Svilogojstvo se vrača v naše kraje

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
01.12.2018 05:01

Na Slovenskem še živijo ljudje, ki se spominjajo, da so poslušali šelest grizljanja in zapredanja sviloprejk v kokone. Svilogojstvo lahko spet postane donosno, kajti evropski trg hrepeni po svili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pričetek zapredanja gosenic
Rebeka Berčič

Zamislite si, da se je zgodi vam. Zamašeno stranišče, na pomoč pokličete vodovodarja. Ko njegov pomočnik stopi v kuhinjo, zagleda tam 15 velikih škatel, v katerih je 20 tisoč gomazečih debelih belih gosenic. Od groze in studa omedli in se sredi kuhinje zgrudi.
Vam se ni zgodilo, to je izkušnja dr. Rebeke Berčič, veterinarke z doktoratom iz biokemije in molekularne biologije. "Ker je nepričakovano padla zunanja temperatura, smo škatle z gosenicami pač začasno prestavili v kuhinjo, na toplo," se smeji. "Lepe živali so, prijeten občutek je, če jih daš na dlan, mehek in svilnat. In tako kot nekateri ljudje hodijo meditirat v čebelnjake, so hodili tudi v male svilogojnice, kjer se je slišalo nenehno šumenje grizljanja murvinih listov.

Dr. Rebeka Berčič
Sašo Bizjak

Povpraševanje po evropski svili raste

A znanstvene raziskave, kmetijska in ekonomska predvidevanja kažejo, da ima svilogojstvo v Evropi spet možnost, da podobno kot v preteklosti postane donosna dopolnilna kmetijska dejavnost. Zato se zdaj v Italiji, Švici, Franciji, Sloveniji in na Madžarskem tkejo povezave med posameznimi svilogojci, največkrat kmeti, tekstilno industrijo in drugimi zavzetimi krogi, da se ponovno vzpostavita domače evropsko svilogojstvo in svilarstvo.

Ciril Horjak

Svojih ras sviloprejk nismo ohranili

Projekt so začeli z raziskovanjem starih pisnih virov in se zakopali v arhive, pravi Rebeka Berčič o začetku iskanja starih znanj. Iskali so metode, ki so bile že zgodovinsko gledano primerne za svilogojstvo v državah današnje Srednje Evrope. Te metode so namreč primerne za vso Slovenijo, na Primorskem pa se rejci lahko zgledujejo tudi po sicer zelo podobnih različicah italijanskega svilogojstva. Metode so primerne za naše stare drevesne sorte murv ter stare, stoletja selekcionirane ter našim klimatskim, srednjeevropskim razmeram prilagojene genske linije "evropske" sviloprejke. Genetsko jih ohranjajo in prodajajo njihove hibride le še na Inštitutu za svilogojstvo v Padovi. Po zatonu svilogojstva v Evropi so namreč Italijani edini fizično ohranili in kot svoje genetske vire opredelili preostale v preteklosti uporabljane srednjeevropske rase sviloprejk Bombyx mori. Svoje posebne rase sviloprejk jim je v ohranjanje podarila tudi Francija, kajti vsakoletno obnavljanje in ohranjanje sviloprejk zahteva natančno strokovno in znanstveno delo ter državni denar za ohranjanje edinstvene genetske dediščine. S križanjem različnih vrst (tudi divjih) in ras sviloprejk ter s prirejo zdravih jajčec so se sicer tudi v preteklosti vedno ukvarjali za to posebej izučeni rejci oziroma strokovnjaki.
"Odgovora na vprašanje, zakaj se v bivši Jugoslaviji in Sloveniji ni splačalo ali uspelo ohraniti svojih ras sviloprejk vsaj kot genetskega bogastva naroda, ne poznam," pravi naša sogovornica. "Je pa velika škoda, da smo to izpustili iz rok. Na območju Slovenije in Madžarske je bilo svilogojstvo prisotno več stoletij, panoga je zamrla pred nekaj desetletji in vse, kar je ostalo od nekoč pestre preteklosti, je nekaj starih murvinih dreves.
Italijan dr. Luciano Cappelozza je naredil ogromno za odkrivanje zgodovinske dediščine svilogojstva, za postavitev muzeja svilogojstva v Padovi, njegovi pisni viri so bili osnova, na kateri smo gradili vpogled v zgodovino, v okviru projekta sodelujemo z njegovo hčerko dr. Silvio Cappelozza s padovskega inštituta za svilogojstvo."

Zelo zelo čudaška družina

V standardni, mednarodni rejski enoti, poljudno poimenovani "box" ali škatla, je okoli 20 tisoč jajčec, razlaga Berčičeva. Izležene gosenice do zapredanja pomlatijo od 500 do 600kilogramov murvinega listja, gojitelj pa iz enega boksa pridela od 30 do 40 kilogramov kokonov.
V začetku leta so v okviru projekta organizirali posvet svilogojcev. "Po občutku bi rekla, da od dvajsetih ljudi, ki pokažejo zanimanje, dva ali trije resno zagrabijo. Kar je nekako pričakovano - vseeno ne gre za povsem preprosto dejavnost, ampak za skrbno in natančno delo."

Kilogram kakovostnih zapredkov je mogoče prodati po 30 evrov.
Glorija Lorenci

Najprej zapredki, potem slovenska svila

Jamamaj

Prihodnost brez kemije

"Predvsem pa bomo delali na tem, da bi v Sloveniji vzpostavili rejo brez vsakršnih kemičnih dodatkov, brez antibiotikov. Kot veterinarka vem, da ta že kar strašljiva človeška rezistentnost na antibiotike ne izhaja iz prekomernega zdravniškega predpisovanja receptov za antibiotike, kot slišimo in beremo. Ta rezistenca prihaja preko živali. Številne živali so dandanes 'pitane' z antibiotiki in ne gre za nikakršno preventivo pred boleznimi, pač pa za spodbujanje hitre rasti in ekonomsko logiko, gre za profit. Kitajci imajo prav sedaj velike probleme s svilogojstvom, ker za svilogojske reje uporabljajo velike količine širokospektralnega antibiotika kloramfenikola, da bi imeli čim večji profit, posledično pa bakterije, ki napadajo sviloprejke, postajajo vedno bolj odporne. Znašli so se sredi velike krize svilogojstva in ne vem, kako jo bodo prebredli. Že po zdravi logiki se visoko intenzivne reje ne obnesejo. Ekološko vzdržno je, če imaš zasajene murve največ na enem hektarju, ne pa na dveh, treh - ker ko se pojavi bolezen, bo zdesetkala nasad. Dobila sem ponudbe iz Uzbekistana in Kazahstana, da bi se lotila projekta svilogojstva na desetih hektarjih murv, pa sem odklonila. Dolgoročno se tako obsežen projekt ne obnese, ker ekološko ni vzdržen. Sodelujoči v projektu smo predvsem za to, da bi se svilogojstva pri nas lotile kmečke družine - na koncu je potrebnih res več rok za nabiranje listja -, in da bi to bila prijetna dopolnilna dejavnost, ki bi prinesla družini 2000 do 3000 evrov na leto, in ji omogočila denimo prijeten dopust."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta