Slovenska nogometna reprezentanca: Prehitro za tragedijo, prezgodaj za evforijo

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
15.06.2019 06:33

Kaj je leto 2019 dalo slovenski nogometni reprezentanci in kaj se je na prvih štirih preizkušnjah v novem mandatu naučil selektor Matjaž Kek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Na hodniku pod glavno tribuno stadiona Daugava je odmevala glasba. V slačilnici gostujočega moštva je bilo veselo. Niso se prepustili evforiji, za kaj takega je bilo prezgodaj. So pa proslavljali. Po več kot letu so člani slovenske nogometne reprezentance okusili slast zmage. Prepričljive zmage. V Rigi je Latvija padla z 0:5, Slovenija pa je prvič v kvalifikacijah za Euro 2020 pospravila popoln izkupiček točk. Pot do turnirja, ki ga bo prihodnje leto organiziralo kar dvanajst mest od Bakuja do Lizbone, je še dolga, je pa pomlad v kvalifikacijski skupini G nakazala, kdo se lahko resno spogleduje z velikim tekmovanjem. Kaj je pomlad 2019 dala nogometni Sloveniji? Kaj se je na prvih preizkušnjah po vrnitvi za krmilo reprezentance naučil selektor Matjaž Kek?

Selektor je našel udarno enajsterico, okostje ekipe.
EPA

Nasvidenje, eksoti

​Po prvih tekmah v kvalifikaciji v Hajfi proti Izraelu in v Ljubljani proti Severni Makedoniji se je zazdelo, da se Slovenija vzpenja. Ne zaradi dveh remijev, ampak zaradi podobe na igrišču. To ni bila več apatična in brezidejna reprezentanca, ki je predstavljala našo državo v ligi narodov. Zavzeto in odgovorno so nogometaši zagrabili svoje naloge, predvsem z igro, manj z rezultatom, dokazali, da ne sodijo v družbo eksotov. V Izraelu je bila Slovenija bližje zmagi. V Hajfi je marca izgubila dve točki, ki bi ju tri mesece kasneje pripeljali na drugo mesto v skupini, ki že vodi na evropsko prvenstvo. Remi z Makedonci, ki so po dobrih predstavah v ligi narodov in uvodni zmagi kvalifikacij proti Latviji že doživljali mini evforijo, je bil pravičen. Tekmi sta nakazali, da se Slovenija prebuja, a da jo čaka še veliko dela. Z osnovami, s pristopom na igrišču in odnosom reprezentantov do državnega grba, je bil selektor zadovoljen. Pogrešal pa je zmago.

Latvijci niso imeli možnosti

"V Rigi moramo tekmo dobiti. To lahko zdaj odgovorno rečem," je pred tretjim gostovanjem cilj izpostavil selektor. Reprezentanti so ga dosegli. Na Baltiku so bili prepričljivi, razigrani, učinkoviti. Že na začetku so razblinili vse dvome o zmagovalcu. "Ko smo mi s takšno mentaliteto prišli na igrišče, Latvijci niso imeli možnosti," je poudaril začetnik slovenskega juriša v Rigi, Domen Črnigoj. Koprčan je dosegel svoja prva reprezentančna gola, izsilil še enajstmetrovko, ki jo je Josip Iličić spremenil v vodstvo s 3:0. Z 68-odstotno posestjo žoge je Slovenija zaključila tekmo, njene podaje so bile 92-odstotno natančne. Latvija, ki je leta 2004 sicer igrala na evropskem prvenstvu, a je v zadnjem času daleč od najboljših, res ni imela možnosti. "S takim odnosom, kot ga imajo ti igralci, ne gre naprej. Tu se mora nekaj spremeniti. Proti Sloveniji smo izgledali kot lahek partner za trening. Sram me je," je bil jezen Slaviša Stojanović. Nekdanji selektor Slovenije je izgubil tudi četrto tekmo na klopi Latvije.

"Zanimivo in težko obdobje je za nami. Točno takšno, kot sem ga pričakoval," ocenjuje Matjaž Kek.
Andrej Petelinšek

​Največ minut najizkušenejšim

Okostja ni zgradil sam. Na igrišče je poslal 18 nogometašev. Med njimi je bil le en debitant. Denis Popovič, vezist ruskega Orenburga, je prve reprezentančne minute dobil v Celovcu, v Rigi je že začel v prvi enajsterici. "Bilo je zanimivo. Boljše bi bilo, če bi obe tekmi dobili, a po porazu je hitro prišla nova tekma. Pokazali smo karakter, dokazali, da lahko igramo z vsakim, če stopimo skupaj," je 29-letnik podčrtal svoja premierna nastopa v dresu z državnim grbom. Če sta bila marca v osrčju zvezne vrste zacementirana Jasmin Kurtić in Rene Krhin, je moral po poškodbi slednjega Kek najti nove rešitve. Jaka Bijol se, kljub izkušnjam iz lige prvakov, v Celovcu ni znašel najbolje, bo pa 20-letnik v prihodnosti še pomemben člen reprezentance. Popovič je delo opravil dobro, postal odkritje junijskega termina.
Eksperimentov ni bilo veliko, Kek je zaupal nogometašem, ki sta jih v reprezentanco vabila že njegova predhodnika Tomaž Kavčič in Igor Benedejčič. Luka Zahović, Damjan Bohar in Žan Majer, ki so s klopi pobrali nekaj drobtinic, so imeli pred ustoličenjem Keka le po en nastop za Slovenijo, a popolni novinci vendarle niso bili. Mariborčan je največjo odgovornost naložil najizkušenejšim. Vse tekme je od prve minute do zadnje odigrala sedmerica. Za obrambo so skrbeli vratar Jan Oblak ter branilci Petar Stojanović, Aljaž Struna, Miha Mevlja in Bojan Jokić, nezamenjana sta ostala še Josip Iličić in Jasmin Kurtić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta