Na Hrvaškem v plitvino med kopalce priplaval mladič morskega psa, težave povzročajo tudi ognjeni črvi

A.L.
01.07.2020 13:12

Morski pes je v plitvini plaval dvajset minut.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Turisti in domačini, ki so se v teh dneh namakali v morju na območju Pješčane Uvale pri Pulju, so bili presenečeni, nekateri celo prestrašeni. V povsem plitvo vodo je priplaval mladič sinjega morskega psa in prav nič prestrašeno krožil med kopalci, vse dokler ti niso zapustili morja. "Še nikoli do zdaj nismo videli morskega psa v živo. Upam, da njegova starša nista kje blizu," se je pošalila bralka, ki je fotografije posredovala hrvaškemu portalu 24 Sata. Po besedah očividcev je morski pes v plitvini ostal vsaj dvajset minut, kopalci pa so ga navdušeno opazovali. 
Sicer pa gre za eno od 29 vrst morskih psov, ki naseljujejo Jadran, najti pa jih je mogoče predvsem na odprtem morju. Profesor Alen Soldo z oddelka za morske študije Univerze v Splitu je za 24 Sata dejal, da približevanje morskega psa obali vendarle ni tako nenavadno, še posebej, kadar je govora o severnem Jadranu.

Težava tudi ognjeni črvi

Kot kaže, pa sinji morski pes ni edina morska žival, ki v teh dneh nekoliko razburja hrvaške turiste. Z enega od otokov v osrednji Dalmaciji poročajo o invaziji ognjenih črvov. Število teh se je v Jadranskem morju povečevalo že lani. Za kateri otok gre, ni znano, razlog za to naj bi se skrival predvsem v strahu, da bi morski črvi, ki zrastejo tudi do 30 centimetrov, lahko odgnali turiste, poroča portal Dalmacija danas. Kot namigujejo, turizem močno trpi zaradi koronavirusa, zato podatkov o tem, kje ognjene črve najdemo, ne bodo posredovali javnosti.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta