Kje je Bajsa? V Sloveniji lastniku ušel kraljevi piton, iščejo ga že štiri dni

A.L.
02.08.2019 13:36

Na novogoriški policijski upravi in civilni zaščiti prijave o pobegli kači niso prejeli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
, Image: 4704600, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia

Radio Koper danes poroča, da je pri Braniku pred štirimi dnevi iz domačega poškodovanega terarija pobegnila kača, natančneje kraljevi piton. Kača naj bi iz terarija pot nadaljevala skozi odprta stanovanjska vrata, nato pa se splazila v gozd. "Štiriletna kača z imenom Bajsa je ušla pred dnevi, a je lastniku še ni uspelo najti. Po vsej verjetnosti se skriva nekje v bližini hiše, ker pitoni ne potujejo daleč in so ležerni," je za Radio Koper pojasnil Griša Planinc iz društva Kačofon.
"Ta vrsta ni domorodna, vseeno lahko v poletnem času brez težav preživi pri nas. V zimskem času pa so razmere precej drugačne kot tam, od koder izvira, tako da zime najverjetneje ne bo preživela. Preživela bo samo, če bo imela veliko srečo oziroma bi si spretno našla neko mesto, kjer ji bo toplo tudi v zimskem času," je še za omenjeni radio povedal sogovornik. Sicer pa gre za kačo, ki ni agresivna, brani se le v primerih, ko se počuti ogroženo ali če jo kdo nadleguje. Pitoni svojo žrtev stisnejo.

Za takšno žival je potrebno ustrezno poskrbeti

Planinc ob tem še dodaja, da mora vsak, ki ima takšno žival doma, zanjo dobro poskrbeti. "V primeru, da je vivarij poškodovan, je treba žival preselit oz. jo začasno zapreti v dobro zaprtem prostoru. V primeru tega pitona ne gre za človeku nenevarno vrsto, lahko pa bi šlo za strupenjačo," je povedal za radio Koper.
Podoben primer se je zgodil tudi lani, ko je na piranske ulice zašla rdeča kobra. "Žival iz piranskega primera lani je bila ulovljena in odstranjena iz okolja. Ljudje niso bili ogroženi. Kača pa je potem odšla na tuje v posvojitev – ni več v Sloveniji."
Lastnik kraljevega pitona Darjan Anderlič je za Radio Koper potrdil, da Bajse še niso našli. Na novogoriški policijski upravi in civilni zaščiti prijave o pobegli kači niso prejeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta