Varčni, previdni in za zdaj še malo zadolženi

Jelka Zupanič
15.12.2018 05:31

Kljub nagli rasti posojil gospodinjstvom, ostaja zadolženost prebivalstva majhna, zato so nizka tudi tveganja bank in hranilnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Kdo si želi pri nas še več potrošniških posojil? Potrošniki ali predvsem banke, ki jim zdaj lenari na računih 4,4 milijarde evrov? Ti evri so za banke strošek, saj morajo zanje plačevati Evropski centralni banki negativne obresti. Banke si torej zelo želijo, da bi njihova trgovina z denarjem kar se da cvetela. Potrebe po posojilih pa se krepijo tudi med potrošniki. Po desetletju vzdržnosti je "zapravljivost" med prebivalstvom na Slovenskem spet dobila domovinsko pravico in tudi podjetja, ki so morala v krizi postrgati, kar in kjer se je dalo, da so se znebila starih dolgov, so letos končno investicijsko zadihala.

Priporočilo BS, naj bodo banke previdne, je smiselno

Ker so začutile priložnost, banke vabijo po posojila s tako obetavnimi oglasi, da jih je težko preslišati. Po podatkih Banke Slovenije potrošniki najpogosteje stopimo po potrošniško posojilo v Addiko Bank, sledita ji Delavska hranilnica in Hranilnica Lon. V devetih mesecih letošnjega leta so gospodinjstva najela za poldrugo milijardo evrov stanovanjskih in potrošniških posojil več kot lani, od tega 200 milijonov evrov več nenamenskih potrošniških posojil. Lani so gospodinjstva v celem letu vzela trikrat manj posojil kot letos, ali za pol milijarde evrov več kot leta 2016. Je imela torej Banka Slovenije, nadzornica bank, v začetku letošnjega novembra utemeljene razloge za to, da je bankam priporočila, naj bodo podobno kot pri stanovanjskih posojilih previdne tudi, ko dajejo potrošnikom nenamenska potrošniška posojila? Tveganje, da jih bodo posamezniki porabili nesmotrno in jih zato tudi težje vrnili, je pri teh posojilih večje, je menila Banka Slovenije, še zlasti, če jih bodo bankam vračali tudi deset let. Centralni bankirji so bankam skratka svetovali, naj tudi pri odobravanju potrošniških posojilih pomislijo, ali bodo posojilojemalci po sedanjih pogojih odobrena posojila čez deset let lahko vrnili v razmerah, ko se gospodarska rast postopoma ohlaja in bi se posledično lahko denar podražil.

Več potrošniških posojil, ker smo odlagali obnove deset let

Stanje je za Zadravec Caprirolovo razumljivo: "Ni nepričakovano, saj so v preteklih desetih letih zaradi krize prebivalci niso zadolževali. Rast potrošnikih posojil lahko pomeni, da so se potrošniki zdaj odločili za investicije, ki so jih zaradi negotovih razmer odlagali deset let."

Nismo zadolženi, posojila vračamo, še je prostor za kreditiranje

"Za razliko od drugih ponudnikov posojil na trgu je za banke zgornja meja tveganja v poslu kreditna sposobnost posojilojemalca", je poudarila Zadravec Caprirolova. To so številni preizkusili na svoji koži, ko so odkorakali iz banke brez posojila. Ni jim ga dala, ker je po preverjanju ocenila, da ga ne bodo mogli vrniti. Direktorica ZBS to ve, a pravi, da morajo banke skrbeti za upravljanje tveganj, pri čemer pa upoštevajo tudi socialni položaj posojilojemalca. "Ne želijo si sklepati poslov, v katerih je vnaprej znano, da ljudje posojil ne bodo mogli odplačati," je odkrita Zadravec Caprirolova. In pri nas res ni veliko primerov, ko ljudje ne morejo vrniti sposojenega denarja. Konec septembra so centralni bankirji poročali, da ni bilo poplačanih le 2,5 odstotka stanovanjskih posojil in 3,3 odstotka potrošniških.

Razmerje med depoziti in posojili

Slovenci imajo na bančnih računih trenutno več kot 19 milijard evrov, ostajamo eden najbolj varčnih narodov v Evropski uniji. Banke, ki poslujejo v Sloveniji, svoje presežke nalagajo pretežno v državne vrednostne papirje, 4,4 milijarde evrov v začetku pisanja že omenjene presežne likvidnosti pa deponirajo pri Evropski centralni banki, kar jim dela sive lase, ker prinaša negativne obrestne mere. "Razmerje med depoziti in posojili že zelo zelo dolgo ni bilo takšno, kot je zdaj. Če je sploh kdaj bilo takšno. Zdaj banke plasirajo v posojila le 70 odstotkov zbranih depozitov, na začetku krize so jih skoraj 150 odstotkov. Struktura bančnih bilanc torej še omogoča nadaljnjo rast kreditiranja. Banke si tega želijo, ker je to njihov posel, po nekaj letih gospodarske rasti pa vsi pričakujemo, da se bodo vlaganja okrepila. Razveseljivo je, da se krepijo. Tudi v podjetjih se prebujajo," je ocenila Zadravec Caprirolova. In dodala, da je zdaj stanovanjsko zadolževanje gospodinjstev stabilno, njegova 4- do 4,5-odstotna rast je solidna. Pričakuje tudi, da se bo rast potrošniških posojil umirila oziroma bo postopno upadla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta