Konec prvega dela SP v alpskem smučanju je v slovenski tabor prinesel le malo zadovoljstva in ob tem so se odprla še zoprna vprašanja

Bojan Bauman
14.02.2021 16:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilka Štuhec je Cortino zapustila s sklonjeno glavo. Foto: REUTERS
Reuters

Vest včerajšnjega dne je, da na današnji kombinacijski tekmi Štefan Hadalin ne bo branil srebrne medalje, osvojene pred dvema letoma v švedskem Aareju. Vrhničan se je tako od medalje poslovil kar brez boja. Brez boja se je pred njim vdal tudi Martin Čater - v tej zimi že zmagovalec smuka za svetovni pokal, ki včeraj na svetovnem prvenstvu v smuku ni nastopil.

Čater je ocenil, da na smuku ne bi bil konkurenčen za medalje, ki "edino nekaj štejejo". V tej oceni sta si enaka s Hadalinom, ki meni, da po spremembi tekmovalnih pravil v kombinaciji ni več v boju za medalje in bi z današnjim nastopom predvsem zapravljal energijo. Današnjemu nastopu v ženski kombinaciji se je odpovedala tudi Ilka Štuhec.

Smučarji imajo na sezono malo tekmovanj in še ta so skoncentrirana na slabe štiri mesece v letu. Tako o prenasičenosti pri njih ni mogoče govoriti. In svetovno prvenstvo je najbolj pomembno tekmovanje takoj za olimpijskimi igrami. Če to ni dovolj velik izziv, če na takem prvenstvu ni treba izkoristiti vsake priložnosti, potem očitno z našimi smučarji ne živimo na istem planetu.

Res je, da so smučarji na progi sami, da tekmujejo zase in da oni pri tem edini tvegajo. A na to igro so pristali v trenutku, ko so prvič sedli v klubski kombi, ko so se prvič prebili v državno selekcijo. Od takrat ima njihova zgodba tudi elemente skupnosti - s trenerji, sponzorji, navijači ... Odgovornost je širša in odločitve imajo drugačne posledice.

Kline do solidnega rezultata

V odsotnosti v tej zimi našega prvega smukača je bila včeraj v Cortini na svetovnem prvenstvu v alpskih disciplinah pozornost slovenske javnosti usmerjena k Boštjanu Klinetu.

Devetindvajsetletni Mariborčan je bil na dveh treningih pred smukom znova konkurenčen s tekmovalci, ki so bili kandidati za najvišja mesta. S številko 22 (med 42 smučarji) se je pogumno lotil dela za zahtevni trasi nove smukaške proge v Cortini, kjer bodo čez pet let tekmovali še na olimpijskih igrah. Potem se mu je na srednjem delu, ko je bila proga najbolj zavita, prikradla napaka, ki ga je stala uvrstitve med deseterico.

''Poskušal sem dati svoj maksimum, vožnja je bila z nekaj napakami, kar je normalno. Seveda so rezerve, treba je vzeti dobre stvari in jih nesti naprej. Mislim, da sem sposoben poseči tudi višje. Predvsem je spodbuda smučanje, ne toliko rezultat,'' je nastop ocenil Kline. Miha Hrobat je tekmovanje končal na 23. mestu, medtem ko je novinec na velikih tekmovanjih Nejc Naraločnik na progi odstopil.

Že drugo zlato medaljo v hitrih disciplinah je Avstriji včeraj prismučal Vincent Kriechmayr. Presenečenje je pripravil Nemec Andreas Sander, ki je zaostal le stotinko in osvojil srebro, bronasto medaljo so okoli vratu obesili Švicarju Beatu Feuzu.

Rezultati moškega smuka: 1. Vincent Kriechmayr (Avstrija) 1.37,79, 2. Andreas Sander (Nemčija) +0,01, 3. Beat Feuz (Švica) 0,18, 4. Dominik Paris (Italija) in Marco Odermatt (Švica) 0,65... 15. Boštjan Kline 1,45, 23. Miha Hrobat 2,20.

Štuhčevi ni uspelo

Ilka Štuhec ni več svetovna prvakinja v smuku. Naslov je izgubila v soboto na njej sicer ljubi progi Olimpia delle Tofane v Cortini, kjer pa na najbolj pomembni tekmi v sezoni ni uspela pokazati vrhunskosti. Med 31 tekmovalkami, ki so zbrale pogum in dovolj znanja, da so se upale spustiti po progi, je zasedla 14. mesto. "Napaka po tretjem merjenju vmesnega časa me je veliko stala. A sem se borila dalje, dala od sebe, kar sem imela - in to je to. Zadovoljna ravno ne morem biti. Nisem pa razočarana s pristopom in vožnjo."

V soboto se je za 30-letno Mariborčanko svetovno prvenstvo že končalo. Druga Slovenka na startu Maruša Ferk je osvojila 22. mesto in je tudi zaostala za pričakovanji." Tekma je bila lepa, v idealnem vremenu, a bilo je malo preveč vetrovno. Potrudila sem se maksimalno, mislim, da nisem smučala slabo. Prve tri so zasluženo prejele medalje, škoda, da ni zraven Slovenije." Na zmagovalnem odru sta tako kot v superveleslalomu znova Švicarki Corinne Suter in Lara Gut Behrami. Tokrat je zmagala Suterjeva, Gutova je bila tretja; med njiju se je uvrstila Nemka Kira Weidle, presenečenje ženskega smuka.

Rezultati ženskega smuka: 1. Corinne Suter (Švica) 1.34,27, 2. Kira Weidle (Nemčija) +0,20, 3. Lara Gut-Behrami (Švica) 0,37, 4. Ester Ledecka (Češka) 0,44, 5. Michelle Gisin (Švica) 0,50... 14. Ilka Štuhec 1,30, 22. Maruša Ferk 2,26.

Danes se prvenstvo nadaljuje s kombinacijskima tekmama. Pri fantih (super-G je na sporedu ob 11.15, slalom ob 15.20) bomo imeli popolno kvoto - številka 18 bo Hrobat, 19 Čater, 31 Naraločnik in 38 Kline. Pri dekletih (super-G ob 9.45, slalom ob 14.10) bo s številko 19 nastopila Maruša Ferk in z 22 še Meta Hrovat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta