(ŠPORT) Zmage, medalje, rekordi, mejniki, presežki ...

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
06.01.2024 06:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Na snegu, parketu, asfaltu, makadamu, v steni, na brzicah, v blatu ... Praktično ni prizorišča, kjer se slovenski športniki ne bi dotaknili zvezd. Leto 2023 je v zbirko največjih uspehov slovenskega športa dodalo kar nekaj obsežnih poglavij in poskrbelo za sijajno napoved za leto 2024, ki med drugim prinaša olimpijske igre. Preden se posvetimo odštevanju do Pariza, se še enkrat spomnimo presežkov lanskega leta. Kaj je slovenskemu športu prineslo leto 2023?

Svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Planici, ki so ga nekateri, vključno s predsednikom vlade, razglasili za kar največji športni dogodek, kar jih je kadarkoli gostila Slovenija, se ni začelo po načrtih. Cene so bile visoke, gledalcev manj, kot so pričakovali organizatorji, pa še rezultati slovenskih športnikov niso bili najboljši. Do zadnjega tedna. Timi Zajc je na veliki skakalnici skočil do uspeha kariere, pod Poncami postal svetovni prvak, vse skupaj pa oplemenitil še z zlato medaljo na ekipni tekmi skupaj z Lovrom Kosom, Žigo Jelarjem in Anžetom Laniškom. Na mešani ekipni tekmi so se Ema Klinec, Nika Križnar, Zajc in Lanišek povzpeli na tretjo stopničko.
EPA
Sneta veriga? Ni panike! Primož Roglič si je na zgodovinskem kronometru v predzadnji etapi dirke po Italiji zagotovil rožnato majico, kljub tehničnim težavam je ob bučni podpori slovenskih navijačev nadoknadil zaostanek za dotlej vodilnim Geraintom Thomasom in trem rdečim majicam šampiona španske Vulete dodal še rožnato za najboljšega na Giru. Da je v formi, je nakazal že v začetku leta, ko je dobil dirko od Tirenskega do Jadranskega morja in dirko po Kataloniji. Tour je izpustil, se pa je v boj za najvišja mesta znova vmešal na Vuleti. Končal jo je na tretjem mestu, pred njim pa sta bila kolega iz zdaj že njegovega nekdanjega moštva Jumbo-Visme Sepp Kuss in zmagovalec Toura Jonas Vingegaard.
Andrej Petelinšek
Kdo je najboljši kolesar na svetu? Lestvica Mednarodne kolesarske zveze je jasna. Že tretje leto zapovrstjo na njej kraljuje Tadej Pogačar. Dobil je dirko Pariz-Nica, najhitrejši je bil v Flandriji, s prvim mestom na Valonski puščici je postal šele sedmi kolesar v zgodovini s trojčkom zmag na ardenskih klasikah, sezono je zaključil s triumfom v Lombardiji … Čeprav ga je za dva meseca ustavila poškodba zapestja, je v sezoni nabral kar 17 zmag. Tudi dve etapni na dirki po Franciji, kjer je bil dolgo v igri za rumeno majico, a jo je moral prepustiti Vingegaardu. Niti s svetovnega prvenstva v Glasgowu se ni vrnil praznih rok, na zahtevni preizkušnji je pripedaliral do brona. Dovolj mejnikov je prestavil 25-letnik s Klanca pri Komendi, da je postal slovenski športnik leta.
EPA
Ne potiho, že precej na glas je po razočaranju na olimpijskih igrah v Pekingu razmišljala o koncu kariere, številne poškodbe so pač terjale davek, a odločitev, da še vztraja v karavani alpskih smučark, je bila prava. Če ne prej, je bilo to jasno januarja v Cortini. Ilka Štuhec je nazaj! Po štirih letih slabših – vsaj za njene standarde – rezultatov se je znova povzpela na najvišjo stopničko, privozila do jubilejne desete zmage v svetovnem pokalu. Vse skupaj je ponovila še na finalu sezone v Andori, ko je z zmago potrdila drugo mesto v smukaškem seštevku. Na stopničke se je navadil tudi Žan Kranjec. Prejšnjo zimo je končal na tretjem mestu v veleslalomskem seštevku, novo pa začel z dvema tretjima mestoma v Alti Badii.
EPA
Slovenski asi so za presežke skrbeli tudi v kraljici športov. Največji med njimi – tako po postavi kot po dosežkih – je bil znova Kristjan Čeh. Slovenski športnik leta 2022 je na evropskih igrah v Krakovu disk zalučal do zlate medalje, trikrat si je pokoril konkurenco na mitingih diamantne lige, v finalu je bil drugi. Na tekmi sezone, svetovnem prvenstvu v Budimpešti, je sicer predal krono prvaka rivalu Danielu Stahlu, a je Švedu z dobrimi meti dovolj dolgo dihal za ovratnik, da je domov odnesel srebro. Tudi Tina Šutej je obogatila svojo zbirko. Na dvoranskem evropskem prvenstvu je bila v skoku s palico druga, srebro je odnesla tudi iz Krakova, vse skupaj pa ponovila še na finalu diamantne lige.
Reuters
Ko se v ligi NBA popravljajo rekordi in postavljajo mejniki, je Luka Dončić običajno zraven. Če ne drugače, nas Američani, eksperti za vse mogoče in nemogoče statistike, spomnijo, kakšen pečat je v najmočnejši ligi na svetu odtisnil Ljubljančan. Prejšnjo sezono je končal s povprečjem več kot 32 točk na tekmo, 8,6 skoka in 8 podaj, bil je zraven na tekmi vseh zvezd, četrto leto zapored pa je bil izbran v idealno peterko rednega dela sezone. Individualni presežki sicer niso bili dovolj, da bi se Dallas uvrstil v končnico, a v tej sezoni mu kaže precej bolje. Dlje se je čez lužo zadržal Vlatko Čančar. Prav dosti minut v končnici ni dobil, se pa je z Denverjem veselil šampionskega prstana. Slovenskemu NBA-tandemu ni bilo usojeno, da bi skupaj zaigral na svetovnem prvenstvu, Čančar se je poškodoval med pripravami, Dončić pa je s povprečjem 27 točk Slovenijo odpeljal do četrtfinala. Ni bilo dovolj za medaljo, je pa bilo dovolj za uvrstitev v idealno peterko turnirja.
Reuters
Ko se igra vrhunska odbojka, so Slovenci zraven. Dobri nastopi v ligi narodov, kjer je slovenska moška reprezentanca osvojila sedmo mesto, so bili le ogrevanje za to, kar je sledilo na evropskem prvenstvu. Tri srebrne medalje so dobile družbo, selektor Gheorghe Cretu je Tineta Urnauta, Roka Možiča in druščino na turnirju v Bolgariji in Italiji odpeljal do brona. V polfinalu ni šlo čez Italijo, je pa v tekmi za tretje mesto padla Francija. Za povrh je Možič postal še najbolj učinkovit igralec prvenstva. Na olimpijskih kvalifikacijah v Tokiu si Slovenija s tretjim mestom še ni zagotovila poletja 2024 v Parizu, a ima dobre možnosti, da se tja uvrsti na podlagi dobre uvrstitve na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze.
EPA
Tudi če bi celo leto počivala, njen status najboljše športne plezalke v zgodovini ne bi bil ogrožen, a Janja Garnbret je v 2023. letvico prestavila še nekoliko višje. Tekme svetovnega pokala je letos potisnila nekoliko ob stran, se jih udeležila ravno dovoljkrat, da je konkurenci dala vedeti, da ji v steni ni para, osredotočila pa se je na svetovno prvenstvo. Iz Berna je odnesla tri medalje. Zlata je bila na balvanih in v kombinaciji, srebrna pa v težavnosti. Novi uspehi so prinesli nove izzive. Olimpijska vstopnica za Pariz je že v njenem žepu. Pa nagrada za slovensko športnico leta tudi.
Andrej Petelinšek
Nenavaden je šport, ko s tem, da si najboljši na svetu, ne potrdiš norme za olimpijske igre. V slalomu na divjih vodah se lahko zgodi tudi to. Kanuist Benjamin Savšek je tudi letos blestel na brzicah, na svetovnem prvenstvu v Londonu je pometel s konkurenco, prvemu mestu iz Pauja leta 2017 dodal še eno zlato medaljo z največjih tekmovanj. A potrditve, da bo lahko prihodnje leto branil olimpijsko zlato iz Tokia, še ni dobil. Savškova “nesreča” je, da ima Slovenija še enega odličnega kanuista. Luka Božič je slavil skupno zmago v svetovnem pokalu. Vsaka država ima lahko na olimpijski tekmi le enega predstavnika. Koga poslati v Pariz? Odločitev ne bo lahka.
Nina Jelenc
Pa se pri nas spet govori o nogometu. Ne (le) zaradi Aleksandra Čeferina, ki je bil vnovič izvoljen za predsednika evropske nogometne zveze Uefe, ali zaradi Olimpije, ki je obema domačima lovorikama dodala preboj v skupinski del konferenčne lige. Slovenska nogometna reprezentanca je dočakala novo pravljico. Končno! Jan Oblak, Benjamin Šeško, Petar Stojanović in preostali bojevniki so izkoristili dobro izhodišče v skupini, ki jih ni povezala z nepremagljivimi, in s kvalifikacijami opravila dovolj dobro, da je 14-letni post brez uvrstitve na veliko tekmovanje prekinjen. Z zmago proti Kazahstanu v že mesec dni pred tekmo razprodanih Stožicah so izbranci selektorja Matjaža Keka potrdili drugo mesto v skupini in se uvrstili na evropsko prvenstvo. Naj bo to šele začetek. Da v Nemčijo ne bodo šli nastopat, ampak igrat, obljubljajo naši nogometaši.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta