Tokio in njegovo staro srce v parku, kjer je prava zakladnica zgodovine

Nada Špacapan
04.05.2024 06:00

Tokio, glavno mesto Japonske in največje urbano mesto na svetu. Razen poslovnega, prometnega in izobraževalnega centra ima tudi bogato kulturno središče, ki se nahaja v parku Ueno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stavba, v kateri domuje galerija Honkan
Leo Caharija

Današnji park Ueno zaseda veliko zeleno območje nekdanjega budističnega templja Kan'ei-dži. Leta 1873 je bil ta prostor spremenjen v prvi japonski mestni park v zahodnem slogu in odprt za javnost. Nekateri ta predel ljubkovalno imenujejo tudi staro srce Tokia. V tem čudovitem okolju parka domuje Tokijski narodni muzej, eden izmed najpomembnejših na Japonskem, saj slovi po obsežni zbirki zgodovinskih artefaktov in umetniških del in je osrednja točka za vse, ki jih zanima zgodovina Japonske.

Samurajske sablje so vedno magnet za obiskovalce vseh starosti. 
Leo Caharija

Od njegove ustanovitve leta 1872 do danes je Tokijski narodni muzej zbral več kot 120.000 predmetov. Na ogled hkrati ponuja po 4000 različnih predmetov iz stalne zbirke. Območje narodnega muzeja je razdeljeno na več stavb - galerij: vsaka je namenjena določeni tematiki, zato ponuja celovit pregled japonske dediščine in širšega dela Azije. Tokijski narodni muzej s svojo obsežno zbirko zgodovinskih artefaktov in umetniških del, ki jih predstavlja japonska zgodovina, ponuja veliko priložnost za celovito raziskovanje njihove zgodovine na enem mestu.

Razstavljena je najstarejša japonska keramika.
Leo Caharija

Galerija Honkan je posvečena japonski zgodovini in umetnosti. Med sprehodom po dveh nadstropjih si lahko ogledate starodavno zgodovino Japonske. Tu so razstavljene različne umetnine, mojstrovine tradicionalne japonske umetnosti. Veliko je umetnin iz keramike, različnih lakiranih izdelkov, slik, grafik, mask, zemljevidov, kostumov, oklepov, orožja in drugih zgodovinskih predmetov, ki izhajajo iz različnih obdobij.

Stara bojevniška oprema
Leo Caharija

Galerija Tojokan ali Azijska umetniška galerija ponuja na ogled dela iz različnih delov Azije. Tu so slike, skulpture in drugi artefakti iz Kitajske, Indije, Koreje in tudi dela iz afriškega Egipta. Zbirka sega od antike do moderne dobe ter zagotavlja celovit pregled azijske kulture.

Galerija zakladov Horjudži
Leo Caharija

Galerija zakladov Horjudži je najnovejša zgradba v muzejskem kompleksu, zgrajena v minimalističnem slogu po zasnovi priznanega arhitekta Jošija Tanigučija. Tu hranijo bogato zbirko več kot 300 predmetov, od majhnih kipov in bakrenih reliefnih podob Bude in drugih artefaktov, ki jih je tempelj Horjudži v Nari podaril cesarski družini. Nekateri predmeti so stari več kakor 1300 let. Te galerije nikakor ne smete spregledati, je res prava zakladnica zgodovine, na katero so zelo ponosni.

Stavba Galerije zakladov Horjudži je delo priznanega arhitekta Jošija Tanigučija.
Leo Caharija

Tu je še galerija Heiseikan, kjer so na ogled 10.000 let stare arheološke najdbe starodavnih kultur na japonskih tleh. Je tudi razstavišče za posebne razstave, na katerih lahko muzej prikaže redke in dragocene predmete.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta