Zaradi koronavirusa poroke čez balkon, z maskami, celo virtualno

Gr.G.
25.03.2020 10:18

Zaročeni pari iščejo alternativne možnosti, kako v časih pandemije koronavirusa vseeno stopiti v zakonski stan. Je pa večtedenska izolacija kot kaže močno razburkala življenje Kitajcev, ki se v zadnjih dneh množično ločujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pandemija koronavirusa je naša življenja obrnila na glavo. Z globalno rastjo okuženih ljudi pa narašča tudi število odpovedanih praznovanj rojstnih dnevov, odpovedanih izletov in potovanj, koncertov in seveda tudi porok. Z utemeljitvijo, da poroke ne sodijo med storitve za nujne primere, se je slovenska vlada 20. marca odločila, da jih upravne enote do nadaljnjega ne bodo izvajale. Povsod po svetu takšne odločitve še niso sprejeli, so pa marsikje omejili število sodelujočih. Marsikateri par, ki je v minulih dneh načrtoval poroko, ali bi se naj najsrečnejši dan v življenju ženina in neveste zgodil v prihodnjih dneh in tednih, je tako več kot razočaran. Številni vseeno skušajo izolacijo in omejitve gibanja nekako zaobiti in se vseeno poročiti. Pri tem nekateri prisegajo tudi na tehnologijo. 

Fotografiranje poročnega para v Libanonu na praznih ulicah. 
Reuters
Tajska nevesta Sasithorn Yunnathaiin in njen izbranec Apichai Chuasawad. 
EPA
Palestinska ženin in nevesta sta se na matični urad odpravila z zaščitnimi maskami. 
Reuters

Virtualni "da"

Minulo soboto sta Kanadčan Ian Karleff in Mehičanka Lucia Sol "da" izrekla na vrtu njune hiše v San Juan Cosala v Mehiki, prisotni so bili le matičar, priči in - računalnik. Preko zaslona je obredu prisostvovalo namreč 300 svatov, družinskih članov in prijateljev, ki so bili doma, v svojih kuhinjah, dnevnih sobah, nekateri kar v pižamah. "Bilo je super," je povedal Karleff, nekdanji odgovorni urednik Financial Post. Z Lucio sta v vezi od decembra 2016, da se bosta poročila, pa sta sklenila avgusta 2019, ko sta se potepala po Evropi. A že določitev datuma poroke se je izkazala za nočno moro, saj sta njuni družini in prijatelji razkropljeni po vsem svetu. "Nikakor ni bilo mogoče določiti datuma in ure, ko bi se lahko vsi zbrali," je pojasnil Kanadčan. 
Sprejela sta odločitev, da se z otroci zberejo v kraju Bacalar južno od Kankuna, kjer sta prek AirBnb najela stanovanje, iz Toronta povabila Ianovi hčerki in Lucijina sinova, starejši bi tja priletel iz Velike Britanije. Nato sta načrtovala, da skupaj odidejo v San Juah, domači kraj Solove, ter se tam poročita, otroci pa bi bili priče. Potem pa se je 18. marca vse porušilo, le tri dni pred poroko, ko je kanadska vlada oznanila zaporo meja. Ianovi hčerki sta se morali vrniti v Kanado, Lucijin sin, ki je pristal v Kankunu pa je moral v 14-dnevno karanteno. 
{facebookpost}https://www.facebook.com/karleff/posts/10157811863180630{/facebookpost}
Ko so uradniki za javno zdravje par opozorili, da utegnejo ukrepi zaradi pandemije koronavirusa trajati tudi šest, celo dvanajst mesecev, sta se odločila, da tako dolgo na poroko nikakor ne bosta čakala. Svojim prijateljem sta kratkomalo poslala elektronska vabila, preko komunikacijske aplikacije Zoom pa so lahko vsi povabljeni spremljali okrnjeno slovesnost. Vsi so lahko med seboj komunicirali, v določenem trenutku je moral par svate celo utišati. 
{facebookpost}https://www.facebook.com/karleff/posts/10157812142230630{/facebookpost}

Kitajci se ločujejo

Na Kitajskem pa je, kot kaže, dolga izolacija imela precej negativni vpliv na ljubezen med zakonskimi pari. Spletni mediji poročajo, da se število ločitev v zadnjih dneh kar vrstijo, zakonci pa v dolgih vrstah čakajo pred uradi. Kot razlog za ločitev pa ljudje navajajo, da so enostavno preživeli preveč časa drug z drugim. Lu Shijun, ki vodi matični register v mestu Dazhou v kitajski provinci Sičuan pojasnjuje, da se je od 24. februarja ločilo že več kot 300 parov. Predvsem mladi pari, ki niso vajeni s partnerjem biti toliko časa skupaj, se pogosto kregajo, največkrat zaradi malenkosti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta