Breskve in avokado! Tako lahko namesto dragih krem sami doma pripravite negovalne in hranilne obloge za obraz

Bonbon Bonbon
12.05.2023 06:00

Namesto najrazličnejših dragih krem, ki jih ponujajo na prodajnih policah, raje pobrskajmo, kaj imamo za obraz kar v domači kuhinji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Narava ponuja neštete možnosti za nego vseh tipov kože. Pravzaprav je za vaš obraz iz nje koristno skoraj vse, vendar je treba odkriti tisti posebni recept, ki bo optimalen za stanje in starost kože na vašem obrazu. Vsaka sestavina kože namreč potrebuje pri različni starosti različno nego. Osnovni pogoj tako za življenje kot obnavljanje kožnih celic je sladkor - tega najdemo v medu in sadju, in veriga trigliceridov, ki jo najdemo v mleku in kokosovem olju.

Nekateri vitamini so pomembni za zdravje in kompaktnost kože, npr. vitamin A deluje na kožne celice, vitamin B kompleks je nujen za vzpodbujanje procesov metabolizma v aktivnih celicah, vitamin E je antioksidant in deluje obrambno pred negativnim delovanjem oksidantov na povrhnjico kože. Pomembna sestavina za lepo kožo je tudi lecitin; tega najdemo v jajčnem rumenjaku in v rastlinskem olju.

Zdaj pa na delo in poskrbimo za "najboljše" za naš obraz, dekolte in vrat. Enostavno mastno oblogo za nego obraza dobimo, če zmešamo žlico sladke smetane, žlico medu in gram sode bikarbone. Zmes mešamo tako dolgo, da dobi kompaktno obliko, podobno kremi za britje. Dobimo zelo učinkovito oblogo s takojšnjim delovanjem, saj vsebuje tako proste maščobne kisline kot tudi sladkorje, vitamine (predvsem vitamin A) in minerale. Ta obloga bo vaši koži po 20 minutah, kolikor jo boste imeli na obrazu, zagotovila izjemno gladkost.

Nega pri različni starosti

Naslednja je obloga za obraz pri tridesetih. Po treh desetletjih koža začne izgubljati prožnost, zato potrebujemo: dve žlici kokosovega olja, žlico jajčnega rumenjaka, žlico medu, jogurta in žlico sladkorja. Vse sestavine zmešamo v kuhinjskem mešalniku. Tako dobljeno zmes nanesemo na kožo, kjer jo pustimo 25 minut. Speremo s toplo vodo, nato speremo še s hladno vodo. Zahvaljujoč vsem tem sestavinam obloga zadrži prožnost kože. Presenečeni boste nad učinki, ki jih boste opazili že ob prvem nanosu.

In kaj je najbolje za štiridesetletni obraz? Takrat so spremembe v kožnem tkivu že mnogo globlje, koža je že precej manj elastična. Potrebujemo oblogo, ki jo pripravimo iz dveh žlic graha, žlice jogurta, žlice soka iz grozdnih jagod in manjšega kozarca korenčkovega soka. Zmes ima izredno hitre in pri stalni uporabi presenetljivo pozitivne učinke. Tudi to oblogo pripravimo tako, da sestavine zmešamo v mešalcu, nanesemo na kožo, kjer pustimo učinkovati pol ure. Nato speremo s toplo vodo in na koncu kožo osvežimo še s hladno vodo.

In še naslednja obloga, za obraz pri petdesetih: potrebujemo zeleni čaj, zrele jagode, granatno jabolko, zmleta grozdna semena, olje pšeničnih kalčkov, olivno olje in vazelin. Vse sestavine naj bodo v enakih odmerkih (npr. po eno žlico). Ta kremna obloga vsebuje mnogo raznolikih antioksidantov, veliko jih vsebujejo tudi nekatere t. i. antiaging kreme, ki so običajno zelo drage, vendar si podobne zmesi lahko pripravimo tudi sami.

Pripravite si lahko na primer oblogo iz medu in breskev. Ta kožo zelo poživi, da je videti mehka, voljna in prožna. Zmešamo lepo zrelo breskev, nekoliko medu in dve čajni žlički jogurta. Nanesemo na obraz, vrat in dekolte, počivamo okoli 20 minut, oblogo nato odstranimo z mlačno vodo, na obraz pa na koncu nanesemo hidratantno kremo.

Za mladosten videz

Preizkusimo še oblogo za starajočo se kožo: potrebujemo en beljak, kavno žličko limoninega soka in mandljeve otrobe. Da dobimo gosto kašo, lahko dodamo še žličko medu in mleka. Obloga naj bi bila zelo primerna za uvelo in mastno kožo z velikimi porami. Ker kožo močno skrči, jo uporabljamo tudi takrat, ko bi radi utrujeni koži povrnili napet, mladosten videz. Za nego normalne kože zmešajte zrelo banano in ji dodajte nekaj kapljic mandljevega olja. Suhi koži bo zelo dobro dela obloga iz avokada. Dodajte mu dve žlici navadnega jogurta in zmes za nekaj minut postavite v hladilnik. Avokado vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki spodbudijo kožo, da prične sama proizvajati maščobo, jogurt pa koži dovaja vitamine in proteine in ta je videti bolj mehka. Še naslednji koristen nasvet: izdolbite polovico limone, napolnite jo z rumenjakom in postavite v hladilnik, da ta absorbira citronsko kislino. Nanesite rumenjaka na obraz in vrat, učinkuje naj okoli 20 minut.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta