(RAZMISLEK) Zakaj ima obtožnica ICC zoper Putina simboličen pomen

Na svetu pravkar potekajo tudi druge vojne, kjer so se zgodili podobni zločini, kot naj bi jih bil zagrešil Putin - in voditelji v teh državah so bistveno bolj ranljivi za zunanje pritiske kot Putin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu je izdalo nalog za prijetje ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ukrajina in njeni podporniki sodišče že od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 pozivajo, naj Putina obtoži vojnih zločinov, a kljub temu je presenečenje, da je ICC - stalno mednarodno sodišče, ki preiskuje, preganja in sodi osebam, obtoženim genocida, vojnih zločinov ter zločinov proti človeštvu - sploh izdalo obtožnico. Toda opozoriti je treba, da so obtožbe bistveno milejše od tistih, ki so jih zahtevali Ukrajina in njeni podporniki - Putin med drugim ni obtožen kaznivega dejanja agresije. Namesto tega je obtožen nezakonite deportacije otrok in drugih civilistov iz okupirane Ukrajine.

Takoj po odločitvi ICC sta se oblikovala dva tabora. Prvi poudarja pomen odločitve in njeno potencialno vlogo pri ugotavljanju Putinove odgovornosti, drugi pa poudarja, da Putin verjetno nikoli ne bo stopil pred sodišče. Obe strani imata prav, ampak se hkrati tudi motita. Tisti, ki dvomijo o odločitvi, imajo prav, saj je zelo malo verjetno, da bodo Putinu sploh kdaj sodili. Vendar se tudi motijo, ko trdijo, da to simbolično dejanje nima nobenega pomena - simbolična dejanja lahko močno vplivajo na države. To ne velja le za neposredno prizadeto državo ali posameznika, v tem primeru za Rusijo in Putina, temveč tudi za druge države.

Teden simboličnih dejanj

V odločitvi Mednarodnega kazenskega sodišča se skriva dvojna simbolika. Prva je njen neposredni vpliv na samo Ukrajino.

V času, ko se obe strani pripravljata na spomladanske spopade, ki bodo po mnenju večine analitikov zelo srditi, lahko simbolična dejanja vplivajo na moralo tako pozitivno kot negativno. Odločitev ICC bo skoraj zagotovo pozitivno vplivala na moralo Ukrajine in njenih podpornikov. Naključje je hotelo, da je ICC to odločitev sprejelo nekaj dni po tem, ko je Kitajska napovedala, da bo Xi Jinping prvič po začetku rusko-ukrajinske vojne obiskal Rusijo.

Xijev tridnevni obisk pomeni veliko zmago za Rusijo, saj bo z njim ovržena trditev ZDA in njihovih zaveznic, da Rusija nima podpornikov. ICC je s svojim simboličnim dejanjem na nek način izničilo simbolično dejanje Kitajske - in čeprav je bila odločitev sprejeta neodvisno od Xijevega obiska, je trenutek njenega sprejetja odločilnega pomena. Vsekakor simbolični pomen odločitve ICC presega rusko-ukrajinsko vojno.

Tako akademiki kot politiki so v zadnjih letih dvomili o odločnosti in sposobnosti ICC, čeprav je v zadnjem desetletju kazensko preganjalo več vojnih zločincev, je obtožnice zoper njih običajno vložilo precej časa po storjenih zločinih. Dejstvo, da je ICC uspelo vložiti obtožnico že v času konflikta, priča o tem, kako zelo si želi ukrepati.

ICC in ZDA

ICC je lahko tako kot večina mednarodnih organizacij učinkovito le tedaj, če ga države jemljejo resno. In že takoj po začetku vojne se je 39 držav zavzelo za to, da bi ICC preiskalo vojne zločine v Ukrajini. Skoraj vse od teh 39 držav so zaveznice Ukrajine in ZDA.

Res je, da odnosi med ZDA in ICC niso bili vedno dobri, ZDA tudi niso podpisnice Rimskega statuta, temeljne listine ICC. Že na začetku so bili odnosi med ZDA in ICC precej turbulentni, saj so nekatere skupine hotele, da bi Američani in Britanci odgovarjali za svoja dejanja med invazijo na Irak, ampak ameriška vlada je tudi tedaj podpirala obtožnice za vojne zločine, ki niso ogrožale in tudi ne spodbujale njenih interesov.

Odnosi so se v zadnjih letih izboljšali. ZDA so v času nekdanjega predsednika Baracka Obame in nato po štiriletnem premoru še v času predsednika Joeja Bidna aktivno sodelovale z ICC. In čeprav imajo ZDA nekaj pomislekov v zvezi z ICC, zlasti glede njegovega stališča glede Izraela, z njim vseeno sodelujejo, kadar se njihovi interesi ujemajo z njegovimi. Eden od primerov je nedvomno ruska invazija na Ukrajino, čeprav je bilo ameriško obrambno ministrstvo deležno očitkov, da z ICC ne deli obveščevalskih podatkov.

Hinavščina ali resničnost?

V svetu pravkar potekajo tudi druge vojne, med drugim v Jemnu in Nigeriji, kjer so se zgodili podobni zločini, kot naj bi jih bil zagrešil Putin, in voditelji v teh državah so bistveno bolj ranljivi za zunanje pritiske kot Putin. V nasprotju z Rusijo večina drugih držav nima ne jedrskega ne kakšnega drugega strateškega orožja, ki bi ga morale imeti, da bi lahko ignorirale zunanje pritiske. Glede na to, da lahko mednarodna skupnost v takih primerih izvaja pritisk, zaudarja ostro stališče ICC do Putina po hinavščini.

Kritiki opozarjajo, da ta hinavščina nakazuje na šibkost ICC. Glede na to, da mora ohraniti podporo vplivnih držav, denimo ZDA, je selektivnost njegova ključna lastnost in bo to tudi ostala. Obtožnica ICC zato na Putina ne bo imela velikega neposrednega vpliva, vendar pa Ukrajincem daje tolažbo med njihovim nadaljnjim bojem proti Rusom.

Obtožnica tudi sporoča, da ostaja vpliv ZDA in njihovih zaveznic v mednarodnih odnosih kljub Xijevemu obisku v Rusiji močan, četudi ga uveljavljajo selektivno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta