(VIDEO) Testiranje letečega avtomobila z enim potnikom je bilo več kot uspešno

Gr.G.
01.09.2020 09:26

Desetletja stare sanje o brezskrbnem letenju, ki bo v prihodnosti tako enostavno kot danes vožnja po avtocestah, postajajo vse manj iluzorne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Z letečim avtomobilom SD-03 eVTOL je pilot na Japonskem uspešno vzletel, naredil krog in pristal na označenem mestu na ograjenem Toyotinem testnem poligonu velikosti 10.000 kvadratnih metrov. Podjetje SkyDrive se ukvarja z enim od številnih projektov letečih vozil na svetu, za testni polet pa pravijo, da je bil več kot uspešen. V videu je mogoče videti, kako se vozilo, če ga še lahko tako imenujemo, s pomočjo propelerjev dvigne kakšen meter nad tlemi in opravi zahtevane manevre. Polet je trajal štiri minute, linije letečega vozila pa nekoliko spominjajo na motor, le da ima ob strani nameščene propelerje.
{embed_youtube}https://youtu.be/4Yc2L5koWZY{/embed_youtube}
Tomohiro Fukuzawa vodi razvojni projekt SkyDrive. Ob uspešnem testiranju je povedal, da upa, da bo leteče prevozno sredstvo prosto dostopno v roku treh let. Vendar je potrebno predhodno zagotoviti, da je letenje z SD-03 varno. "Od približno sto projektov razvoja letečih avtomobilov na svetu jih je le peščica uspešno opravila testiranja s človekom na krovu," je dodal Fukuzawa. "Upam, da se bo z njim želelo 'peljati' veliko ljudi in da se bodo pri tem počutili varne." 
{embed_youtube}https://youtu.be/58kEzTpPzS0{/embed_youtube}
SD-03 zmore trenutno leteti zgolj deset minut, razvijalci pa so prepričani, da bodo lahko ta čas že kmalu podaljšali na vsaj pol ure. S tem bi bila uporabnost znatno višja, proizvajalec pa ima načrte izdelek izvoziti in prodajati tudi na številčnem kitajskem tržišču. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta