(PEKINŠKA RACA) Prve medalje že podeljene!

Bojan Bauman Bojan Bauman
04.02.2022 06:01

Medalje smo si prislužili vsi, ki smo se uspešno prebili skozi vse papirje. Oni, ki so morali pred potjo poiskati pomoč na kitajskem veleposlaništvu, pa se tolažijo s Coubertinom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pot do Health QR-kode je bila vse prej kot preprosta.

Bojan Bauman

Olimpijske igre se bodo danes šele začele, prve medalje pa so že podeljene. Dobil jo je vsak, ki je danes na prizorišču. Saj se je uspešno prebil skozi silne formularje, potem ko je na ta način aktiviral zdravstvene, carinske, potovalne, akreditacijske, hotelske kode.

Jaz sem si v tej dirki priboril kvečjemu bron. Samo za to, da se mi je pozelenila zdravstvena koda, mi je šlo pol dneva. Sem padal, se vračal in štanfal gor po formularju. Saj se ni čuditi, samo v tej etapi sem imel kar 13 postaj! Vsa vratca je bilo treba pravilno zvoziti.

Dobro sem se pripravil. Uvodoma sem zadnjih 14 dni vpisoval telesno temperaturo. Potem sem opravil dve testiranji na covid-19, kar me je veljalo 150 evrov. Zatem sem fotografiral vse dokumente in jih spravil v galerijo na telefonu. Tudi povabilo olimpijskega komiteja. Tako opremljen sem začel izpolnjevati vprašalnik v telefonski aplikaciji My 2022, ki je uradna beležnica na teh olimpijskih igrah.

Prvič sem pogrnil takoj po startu, ker sem bil prepočasen. V manj kot minuti je bilo treba prepisati geslo, ki so ga iz Kitajske na moj mejl poslali po tem, ko sem pritisnil na okence s to zahtevo. Tu sem za uspeh potreboval štiri ponovitve.

Naslednjič me je sistem vrgel pri vnašanju povabila na igre. Fotografiral sem namreč le prvo stran povabila, na katerem so resda bili vsi podatki, vključno s fotografijo. A pedantni organizatorji so zahtevali tudi zadnjo stran povabila, kjer so bila navodila za uporabo.

In tako naprej ... dokler nisem formularja izpolnjeval že četrto uro. So želeli vedeti tudi (Kitajci in Mednarodni olimpijski komite skupaj, saj je aplikacija My 2022 plod skupnega dela), kako je bilo ime moji prvi učiteljici - Danica. Kdaj je bilo prvič in s kom ... tega me resda še niso vprašali. A igre so še tako mlade.

Po vseh padcih sem le prišel do odrešilnega koraka: Pošlji. Yes. No, ni še bilo konec, saj je kmalu po mejlu prišlo obvestilo, da so mi zdravstveno kodo zavrnili. Vzrok - manjkalo je potrdilo o drugi dozi cepiva. Z datumi, vrsto cepiva, kodo. Pa saj sem bil vmes cepljen že tretjič in druga koda je v istem trenutku postala neaktivna. To so mi že jeseni lani povedali hrvaški policisti, ko sem šel v Istro.

Nič ni pomagalo, moral sem prilepiti še to neveljavno potrdilo. Na srečo ga še nisem vrgel v smeti. Oziroma sem ga odložil med stare papirje in sem ga potem tam tudi našel. Da sem utišal vse bolj glasen revolt v meni in zato, da sem spet postal priden, sem vmes pripravljal paeljo. Lana je potem izdelek označila kot precej nervozno jed. Na koncu sem vso zadevo znova poslal, tokrat z novim Sendom. Tako sem prišel do Health QR-kode.

Drži, nisem najmlajši in taka opravila pri meni zahtevajo čas in gredo živci. Zlate medalje v takem izpolnjevanju so rezervirane za mladino. A skozi to igro morajo vsi udeleženci iger na Kitajskem. Kar predstavljam si sivoglavega funkcionarja Mednarodne smučarske zveze, ki so ga izpostavili tem mukam.

Poznam tudi dva mučenika, ki sta po neuspešnih poizkusih pred potjo pristala na kitajskem veleposlaništvu v Ljubljani. Oba pa sta bila na letalu za Peking. Podrobnosti o tem pa ju ni pametno spraševati. Se razburita. Mi pa ju tolažimo s tistim Coubertinovim: Medalje niso pomembne, pomembno je sodelovati!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.