da so preživljali dramatične trenutke neposredno pred vrnitvijo na Zemljo. Priznali so, da so se takrat zares zbali za življenje. Ko so prestopali iz vesoljskega laboratorija v apollo, ki naj bi jih vrnil na Zemljo, so vesoljci z grozo ugotovili, da se raketni motorji ne marajo vžgati. Po hipu osuplosti so uporabili rezervni sistem za vžig in potem je šlo vse, kot je treba. Šele pozneje so ugotovili, da sploh ni bilo nobene okvare, marveč so vesoljci pritisnili na napačen gumb. /.../ Čeprav je Kohoutkov kornet razočaral astronome, pa so vesoljci nad njim navdušeni. "Bil je čudovit in zelo gibljiv. Na temnem ozadju vesoljskega neba je bil zelo bleščeč ... naravnost veličasten."

26. februar 1974

Huje kot zločini nacistov

Vdova pokojnega čilskega predsednika Hortensia Allende je izjavila včeraj v Združenih narodih, da je med lanskoletnim udarom in po njem bilo ubitih v Čilu od 15.000 do 80.000 ljudi. V govoru pred komisijo Združenih narodov za človečanske pravice je obljubila, da bo predložila obsežno dokumentacijo o zločinih hunte, ki po njenih besedah presegajo zločine Hitlerjevih nacistov. Carlos Altamirano, ki je na obisku pri nas, pa je izjavil, da čilski narod prvič v 150-letni zgodovini trpi lakoto in da z orožjem teptajo vse njegove pravice.

28. februar 1974

Danes nova ustava

Danes je zgodovinski dan. Republiška skupščina bo razglasila novo ustavo socialistične republike Slovenije. Slovesnost v veliki skupščinski dvorani se je začela dopoldne ob 9. uri, ko so se zbrali poslanci vseh zborov skupščine SRS. Sergej Kraigher, predsednik skupne komisije vseh zborov skupščine SR Slovenije za ustavna vprašanja, je podal obširen ekspoze k predlogu ustave SR Slovenije. Na to sejo so povabili poleg poslancev tudi slovenske člane sveta federacije, člane zbora narodov zvezne skupščine iz naše republike, člane predsedstva SFRJ iz Slovenije, delegacije družbenopolitičnih organizacij, člane ustavne komisije in druge. Po ekspozeju je republiški zbor določil predlog ustave SRS in ga poslal vsem zborom delovnih skupnosti. Gospodarski, prosvetno kulturni in socialno zdravstveni zbor na ločenih sejah sprejemajo predlog ustave. Ko bo republiški zbor prejel obvestila zborov delovnih skupnosti, da so sprejeli predlog ustave SR Slovenije in medtem tudi sam izglasoval ustavo SR Slovenije, bo ob 14.30 v veliki dvorani skupščine SR Slovenije, ob navzočnosti delavcev vseh zborov skupščine SRS in drugih vabljenih gostov, razglasil ustavo SR Slovenije./.../

28. februar 1974

Praznično vzdušje

V mariborskih delovnih kolektivih je bilo danes dopoldne ponovno praznično ozračje ob sprejemanju nove slovenske ustave. Nekateri delavski sveti in družbenopolitične organizacije so imeli slovesne seje že včeraj, večina pa danes opoldne. Tudi šolarji so eno učno uro namenili temu zgodovinskemu dogodku, sočasno pa so sprejetje ustave spremljali po zvočnikih v šolskih klopeh. /../ Največji delovni kolektiv v Mariboru, tovarna avtomobilov in motorjev, je slovesno obeležil novo ustavo. "Delovni ljudje TAM pozdravljajo sprejetje nove ustave. /.../ Ob tem svečanem trenutku želimo vsem delovnim ljudem kar največje delovne uspehe."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta