Preiskovalni novinar Stevan Dojčinović: Ko se je oblast odrekla Kavaškemu klanu ...

Jon Knez Jon Knez
11.02.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stevan Dojčinović je 15 let preiskovalni novinar. Je dobitnik številnih novinarskih nagrad in priznanj.
Stevan Dojčinović je 15 let preiskovalni novinar. Je dobitnik številnih novinarskih nagrad in priznanj.
Robert Balen
O podpori političnih struktur kriminalcem sogovornik, preiskovalni novinar Stevan Dojčinović pojasni, da je bil Kavaški klan, sploh v Srbiji, dobro pozicioniran, saj je obstajala direktna povezava z vlado. "Bili so tako močni, da so Škaljarski klan praktično izgnali iz Srbije. V Črni gori je njuno razmerje moči pol-pol. Del skorumpiranih politikov in policistov je delal za kavačane, drugi del pa za škaljarce.

Do preloma v Srbiji, ko je oblast prenehala podpirati Kavaški klan in ga zrušila, je prišlo, ker so kriminalci postali preveč brutalni in so tudi oblasti povzročali težave. Drugi pomemben razlog pa je, da je Europol razbil kriptirano aplikacijo Sky in prišel do komunikacije med člani klana. Tako so na plan prišle tudi fotografije umorov. Ko se je to znašlo v javnosti, je srbskim oblastem postalo jasno, da tako ne gre več naprej, saj obstajajo dokazi na evropski ravni, ki jo bremenijo. Ker kavačanov niso mogli več ščititi, so se jim odrekli in krenili z množičnimi akcijami in aretacijami," razlaga. Najodmevnejša je bila februarja 2021 aretacija vodje srbske celice Kavaškega klana Veljka Belivuka. Celica je veljala za zelo brutalno, žrtve so v posebnem prostoru, ki so ga imenovali klavnica, zmasakrirali, trupla pa nato zmleli v stroju za mletje mesa.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta