(FOTO) Evropski Havaji: To neverjetno lepo otočje postaja zaradi nizkih cen in naravnih lepot prava uspešnica

D.Ži
09.02.2023 11:13

Pohitite, preden jih odkrije ves svet. Medtem ko se preostali svet gnete na preobljudenih plažah, lahko vi svoj košček raja najdete na Azorih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na "usta pekla". Miradouro da Boca do Inferno.
Profimedia

Azori so vulkanski arhipelag, ki se nahaja v Atlantskem oceanu. Ti biseri "sredi ničesar" administrativno pripadajo Portugalski, zaradi svoje oddaljenosti pa nikoli niso ena najbolj obleganih počitniških destinacij. Kar se sicer utegne v naslednjih letih spremeniti, saj atraktivni posnetki tamkajšnjih plaž in narave nasploh postajajo prava spletna senzacija. Tudi ugodne cene prispevajo k privlačnosti destinacije. 

 Angra do Heroísmo na otoku Terceira
Profimedia

Avtonomno regijo Azori sestavlja devet otokov v Atlantskem oceanu zahodno od Portugalske, vsi pa ponujajo edinstveno pokrajino, dejavnosti in kulturno dediščino. Tja letijo tudi nizkocenovniki. In zakaj na Azore? 

Dih jemajoča narava

Že ob prihodu vas bodo presenetile razkošne barve, ki vas tam obkrožajo na vsakem koraku. Ne glede na to, kateri otok izberete, boste našli zanimive razglede, ki dajejo vsakemu otoku edinstven značaj. Spoznajte speče vulkanske formacije, vijugaste jame, živahne gozdove ter raznoliko floro in favno, značilno za regijo, piše hrvaški portal PunKufer. 

Serra do Cume 
Profimedia

Veliko hrane in vina

Pripravite se na osvežujoče kulinarično doživetje na Azorih. Ker so otoki daleč od celine, je večina hrane pridelane lokalno, kar prinaša vsaj tri sveže obroke na dan.

Pravljično lep slap v gozdičku na azorskem otoku So Jorge.
Profimedia

Najbolj priljubljena lokalna hrana na otoku vključuje sir, morske sadeže in eksotično sadje. Pravzaprav je azorski sir tako okusen, da 50 odstotkov celotne portugalske ponudbe prihaja z otokov. Zaradi tega je azorski sir sestavina večine najbolj znanih otoških jedi.

Marijina cerkev na otoku Pico.
Profimedia

Po dolgi zgodovini pridelave vina v začetku 20. stoletja, raznih boleznih in naravnih katastrofah Azori ponovno postajajo vinorodna regija. V preteklih desetletjih so počasi obnavljali vinograde in si povrnili ugled. Nova in izboljšana lokalna vina se odlično podajo k lokalnemu otoškemu siru.

Unescov seznam svetovne dediščine

Odkar so Azore v začetku 15. stoletja odkrili portugalski pomorščaki, imajo otoki razburljivo zgodovino. Vojne, naravne nesreče, kulturna revolucija so neizbrisno oblikovale ljudi in kraje na tem veličastnem otočju.

Narava si na Azorih res daje duška. 
Profimedia

Tako boste našli mesta Unescove svetovne dediščine, ki bodo odlična za izlete. Prvo je zgodovinsko središče Angra do Heroismo, kraj izgnanstva in zatočišča med zgodnjimi vojnami na otoku. Zanimiva je vinarska dediščina otoka Pico, ki sega v čas, ko je bil otok znan po svojih kleteh.

Večina hrane je na Azorih pridelane lokalno. 
Profimedia

Poleg tega obstajajo številni muzeji, umetniška dela in znamenitosti, ki prikazujejo bogato zgodovino otoka. Razpršeni so po vsej regiji, saj ima vsak otok svojo edinstveno zgodbo.

Srečajte delfine in kite

Si želite doživeti nekaj novega in drugačnega? Rezervirajte enega od razpoložljivih izletov in spoznajte delfine in kite, ki živijo okoli otoka, piše PunKufer.

City hall in the historic town of Ponta Delgada, Island of Sao Miguel, Azores, Portugal,Image: 744044651, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Odvisno od letnega časa lahko opazujete kite, ko se selijo skozi arhipelag. Od ork do orjaških modrih kitov – nikoli ne veste, katera morska bitja boste srečali na svojem križarjenju.

Raj za ljubitelje pohodništva

Azori, posejani z gostimi gozdovi, valovitimi gorami in vijugastimi obalami, ponujajo neskončne, edinstvene pokrajine za popolno pohodniško popoldne. Po teh poteh boste na najboljši način doživeli čarobnost otoka. Ne glede na to, koliko truda želite vložiti v aktivnosti, boste zagotovo našli pot po svojem okusu.

Image: 711187299, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Jamske odprave

Če vam pohodništvo, plezanje in spuščanje po vrvi niso dovolj avanturistični, Azorski otoki skrivajo tudi številne druge skrivnosti, tudi za ljubitelje ekstremnih aktivnosti. Potopite se v globine Azorov z raziskovanjem številnih skrivnostnih jam. Vulkanske jame, oblikovane iz niza starodavnih tokov lave, ustvarjajo podzemni labirint predorov in jam pod otoki. Našli jih boste na otokih Terceira ali São Miguel.

Inside the volcanic vent Algar do carvao Azores Terceira Portugal,Image: 717545280, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Plaže za dušo

Če je lenarjenje vaš slog, potem izberite eno od plaž ter si spočijte telo in dušo. Najbolj znana plaža je Praia Formosa, saj je po mnenju mnogih najboljša na Azorih. Nahaja se na dnu mirnega zaliva s čudovitimi gorami za njim, morje pa je kristalno čisto.

Street in Angra do Heroismo on Terceira Island Azores Portugal,Image: 717545273, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta