Gloria Kotnik: Nekje sem začela in upam, da bom nadaljevala

Uroš Gramc Uroš Gramc
16.03.2022 07:00

Dobitnica olimpijske kolajne želi na stopničke tudi na drugih tekmovanjih, prva priložnost bo že danes na Rogli v svetovnem pokalu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uspeh v Pekingu je Velenjčanki prinesel veliko obveznosti in še več motivacije.
Reuters

Slovensko deskanje je imelo v vsej svoji zgodovini praktično le Glorio Kotnik, na katero je lahko resno računalo. In ko je Velenjčanka imela težave s kolenom, nato pa se je odločila še za materinstvo, se je zdelo, da bo njeno mesto ostalo prazno za lep čas. Toda 32-letnica se s tem ni strinjala. Na Kitajskem je spisala eno najlepših olimpijskih zgodb in se vrnila s kolajno. Pa to ni bilo le za slovo deskanju in športu. Odločena je vrhunske rezultate loviti tudi v prihodnje v drugih tekmovanjih. Ker v soboto ni nastopila v paralelnem slalomu svetovnega pokala v Piancavallu in ne bo niti na zadnjem ta konec tedna v Berchtesgadnu, bo prva in zadnja priložnost v tej sezoni v sredo v paralelnem veleslalomu na Rogli.

Gloria Kotnik
Foto: Andrej Petelinsek

Šport od Pekinga ni trpel

"Kolajna je zelo velika motivacija za naprej. Hkrati je prinesla veliko obveznosti. Toda niso te vplivale na odločitev, da ne bom tekmovala v slalomu. Letos sem vse posvetila veleslalomu (olimpijski disciplini, op. p.). Manjšo težavo s kolenom sem imela že pred Pekingom, in ker slaloma nisem trenirala, smo se z ekipo odločili, da bi bilo nesmiselno karkoli tvegati. Vseeno želim nadaljevati kariero in je pomembno, da moja kolena ostanejo zdrava. Potem treniram naprej obe disciplini in se pripravim na novo sezono," je povedala Gloria Kotnik.

Bronasta medalja na olimpijskih igrah v Pekingu
Foto: REUTERS

Zdravstvene težave ji niso preprečile, da se na edino domačo tekmo v koledarju svetovnega pokala (v četrtek bo na Rogli še evropski pokal) ne bi dobro pripravila. Tudi številne sprejeme, intervjuje in druge aktivnosti je koordinirala tako, da šport ni trpel. "Treningov nisem izpuščala. Oddelala sem jih, kot sem si zamislila. Te na snegu sploh. Ogromno časa sem preživela tudi v telovadnici, kjer smo delali na stabilizaciji kolena. Je bilo naporno. A zadeve so se nekoliko umirile in upam, da sem se v zadnjem tednu dovolj umirila, spočila in pripravila."

Dodatno motivacijo ji daje, ko sliši, da se otroci po njenem uspehu in kolajni Tima Mastnaka vse bolj navdušujejo za deskanje in da smučarska zveza prireja tekmovanja za mlade. "Zelo vesela bi bila, če bi se več otrok ukvarjalo s tem športom. To je zelo lep šport. Škoda, da se že v preteklosti to ni dogajalo, ker nista tu le medalji naju s Timom. Saj so že prej bili uspehi Žana Koširja, kaj bi se dalo narediti, ker on je bil velika motivacija. Je pa res, da mladina potrebuje podporo. Mislim, da je še zelo veliko rezerv. Bom pa vesela, če bo kdo iz moje olimpijske zgodbe našel motivacijo in ne bo obupal, kot jaz nisem," je dejala Kotnikova. Žal ji je le, da uspešne zgodbe na Pohorju ne bo mogla deliti z navijači. "Gledalci mi veliko pomenijo. Naši navijači so naše srce. Žalostno je, da jih ob teh dobrih rezultatih v sezoni ne bo."

Gloria Kotnik
Foto: REUTERS

Dirka s fanti in se zanaša na občutke

Enkrat so ji na zreškem Pohorju že pomagali skoraj do stopničk - pred štirimi leti jo je v polfinalu ustavila izjemna Čehinja Ester Ledecka in nato še v malem finalu za las Avstrijka Julia Dujmovits. To je bilo njeno prvo četrto mesto v svetovnem pokalu, kar je v istem letu ponovila še v Banskem in v Cortini d'Ampezzo. A pri tem je tudi ostalo, in čeprav se po vrnitvi po materinstvu v tej sezoni še ni uvrstila v izločilne boje, zdaj cilja visoko. Tudi na stopničke. "Seveda si jih želim. Če me je kdo kdaj vprašal, kaj si želim osvojiti v deskanju, sem vedno rekla: medalje z olimpijskih iger, s svetovnega prvenstva in v skupnem seštevku svetovnega pokala. Nekje sem začela in upam, da bom nadaljevala," se je zasmejala Kotnikova. Da bi ji bilo v nadaljevanju kariere lažje, so dobrodošli novi sponzorji. "Manjši premiki so že bili. Je pa res, da na tem področju zadnje tedne nisem mogla biti zelo aktivna. Verjamem, da bom po koncu sezone imela čas."

Kaj pa te dni pravi druge vrste čas - štoparica? "Primerjav na treningih nisem imela, imam pa zelo dober občutek. Na občutke se moram večkrat zanašati, saj nimam vedno možnosti voziti na čas s sotekmovalkami; na treningih pogosto tekmujem z našimi fanti. Če bom prenesla občutke s treningov na tekmo, mislim, da bo uspeh," upa Gloria Kotnik. Na Rogli bo v Sari Goltes imela slovensko družbo. Pri moških bo ob standardni trojici, Timu Mastnaku, Žanu Koširju in Roku Marguču, nastopil Jernej Glavan. Kvalifikacije bodo ob 9. uri, izločilni boji ob 13. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta