Rasizem do tebe

Svetlana Slapšak Svetlana Slapšak
06.07.2019 04:59

Ministrstva za zdravje, izobraževanje in kulturo do zdaj niso niti mignila s prstom, enako velja za vlado, predsednik države pa je sklenil, da je treba z najvišjim odlikovanjem nagraditi literarnega zgodovinarja in samorazkritega rasista, akademika Janka Kosa, s čimer je pokazal, o čem najraje molči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Vlada medtem še vedno verjame, da je, ko gre za človekove pravice, na pravi strani ...
Uradne strukture, država in z njo cerkev, katere uslužbenci vsake toliko propagirajo rasizem, očitno menijo, da ta v Sloveniji ni problem. Ne govorim o sklopu pojavov, kjer ima rasizem svoje ustaljeno mesto, govorim direktno in konkretno samo o rasizmu kot očitno sprejemljivem delu javnega govora. Ljudje, ki svet opazujejo z ekološko občutljivostjo in z univerzalno čustvenostjo, kot sta denimo Anja Radaljac in Nataša Kramberger, to očitno vidijo bolje kot prej omenjeni, ki bi morali na svet gledati prav iz takšne družbene perspektive, tem bolj ker so za to izvoljeni in redno plačani. Rasizem je v vrtincu umazanega javnega govora, sovraštva, laži in revizionističnega pohlepa neizbežna sestavina, če že ne predpostavka, brez katere ne gre: A to, da postaja samostojen in samoumeven, je zastrašujoč plod družbene neodgovornosti, ki zdaj postaja že kriminalna. Popustljivost do sovražnega govora namreč tistega, ki je popustljiv, neizbežno postavlja v položaj realnega krivca za dejanja, ki jih pravzaprav zagrešijo drugi. In če je katero hudodelstvo mogoče videti, storilca pa zasačiti in kaznovati, potem je to rasizem, saj je popolnoma neodvisen od slovenskega konteksta, na katerega se rada izgovarjata policija in sodna oblast in z njim opravičujeta svojo neaktivnost. Sodstvo, ki ima problem s fašistom Brščičem in provincialcem Janšo, ki fantazira o "medijskih prostitutkah", bi se moralo končno prebuditi, ko je soočeno z rasizmom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta