(TEHNOLOGIJE) Ne razpošiljajte golih fotografij

Gregor Grosman Gregor Grosman
17.02.2024 06:15

Poleg groženj, da bodo posnetek ali fotografijo razposlali vsem prijateljem, družini, nadrejenim, izsiljevalci vršijo hud psihični pritisk na žrtev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nikoli ne pristanite na izmenjavo golih fotografij in video posnetkov, saj na ta način popolnoma izgubite nadzor nad nadaljnjim deljenjem in objavo.
Profimedia

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je za letošnje valentinovo posredoval informacijo, da so lani zabeležili najvišje število prijav izsiljevanja z intimnimi fotografijami. Gre za tako imenovani sextortion, pri katerem so žrtve največkrat mladi moški, ki pristanejo na izmenjavo intimnih fotografij z neznankami. Da pošiljanje golih fotografij neznankam ni nikoli dobra ideja, opozarjajo pri SI-CERT-u in razkrivajo, da so v letu 2023 obravnavali kar 98 primerov izsiljevanja. Vendar je po njihovem mnenju številka še mnogo višja, saj se zaradi občutljive teme, velika večina najpogosteje mladih odraslih moških ne obrne po pomoč.

"Pozdravljeni! Postal sem žrtev izsiljevanja prek spleta. Neznanka, ki sem jo spoznal, me izsiljuje, da bo objavila moje gole fotografije na spletu in mi tako uničila življenje. Nakazal sem že kar nekaj denarja, vendar zahtevajo čedalje več. Sem pod zelo velikim stresom in ne vem, kaj naj storim ..." Tako se pričnejo številne prijave izsiljevanja z intimnimi posnetki, ta oblika spletne goljufije pa se je v Sloveniji prvič pojavila sredi leta 2015, v zadnjem letu pa je opazen izrazit porast. Število prijav je od leta 2016 do danes precej naraslo, iz 27 takšnih primerov na 98. 

Prvi stik goljuf z žrtvijo največkrat vzpostavi na družbenem omrežju Instagram ali Facebook, pogosto tudi prek aplikacij za zmenke, kot so Btrfly, Tinder in podobne. Neznanka z izzivalno profilno sliko pošlje prošnjo za prijateljstvo in prične pogovor, že kmalu pa svojo "žrtev" začne prepričevati, da ji pošlje gole fotografije. Kakor hitro prejme zahtevani intimni video posnetek ali fotografijo, začne izsiljevati, da bo posnetek poslala družini in vsem prijateljem. Tega seveda ne bo storila, če ji bo žrtev nakazala zahtevano vsoto denarja. Finančne zahteve pa so lahko tudi zelo visoke, zabeležili so primere, ko je šlo za več tisoč evrov.

Poleg groženj, da bodo posnetek razposlali vsem prijateljem, družini, nadrejenim, izsiljevalci vršijo hud psihični pritisk na žrtev. Omenjajo tožbe zaradi posredovanja pornografije, grozijo z organi pregona, prijavo na FBI. Kot izpostavljajo na SI-CERT-u, so znani tudi primeri, ko napadalci z različnimi orodji za manipulacijo slik zmontirajo fotografije, da so videti kot žrtvine intimne fotografije in prav tako grozijo z objavo, če ne bodo plačali določenega zneska.

Predvsem je treba vedeti, da se lahko za privlačno fotografijo neznanke skriva kdorkoli. Nemalokrat stojijo za izzivalnimi profili na družbenih omrežjih organizirane kriminalne združbe, njihov edini cilj pa je prepričati sogovornike, da se slečejo pred spletno kamero ali jim sami pošljejo svoje gole fotografije. Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost ugotavlja, da se napadalci nahajajo večinoma v afriških državah, kjer je kazenski pregon močno omejen. Zato je toliko pomembneje pravočasno preprečiti, da bi se sploh znašli v takšni situaciji. Spletnim uporabnikom svetujejo, da nikoli ne pristanejo na izmenjavo intimnih fotografij in videoposnetkov z neznancem, ki so ga spoznali na družbenih omrežjih.

Žrtvam na odzivnem centru SI-CERT svetujejo, naj nemudoma in v celoti prekinejo vso komunikacijo z izsiljevalci: "Nikakor ne nakazujte denarja in ne nasedajte obljubam, da bodo po plačilu sporne posnetke izbrisali. Nasprotno, izsiljevalci bodo zahtevali vedno večje zneske." Če jih žrtev blokira na enem omrežju, jo poskušajo kontaktirati na vse možne načine, tudi preko drugih profilov. Izsiljevanje se običajno konča kmalu potem, ko žrtev v celoti prekine vso komunikacijo z izsiljevalci in jim ne odgovarja več na nobeno sporočilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta