Gorazd Bertoncelj: Odločitev, da Peter Prevc ne bo nastopil v kvalifikacijah, je bila lahka. Šok je bil pa kar velik

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
11.12.2020 10:19
Slovenci za posamične medalje brez Petra Prevca, ta bi se lahko vrnil na nedeljski moštveni tekmi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavni slovenski trener (levo) je moral dva skakalca prečrtati, eden od njiju je kapetan.
Bobo

Za skakalci na planiškem svetovnem prvenstvu v poletih je že uvodno dejanje. In veliko presenečenje. Vsaj na posamični tekmi danes in v soboto (oba dneva se tekmovanje začne oziroma nadaljuje ob 16. uri) ne bo Petra Prevca, svetovnega prvaka izpred štirih let. Skoka na treningih nista bila dovolj prepričljiva, enako velja za Žigo Jelarja, zato se je trener Gorazd Bertoncelj odločil za četverico Domen Prevc, Timi Zajc, Bor Pavlovčič in (že prej potrjeni) Anže Lanišek.

"Odločitev, da Peter Prevc ne bo nastopil v kvalifikacijah, je bila lahka. Šok je bil pa kar velik, saj je on naš as, najboljši tekmovalec v poletih. Tokrat pa ni pokazal prebliska in nekdanje šampionske forme in seveda je bila logična poteza, da se ne uvrsti v ekipo," je odločitev utemeljil Bertoncelj. "Ni naredil tistih dveh skokov, ki jih je opravil na treningu na 120-metrski skakalnici. Enostavno mu je zmanjkalo nekaj časa, tudi zaletna hitrost je bila slaba, kar je znak, da nekaj ni v redu v počepu. V nedeljo v Nižnjem Tagilu in v torek v Planici je imel normalne hitrosti. Ko ima slabo hitrost, enostavno ne more odskočiti. Videlo se je, da je zaviral v zraku, in metrov je zmanjkalo."

Se je snežna pravljica za Petra Prevca že končala? Odločal bo skok v vlogi predskakalca.
Robert Balen

Tega se je zavedal tudi Peter Prevc sam, zato trenerju kljub velikemu razočaranju odločitve ni zameril: "Storil sem vse, kar sem lahko. Tudi skoki so bili boljši kot pretekli vikend, a bilo je premalo, saj so bili drugi fantje iz reprezentance močnejši in boljši. Odločitev je poštena." Še vedno pa ni obupal nad tem, da bi nastopil na nedeljski moštveni tekmi: "Nekaj bi moral prej dokazati, da bi dobil priložnost. Mogoče bom šel kakšen dan na letalnico kot predskakalec, da se pripravim. Mogoče v petek ali soboto. Tako ... bolj za dušo. Domov zagotovo še ne grem." Bertoncelj mu je nato hitro pripravil načrt – med tehničnim premorom (pred skokom zadnjih desetih ali dvajsetih skakalcev na tekmi) bo Prevc v vlogi predskakalca skušal opraviti skok, ki bi ga pripeljal na nedeljsko tekmo.

Čeprav med prvimi desetimi v kvalifikacijah ni bilo nobenega Slovenca, je v ekipi vladalo optimistično vzdušje. Najboljši, enajsti, je bil domačin Bor Pavlovčič, sicer študent drugega letnika visoke šole za gostinstvo in turizem, ki je poletel do 220 metrov: "Želel sem dokazati, da sem vreden nastopa v ekipi." Uspelo mu je; premagal je 14. Timija Zajca (216 m), 16. Anžeta Laniška (214,5 m) in 21. Domna Prevca (216,5 m).

"Pred prvim skokom me je bilo na vrhu zelo strah. Že dolgo ne tako. Niti v Kulmu. Verjetno me je bilo nazadnje tako strah prav tu v Planici. Morda tokrat zaradi megle, a tudi zaradi internega boja v ekipi. Bila je to borba s samim seboj," je priznal Timi Zajc, "prvi dan sem preživel. Imam pa še ogromne rezerve."

Še posebno dobre volje je bil Anže Lanišek: "Kar vi mi povejte, kakšni so bili skoki," je nasmejan naročil novinarjem: "Jaz sem zelo zadovoljen! Prvič, da sem v Planici začel uživati. To je zelo dobra popotnica za naslednje dni. Sploh ker sem vedno bil še boljši, ko sem na letalnicah že prespal eno noč. Na to karto stavim."

Zmagovalec kvalifikacij je sicer Nemec Markus Eisenbichler (225,5 metra oziroma 222,5 točke). Daljava dneva, 242,5 metra, pa je uspela Avstrijcu Michaelu Hayböcku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta