Mali Prevc, izkušeni, Žaba ali kdo drug lahko v Planici skoči daleč

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
08.12.2020 06:00
Analizirali smo slovenske adute, ki bi lahko na svetovnem prvenstvu v poletih pod Poncami posegli po videnjših uvrstitvah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

S prvimi treningi in kvalifikacijami ob 16. uri se v četrtek začne planiško svetovno prvenstvo v poletih, ki bo v petek in soboto ob 16. uri postreglo s skupno štirimi tekmovalnimi serijami za naslov posamičnega prvaka, v nedeljo ob 16. uri pa še z moštveno tekmo. Poleti se še nikdar niso začeli tako zgodaj v sezoni. Za tekmovalci je le pet tekem na treh postojankah, a tudi iz tega se da izluščiti nekaj ugotovitev.

Skriti adut

Kdo za vraga ne mara poletnega dopusta?! Očitno Žaba! Ker takrat, sodeč po rezultatih, nekaj dela zelo dobro. Že lani je v sezono vstopil s stopničkami – drugim mestom v Wisli in tretjim v Ruki. Letos je v Wisli vodil, v Ruki je bil tretji, v Nižnem Tagilu četrti. Problem je le, da naštevamo rezultate prvih serij, ker v drugih je vse zašuštral. Če ne zna sestaviti dveh vrhunskih skokov, kako bo štiri, kolikor jih šteje posamična tekma svetovnega prvenstva? Nimamo pojma. Jasno nam je le, da zna trenutno najboljši Slovenec pristati tako daleč kot katerikoli drugi favorit tekmovanja. Če se mu le vse izide.

Anže Lanišek 
Epa

Mladost je norost

Zdi se, kot da je že celo večnost v karavani, a Timi Zajc je star komaj 20 let. Glede na to, da je cilj Slovencev (tudi) posamična medalja, prav Zajc pa je poleti odkrito napovedoval naskok nanjo, je jasno, da bo mladenič pod drobnogledom. Sezona se sicer ni začela briljantno, a mladenič iz Hramš pri Žalcu stopnjuje rezultate, v Nižnem Tagilu je končno pristal v deseterici. Sicer pa – poleti so posebna sorta skokov. Da je mladost norost, pri tem gotovo pomaga. Doma te ne čakajo žena in otroci, sklepi so prožnejši, lakota po dokazovanju močnejša. Aduti, ki jih gojita tudi enajsti skakalec sezone Bor Pavlovčič in lanski debitant na stopničkah Žiga Jelar.

Timi Zajc
Matjaž Rušt/Dnevnik

Za v staro šaro?

Morda pa prej omenjene adute odtehtajo izkušnje? S tem se bo tolažil 28-letni Peter Prevc. Edini Slovenec, ki je preletel četrt kilometra in ostal na nogah (Tilenu Bartolu to leta 2016 na preizkusu letalnice pri 252 metrih ni uspelo), letos še ni našel prave forme. Trenutno niti med 30 najboljših na svetu ne sodi, a tudi on je na zadnji tekmi s 13. mestom dosegel izid sezone. Resda v odsotnosti številnih tekmecev. So najboljša leta že za najboljšim letalcem sezon 2014, 2015 in 2016, ko je vsakič tudi slavil v Planici? Sodeč po vedno slabših rezultatih v točkovanju poletov – od najboljšega je prek petega, osmega in 25. mesta lani prišel že na 28. –, si ne smemo zatiskati oči. Morda ga pa prav takšni zapisi podžgejo …

Domen Prevc, Peter Prevc 
Andrej Petelinsek

"Domačin" s Planice

Ali je končno čas za "malega" Prevca? Za razliko od Laniška je Domen tip, ki očitno obožuje poletne počitnice. No, letos ima izgovor, zlomil si je koščico v roki. In to na treningu. Prav zato je uvod v sezono izpustil, z enim samim ciljem – ni težko uganiti, kakšnim –, da so ga poslali na treninge prav v Planico. Ne sicer na letalnico, ampak na Bloudkovo 139-metrsko velikanko. "Vsak dan skoči z enega zaletnega mesta nižje," ga je pohvalil Jelko Gros. Domen je še kot najstnik lansko pomlad slavil v Vikersundu in bil drugi v Planici. Res je, da ga poznamo kot skakalca, ki skače toplo-hladno, a ko v zraku spravi smuči za ušesa, mu med letalci ni enakega.

Zanesljiva stava?

Avstrijci so bolehni. Poljaki so se zadnje dni poskrili. Enako Nemec Karl Geiger, njegovemu rojaku Markusu Eisenbichleru pa je sunek vetra v Rusiji spodnesel zmago in samozavest. Vikingi pa – siloviti kot že dolgo ne. V Planico specialisti za letenje prihajajo s trojno zmago z zadnje tekme. Ko smo pričakovali razcvet Mariusa Lindvika, se je od nikoder na vrhu pojavil Halvor Egner Granerud. Piko na i je z rekordom skakalnice v Nižnem Tagilu postavil Robert Johansson. Vse, kar ni stava na Norvežane, je metanje denarja skozi okno. Tako posamično kot ekipno. Vseh sedem Slovencev v finalu zadnje tekme pa vzbuja upanje po čem več kot le šestem mestu, ki ga je prinesla prva letošnja moštvena preizkušnja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta