Astronavti na ISS so se znebili smeti: Vas zanima, kaj je bilo v odvrženi paleti?

Gr.G.
15.03.2021 14:10
Z Mednarodne vesoljske postaje so v enem kosu odvrgli največjo količino odpadkov v vsej njeni zgodovini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dve do štiri leta naj bi paleta z odpadki krožila okoli Zemlje, preden bo zgorela v atmosferi.
Nasa

Astronavti, ki bivajo na Mednarodni vesoljski postaji, ki kroži preko 400 kilometrov visoko nad našimi glavami, se morajo občasno znebiti odpadkov. Tokrat so z ISS odvrgli naenkrat največjo količino odpadkov v njeni zgodovini. Paleta, ki naj bi tehtala kar 2,9 tone, bo po pisanju več tujih medijev okoli Zemlje krožila dve do štiri leta, preden bodo odpadki zgoreli v atmosferi.

Večinoma gre tudi pri odpadkih na vesoljski postaji za običajne smeti, ki se naberejo skozi čas, tokrat pa so v vesoljskem laboratoriju odvrgli tudi nekaj mehanskih delov postaje, ki jih več ne potrebujejo. Med njimi so bile odslužene baterije tipa nikelj-vodik, ki so jih medtem že nadomestili s sodobnejšimi litij-ionskimi. Slednje imajo večjo zmogljivost, so manjše in lažje. V štirih oskrbovalnih misijah so v letih od 2017 do 2020 na ISS prepeljali 24 novih baterij, ki so nadomestile 48 zastarelih.

Nasin astronavt Mike Hopkins je iz plovila Crew Dragon, ki je trenutno priključeno na ISS, posnel in na Twitterju objavil fotografije tokratnega paketa smeti. Tokrat so jih odvrgli s pomočjo 17-metrov dolge robotske roke, medtem ko včasih to delo opravijo kar astronavti sami. Med vesoljskim sprehodom. V spodnjem videu lahko vidimo astronavta Victorja Gloverja, kako je med svojim prvim sprehodom konec januarja letos s postaje odstranil anteno in jo spustil v prosti pad. 

Baterije in ostali odpadki torej ne bodo večno krožili okoli Zemlje in postali vesoljski odpadki, kakršnih imamo v orbiti že preveč. Izmet odpadkov je sicer skrbno načrtovan manever. Astronavti morajo zagotoviti, da predmeti ne bodo kdaj pozneje treščili v vesoljsko postajo. Lani so strokovnjake skrbeli kosi kitajske rakete, ki je postala največji kos vesoljskih smeti, ki so nekontrolirano padle na Zemljo ker niso v celoti zgorele v ozračju. K sreči so delci odpadli nad območjem Atlantskega oceana. 

S pomočjo 17-metrov dolge robotske roke Canadarm2 so se na Mednarodni vesoljski postaji znebili 2,9 tone odpadkov.
Nasa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta