Primož Roglič na kolesarski dirki po Španiji: Ni boljšega od našega tujca

Uroš Gramc Uroš Gramc
24.08.2019 04:58

Primož Roglič gre drugič letos na tritedensko dirko, prvič v življenju na Vuelto, a ima spet velike možnosti za uspeh in nov mejnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V rdečem je letos v Združenih arabskih emiratih že slavil, a najbolj prestižna majica na Iberskem polotoku bi dodala povsem drugo dimenzijo v njegovo že zdaj impresivno kolesarsko biografijo.
Epa

Najprej je navijače pritegnil ob ceste, nato pred televizorje. Sprva za kak dan, dva, sledil je cel teden in potem še trije. In letos bo to najbrž storil še drugič! Primož Roglič bo po za slovensko kolesarstvo zgodovinski dirki po Italiji, kjer je osvojil prve stopničke, nastopil še po Španiji. Novopečeni oče še zdaleč ne bo naš edini adut, tam bodo tudi sprinter Luka Mezgec, ki je noge spet napolnil z dinamitom, mladi up Tadej Pogačar ter Luka Pibernik in Domen Novak, ki bosta skušala presenetili … Slednje že dolgo več ne velja za 29-letnega Zasavca s stalnim prebivališčem v Hočah, čeprav je šele četrto sezono med svetovno smetano. Se lahko na svoji peti tritedenski dirki, čeprav bo na Vuelti šele prvič, ponovno uvrsti med zmagovalce? Gre lahko še dlje, do rdeče majice, leta 2010 je zamenjala zlato, ki jo je edini od Slovencev pred trinajstimi leti dva dneva nosil Janez Brajkovič?
"Da še ni nastopal v Španiji, ni hendikep, na Touru je Primož dokazal, da mu vročina ne škodi. Nima se česa bati. Že od Gira ni dirkal, naredil je lep blok počitka in treninga. Očitno je že pred sezono planiral obe dirki, ker je spomladi zelo malo vozil in vmes ni počel nič drastičnega, samo priprave, ogromno višinskih. Mislim, da na Giru ni bil daleč od zmage; če se ne bi malo zapletel z Vincenzom Nibalijem, če bi imel malo boljšo ekipo, ki bi ga bolj podpirala ..." je razmišljal Gorazd Štangelj, ki je bil v Italiji športni direktor v avtomobilu italijanskega zvezdnika v moštvu Bahrajna Meride.

Premiera za Hauptmana in Pogačarja

Zdaj bo nova zgodba. "Primož je že večkrat dokazal, iz kakšnega testa je. Komaj čakam, da se začne. Upam, da se bomo veselili novega slovenskega uspeha. Ne bi pa ničesar napovedal," je bil rahlo zadržan Andrej Hauptman. Saj ga je mogoče razumeti, ko pa je pri konkurenci Rogličeve Jumbo Visme, pri moštvu Združenih arabskih emiratov. Po polovički na Giru je prvič dobil priložnost za vse tri tedne, ob glavnem menedžerju Matxinu Joxeanu Fernandezu bo v prvem spremljevalnem avtomobilu in bo eden štirih športnih direktorjev.

Z Richardom Carapazom sta se tolkla že v Italiji, zdaj bo Zasavec najbrž bolj pozoren na presenetljivega zmagovalca Gira.
Epa

Rogliču v prid, da se mu izteka pogodba

Lahko med Pogačarjem in Rogličem pričakujemo vzajemno pomoč, čeprav si bosta konkurenta? "Vsak ima zadolžitev v svoji ekipi, ampak velikokrat prideš v situacijo, ko najdeš skupni interes in si pomagaš, ne da bi škodoval ekipi. Če ne drugo, ti, ko si prav 'zmantran', dobro dene že to, da se z nekom med dirko pogovarjaš slovensko. Zmeraj je dobro imeti čim več svojih ljudi, odločijo lahko malenkosti," je prepričan Hauptman.
Hja, Rogliču se je kadrovski primanjkljaj na Giru zelo poznal, a tokrat bi moralo biti drugače. Nizozemsko moštvo mu je za glavna pomočnika namenilo Nizozemca Stevena Kruijswijka, letos tretjega na Touru, in Novozelandca Georgea Bennetta, ki je bil med deseterico na Vuelti in Giru, ob njem pa bodo tudi zelo dober nizozemski hribolazec Robert Gesink, nemška lokomotiva Tony Martin in še par mladcev. "Menim, da bodo eni tistih, ki bodo vodili dirko, kot so jo na Touru," je prepričan Hauptman.
In zakaj zdaj Slovencu polna podpora? "Mislim, da se pri Jumbu Vismi zavedajo, da je Primož pred podaljšanjem pogodbe (izteče se mu konec leta 2020, op. p.). En Grand Tour bi letos z njim že lahko imeli v žepu, upam, da izkoristijo vsaj ta vlak. Je pa njim več pomenilo tretje mesto Kruijswijka na Touru. Tako pač je, Nizozemci vedno dajo sto odstotkov za Nizozemca, zagotovo mu Kruijswijk, ki je prva violina, ni hotel dati določenih pomočnikov, ker jih je hotel zase. Primož je tujec, ampak ker v tem trenutku nimajo boljšega kolesarja, mu bodo zagotovili vso podporo," je preigravanje v moštvu razložil Štangelj.

Jumbo Visma ob boku najbogatejšim

A obstaja bojazen, da bi Zasavca po prihodnjem letu celo odrezali, glede na to, da so pred dnevi pripeljali še enega asa svetovnega kova, Toma Dumoulina, s katerim so napovedali lov na sanje – zmago na Touru? "Življenje v sožitju je plus za vse, na žalost pa si šampioni redko delijo vodenje, velikokrat konkurenca v ekipi ne funkcionira. Verjetno je Primož eden tistih, ki se bodo v tej situaciji dobro znašli, mislim, da ni ogrožen. Pozdravljam to njihovo odločitev, imeli bodo ekipo, ki se bo lahko postavila po robu Ineosu," je dejal novomeški strokovnjak.
Takšen kolektiv kolesarski svet pogreša, Britanci so vladarji, s konjskimi finančnimi injekcijami so na Touru slavili sedemkrat v zadnjih osmih letih. Za nameček se je lani prvič zgodilo, da so vsi trije zmagovalci največjih dirk (Chris Froome, Geraint Thomas in Simon Yates) prišli iz ene države, čeprav ne iz istega moštva. Letos pa so še praznih rok, Južnoameričana sta prevzela primat, Ekvadorec Richard Carapaz in Kolumbijec Egan Bernal (sicer član Ineosa) sta nova junaka.

Tako je Slovenija pozdravila junaka letošnje dirke po Italiji.
Robert Balen

Pretiravanje z vzponi? Stara zgodba

Pa seveda našega šampiona. Moč Jumbo Visme je tokrat znana, največja uganka se skriva v tem, kako motivirana in uigrana, podrejena skupnemu cilju bo zasedba. Lani po Franciji sloge za v učbenike ni bilo. Roglič ji bo poveljeval šele drugič na tako dolgi in zahtevni preizkušnji, ki ni povsem po njegovem okusu. Na prvi pogled je na 73. Vuelti premalo vožnje na čas, s katero ustrahuje in ubija tekmece. Le moštveni kronometer bo danes, uvodni dan, in manj zahteven posamični sredi dirke.
Bo pa to spet poslastica za hribolazce. Že peti dan bodo stopili v ospredje, nato šesti, sedmi ... To pomeni, da se bo dirka zgodaj cepila v dve: za etapne, kjer bodo sprinterji dobili drobtine, in za končno zmago. Kar osem ciljnih vzponov je planiranih, in čeprav se bodo izognili vršacem v Pirenejih, gorovje na meji s Francijo le oplazili in obiskali Andoro, bo več kot dovolj "plezanja" na obronkih Sierre Nevade, v Asturiji in v bližini španske prestolnice. "Štiri, pet ciljnih vzponov bi bilo zadosti, z več njih dirka lahko postane nezanimiva, ker so v ospredju isti kolesarji. Toda Vuelta je po takšnih trasah znana," pravi Bogdan Fink. Direktor dirke po Sloveniji se zavzema za ravnovesje, da k nastopu privabi različne profile tekmovalcev in vsak dan kak stopi v ospredje, zmaga pa najbolj vsestranski.

Radi v Španijo, kjer se dolgo spi

Dirka po Franciji je creme de la creme v prvi vrsti zaradi elitnega julijskega termina, se strinjajo sogovorniki. Vuelta je dolgo iskala svoj prostor pod soncem. Večjo veljajo je pridobila, ker se je z zgodnje pomladi selila na konec poletja (leta 1995), se uskladila s svetovnim prvenstvom in ko jo je prevzel ASO (delno leta 2008, povsem 2014). A čisto v špico se najbrž nikoli ne bo prebila. "V eni sezoni ni prostora za tri tako velike dirke, kot je Tour de France, ki je organizacijsko z naskokom najbolj dodelan projekt. Ni toliko vrhunskih tekmovalcev, liderjev, ki delajo dirko veliko in naredijo spektakel. Po navadi se odločijo za eno na leto. Zakaj za Tour? Ker je največja dirka. To je začarani krog," pojasnjuje Štangelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta