(PEKINŠKA RACA) Čudežni stol

Sedeš na oblazinjeni stol, stisneš on, nastaviš v položaj za ležanje in potem vključiš general." Program, ki te gnete, treplja, trese, ki ti po mišicah spušča impulze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Bauman

Kolega snemalec RTV me je ondan pričakal na masažnem stolu. Enem od šestih, ki stojijo v avli pred tiskovnim središčem v Zhangjiakouju. "Veš, kak' to dobro dene. Po celem dnevu tekanja po prizoriščih pridem sem crknjen in potem si redno privoščim masažo. Sedeš na oblazinjeni stol, stisneš on, nastaviš v položaj za ležanje in potem vključiš general." Program, ki te gnete, treplja, trese, ki ti po mišicah spušča impulze. "V trgovini poleg samo še kupim mrzlo pivo in to je to," zaključi on, ki pravi, da je doma na Ptuju.

Večkrat me je že imelo, da bi ga posnemal. Ko je za menoj jutranje lovljenje prevozov v kitajskem olimpijskem vrvežu, ko me prešiba mraz na prizoriščih, po snemanju izjav športnikov, ki jih zatem ves sključen za mizo v kakem šotoru dolgo snemam z diktafona in poskušam narediti berljiv tekst, bi se mi sproščanje mišic res prileglo.

Pa nekako ne najdem dvajset minut v kosu, da bi se prepustil Panasonicovemu čudežnemu stroju. Na igrah se veliko dogaja, zmeraj nekaj zamujam pa še to bi bilo treba pogledati, odpreti ta mejl in poklicati ono številko. Enkrat, ko sem sredi noči zunaj na mrazu zaman čakal na avtobus in je bilo do naslednjega še pol ure, sem se res že vrnil v avlo, kjer stoji trenutek za relaksacijo. Slekel debelo bundo in bil v pričakovanju odrešitve. Pa me je zaustavil glas: "Mister, avtobus je tu. Sorry za zamudo."

Vesten Kitajec, zadolžen za urejanje prometa, me je poiskal. Tako spet nisem sedel na tisti ogrevani masažni stol. No, isti večer so na poti do sobe mojo pozornost privabila z lepilnim trakom zaplombirana vrata ene od sob. Tukaj v zvezi s širitvijo virusa, ki povzroča covid, vlada precejšnja konspirativnost. Najprej si testiran. Potem te pokličejo po telefonu. Pet minut zatem beli skafandri potrkajo na vrata, ti v podpis pomolijo formular ... Takrat sta aktualni samo še dve možnosti: ali si kužen ali pa si bil v stiku s kom, ki je koviden. V prvem primeru te odpeljejo v Yanquing v izolacijo. Če si zdrav, sledi nekaj dni izolacije. In zdi se mi, da s križi na vratih označujejo stanovalce, ki so bili v tesnem stiku z obolelimi, potencialno nove bolnike.

Presneti križi na vratih so najbolj neposredna napoved, da je covid res med nami.

Bojan Bauman

Tisti presneti križi na vratih so doslej najbolj neposredna napoved, da je covid res med nami, da vrag jemlje šalo in da se po nepotrebnem ne velja izpostavljati. Masažni stoli v avli medijskega središča so zmeraj zasedeni in so vsaj potencialno prenašalci bolezni. Me je minilo. Masaža lahko tudi počaka na mojo varno vrnitev v domovino.

Ptujčana, ki se je redno sproščal na sedežu, potem dva dni nisem videl. Bil sem še bolj zaskrbljen za svoje zdravje. Na veliko veselje sem ga včeraj spet srečal na avtobusu. "Zgleda, da sem malo pretiraval s tisto masažo. Tako me je usekalo v križu, da že nekaj dni komaj hodim. Na stolu me ne boš videl še nekaj dni."

Včeraj sem bil zopet v press centru, spremljati sem nameraval kraljevski moški smuk. Potem so tekmo prestavljali, tudi za dve uri. Tako sem končno našel čas, da sem lahko spet pogledal tiste masažne fotelje. Želel sem samo narediti kakšno boljšo fotko. Sedel sem na enega od njih, tako za preizkus. Ga nastavil v pravi položaj ... Ja, na koncu sem pritisnil še general. Res je dober. Ostal sem dve celi seansi. Pa kaj, samo enkrat se živi!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta