Shiffrinova in Vlhova, za njima prepad

Bojan Bauman Bojan Bauman
07.01.2019 20:27

Američanka in Slovakinja sta trenutno daleč pred drugimi slalomistkami, ki se bodo tri dni po Zagrebu danes merile na nočni tekmi v Flachauu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlhova, Shiffrinova in Holdenerjeva, najbolj pogost pogled na oder za zmagovalke to zimo
Antonio Bat

Slalomistke v svetovnem pokalu so ta konec tedna tekmovale v Zagrebu, danes so že zbrane v avstrijskem Flachau, kjer bo nočni slalom. Do konca sezone bodo še v Mariboru in v Špindlerjevem mlinu, finalistke pa sredi marca še v Andori.
Če je decembrske tekme zaznamovalo pomanjkanje snega, se Avstrijci v teh dneh soočajo z velikimi količinami novozapadlega. V kratkem času ga je nemogoče utrditi in ga je zato treba odstraniti s proge. V Flachauu je včeraj v dolini, kjer je cilj slaloma, zapadlo 40 centimetrov snega in ga imajo že več kot 110 centimetrov. Na višje ležečih smučiščih ga je do 240 centimetrov. Snežilo naj bi tudi danes med tekmo in po njej.

Slovenke bolj odločno?

Slovenske smučarke so zato trening po polomu na Sljemenu, kjer se nobena ni uvrstila v finalno vožnjo, opravile v Kranjski Gori. Glavni trener Denis Šteharnik poskuša dekleta prepričati v bolj tvegane vožnje, ki edine prinesejo rezultate. Letos so že izgubile nekaj ugodnosti, ki jih prinesejo nižje startne številke. Ker se ne dokazujejo z uspehi, drsijo po lestvici Fis. To bo v nocojšnjih razmerah - prva vožnja je ob 18. uri in finale ob 20.45 - zelo pomembno. Organizatorji vsem tekmovalkam ne bodo uspeli zagotoviti podobnih razmer, s čimer se možnosti naših deklet, nastopile bodo Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Andreja Slokar, da popravijo slab vtis, še zmanjšujejo.

Tudi Američanka se še uči

V uteho sta ji lahko zmagi v neposrednih obračunih v veleslalomu na Semmeringu in v paralelnem veleslalomu v Oslu. Poraz v finalu na mestni tekmi si je dobro zapomnila tudi 23-letna Shiffrinova. "Petra poskuša smučanje dvigniti na višji nivo. To se je videlo v Oslu, kjer je bila bolj agresivna in bolj pametna kot jaz. To je bila izkušnja zame," je povedala Američanka. Posebej si je verjetno zapomnila izboljšano tehniko Vlhove v paralelnem veleslalomu, ko je vratca pred seboj podirala z obema rokama. Shiffrinova je na Norveškem še ostala pri preizkušeni veleslalomski tehniki. Zanimivo bo videti, ali bo do naslednjega obračuna v paralelni disciplini, v Stockholmu 19. februarja, osvojiti nov, uspešnejši način smučanja.

"V Mariboru je velika tekma"

"Lanska sezona je bila zame šola. Pred olimpijskimi igrami sem se tako gnala, da sem prišla v Pjongčang povsem iztrošena. Letos se bom o nastopih v januarju odločala sproti, a nedvomno bom na vseh tekmah v vseh tehničnih disciplinah. Tudi v Mariboru, kjer sta zadnji tekmi pred Arejem, bom vsekakor na progi, saj je tam klasično prizorišče, velika tekma. Nastopi na svetovnem pokalu in na svetovnem prvenstvu so zame enako pomembni, vselej poskušam zmagati," zaključuje Shifrinova, ki je tako še enkrat razveselila mariborske organizatorje Zlate lisice.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta