Pred 50 leti v Večeru: Zavrteli so se pod pajki

Pripravil Rok Kajzer
24.02.2024 05:30

Zadnji “šejki” in njihove podložnice so zapustili Slavijo že v svetlem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer Arhiv
18. februar 1974

"Delegacija" arabskih šejkov

Šele po polnoči so se razigrali številni gostje letošnjega 21. pajkovega plesa v mariborski Slaviji. Morda tudi zavoljo aktualne domislice: pisano strukturo gostov (med njimi je bil tudi sekretar komiteja mestne konference ZK Maribor Janez Sterniša s soprogo) je namreč pozdravila "delegacija" arabskih šejkov, ki je pripeljala v "barelu" v vse prostore Slavije dobro razpoloženje, smeh, duhovitost in pesem. Krona kulturnega dela 21. PP je bila seveda priljubljena beograjska pevka šansonov in jazzovske glasbe Nada Kneževič, ki je s svojim žametnim glasom še bolj naelektrizirala ozračje. Zares, sobotno - včerajšnji pajkov ples je bil višek družabnega življenja v predpustnem času v štajerski prestolnici. Zadnji "šejki" in njihove podložnice so zapustili Slavijo že v svetlem.

19. februar 1974

Slavje v Črnomlju

30. obletnica prvega zasedanja SNOS - V Črnomlju v Beli Krajini je danes osrednja svečanost ob 30. obletnici prvega zasedanja slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS). O pomenu tega prvega slovenskega parlamenta bo govoril podpredsednik republiške konference SZDL Slovenije Zoran Polič.

Črnomeljsko zasedanje pred 30 leti je v celoti potrdilo delo slovenske delegacije na drugem zasedanju AVNOJ v Jajcu in prevzelo tudi vso odgovornost, da bodo sklepe AVNOJ uresničili na slovenskem ozemlju. Sprejelo je tudi vrsto drugih sklepov, pomembnih za razvoj slovenske državnosti.

19. februar 1974

Podpis pogodbe v Krškem

V Krškem so včeraj popoldne kmalu po 15. uri z majhno svečanostjo podpisali pogodbo o skupnem investitorstvu in skupnem najetju posojil za atomsko elektrarno. Poleg elektro gospodarstva Slovenije so pogodbo podpisali še predstavniki vseh elektrogospodarskih organizacij Slovenije - tako Dravske, Savske in Soške elektrarne, TE Šoštanj, TE Trbovlje in ljubljanska toplarna. Zaradi obolelosti je manjkal le direktor TE Brestanica, ki bo podpisal pogodbo kasneje. /.../ J.VOLF

19. februar 1974

Protest s kravami

Tisoči kmetov iz vse Francije so včeraj demonstrirali na ulicah tako, da so gonili velike črede krav. To je njihov protest zaradi cen kmetijskih pridelkov, ki jih je predlagalo skupno tržišče, kmetje pa menijo, da so prenizke. Časovno se je protestni pohod ujemal z ministrskim sestankom v Bruslju. Tam so finančni ministri končali delo sorazmerno zadovoljni, njihovi kmetijski kolegi pa zasedajo naprej, ker se še niso sporazumeli o novih cenah, ki bi morale začeti veljati 1. marca.

19. februar 1974

Draga kurentova "konfekcija"

Trenutna tržna vrednost kurentove opreme se giblje okoli 350 starih tisočakov. Ta podatek je povedal na tiskovni konferenci pred nedeljskim ptujskim kurentovanjem Jože Štrafela, predsednik pripravljalnega odbora za kurentovanje. Predvidevajo. da bo plesalo v nedeljo v Ptuju med drugimi pustnimi liki najmanj okoli 100 kurentov, ki bodo, upoštevajoč tržno ceno svoje opreme, nosili na plečih okoli 35 starih milijonov.

Tu in tam je na Ptujskem polju še sedaj ohranjen običaj, da dobi sin ob poroki od očeta celotno kurentovo opremo kot sestavni del poročnega darila oziroma dediščine. J.S.

20. februar 1974

"Gorenjci prvič ob primat!"

Polovica od 24 kolajn (osem Branik, štiri Fužinar) na članskem državnem prvenstvu na Jahorini je tehtnico jugoslovanskega alpskega smučanja prvič nagnila na stran Štajercev. Filip Gartner (34), že 10 let trener Branikovih smučarjev in smučark, je ob največjem uspehu mariborskih smučarjev menil: "Ravenčanka Ježeva trenutno v Jugoslaviji zares nima prave konkurence. Vrhu tega v smuku nimamo kvalitetnejše tekmovalke, kajti sicer se ne bi smelo zgoditi, da Tanja Cizej-Svet, ki je obesila dlice na klin že pred dvema letoma, pusti za seboj vse tekmice, med njimi tudi udeleženki SP v St. Moritzu. Škoda, da se je na treningu nesrečno poškodovala Draga Žuraj, drugače bi bila štajerska bera kolajn še mnogo večja." /.../ P.KANCLER

23. februar 1974

Rekord: 60.000 krofov!

V kuhinji mariborske samopostrežne restavracije Center imajo dekleta te dni polne roke dela. Noč in dan namreč pečejo okusne krofe, ki jih Mariborčani ob pustnih dneh s slastjo uživajo. Lani so jih v samopostrežni restavraciji napekli za mariborske trgovine, bifeje in bistroje 52.000, letos pa bodo skoraj za 10.000 presegli lanskoletno številko. B.P.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta