Sveta preproščina

Kristina Božič
24.11.2018 07:38
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Politiki tekmujejo, kateri bo bolje poskrbel za prihodnost. Skrbi jih varnost njihovega premoženja, prihodnost njihovih avtomobilov in otrok. V tem vrstnem redu. Cilji so skromni: ohranitev oblasti in krepitev moči.
Po vsem svetu so mediji odkrili populizem in ga prepoznali kot glavni izziv sodobnosti. Vrstijo se mnenjski članki, analize, ankete. Prepogosto umanjka resno novinarsko delo, ki bi ljudem pojasnilo družbe in svet, v katerih živimo: reportaže, pogovori z ljudmi, sledenje denarju in nehisterično klicanje politikov k odgovornosti. Svet je vse bolj prepleten in soodvisen. Politiki pa tekmujejo v predstavljanju vse preprostejših rešitev v svetu, ki naj bi bil črno-bel. Ni. Že zdaj zevajoča luknja med življenji ljudi in politiko se le globi. Strašljivo odsotna iz analiz je največja skupina volivcev – vsi, ki na volišča ne gredo. Tisti, ki jih politični programi ne nagovorijo v soočanju z vsakodnevnimi problemi in pri iskanju rešitev za boljšo prihodnost. Tisti, ki imajo neumnosti in poenostavljanj dovolj. Ki ne verjamejo več politikom, ampak namenjajo čas oblikovanju drobnih rešitev za probleme, ki jih prepoznajo kot najpomembnejše.
Okoljski znanstveniki v Sloveniji so ta teden predstavili rezultate združenega znanja, ko so delo največjih svetovnih strokovnjakov aplicirali na slovenski prostor ter opozorili pred nevarnostmi, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Tako rekoč istočasno so v državnem zboru politiki zavajali in netili sovraštvo proti soljudem v stiski z napačnim krajem rojstva in nevšečnimi dokumenti. Brez pravne podlage zahtevajo razpis referenduma za zaščito slovenskega naroda. Smotrno bi bilo, da bi na lističih ob vprašanju o mednarodnem dogovoru o migracijah napovedali tudi naslednjo domislico – denimo ljudsko branjenje meja pred množičnimi migracijami, s katerimi strašijo. Dejstva – da je število prihodov migrantov v Evropo letos nižje od števila iz leta 2014 – nikogar ne zanimajo. Na to, da prek balkanskih držav ljudje iz vojn v Afganistanu in Iraku, pred naravnimi opustošenji v Bangladešu in od drugod že vseskozi bežijo in bodo prihajali tudi v prihodnje, so politiki pozabili. V mejni krajini bi radi, kot je predlagal premierov svetovalec za nacionalno varnost pred leti, spet kurili kresove. Pa četudi bodo varovali le drevesa in strašili jelene. Računajo lahko, da čeprav bo veliko padavin, hudega mraza, zaradi podnebnih sprememb, ne bo. Če bo dračje vlažno, lahko na ogenj prilijejo malo bencina. Za njimi, v notranjosti države bodo patruljirali novi oklepniki. Od časa do časa jih bodo z najnovejšim modelom električnih limuzin prišli pozdravit politiki, ki bodo podpisovali nakupe novih ograj in opreme, ki jo bodo podarili tudi evropskim braniteljskim kolegom na jugu. Solidarnost je vendarle evropska vrednota.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta