Mislite, da se boste celulita znebili s hujšanjem? Pozabite. Pomaga pa nekaj drugega ...

Bonbon Bonbon
23.05.2023 13:13

Če je s prvimi poletnimi dnevi konec sezone pomaranč, to še zdaleč ne velja za celulit ali pomarančno kožo, kot mu radi rečemo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

S prvimi toplimi žarki, ki vabijo na plažo, se mora (pre)mnogih žensk, nekateri govorijo, da jih zaradi njega trpi devet od desetih, šele začenja. Toda če želite pričakati poletje brez celulita, pazite, kaj boste dali na krožnik, gibajte se, nad maščobno tkivo, ki ga je v primerjavi z navadno maščobo veliko težje odpraviti, pa se spravite še z raznimi kremami in drugimi pripomočki. Vztrajnost se obrestuje. A čudežev ne pričakujte čez noč.

Pogosto je posledica življenjskega sloga

Žal je celulit prekletstvo žensk, moški, vsaj večina, z njim nimajo težav. Želatini podobna snov, sestavljena iz maščobe, vode in odpadnih snovi, ujeta pod kožo, najbolj prizadene boke, stegna, zadnjico in druge predele telesa, kjer je nakopičena maščoba, kar pomeni tudi trebuh in nadlahti. Čim "starejši" je, težje ga je odpraviti. Zato je pomembno, da mu boj napoveste takoj, ko ga opazite. Danes že vemo, da celulit največkrat nastane kot posledica hormonskega neravnovesja in življenjskega sloga, ki ga zaznamujejo nezdrava prehrana in premalo gibanja.

Profimedia

Poleg tega, zatrjujejo strokovnjaki, ima velik delež pri nastajanju celulita tudi kajenje, prav tako pa tudi preveč sedenja s prekrižanimi nogami pripomore h kopičenju pomarančne kože. Gre torej za dejavnike, na katere lahko precej vplivamo sami, medtem ko na gensko nagnjenost h kopičenju maščobnih celic ne moremo. Dejavnikov tveganja za celulit je še več, vsi skupaj pa povzročajo trdovratno nadlogo, ki jo je težko povsem odpraviti, zagotovo pa jo je možno omiliti. Čudežev ni mogoče pričakovati čez noč, obrestuje se le vztrajnost, v kateri ne smeta manjkati skrb za zdravo prehrano in dovolj gibanja.

Težave se najučinkoviteje lotite s kombinacijo metod, ki spodbujajo prekrvitev in izločanje tekočin z odpadnimi snovmi iz telesa ter razbijajo maščobo. Anticelulitni kozmetični preparati danes pomenijo močno orožje in so lahko v veliko pomoč v boju proti celulitu, še posebno, ko je ta v začetni fazi. Najučinkovitejši so v kombinaciji z masažo, saj tako prodrejo globlje v kožo in bolje učinkujejo. Seveda so danes na voljo še številne druge možnosti: poskusite lahko katero od metod za spodbujanje izločanja odpadnih snovi iz telesa, kot so elektrostimulacija, limfna drenaža, ledene in blatne kopeli, presoterapija ... Na voljo je liposukcija (operativno odstranjevanje maščobnih blazinic), poleg tega pa tudi še nekatere druge metode, s katerimi lahko napoveste boj celulitu.

Zgolj hujšanje ne bo pomagalo

In nikar, zares nikar si ne domišljajte, da boste celulit odpravili s hujšanjem. Res je, da bo obseg maščobnih tkiv manjši, a zato videz pomarančne kože ne bo izginil. Diete za hujšanje same po sebi nimajo nikakršnega učinka proti celulitu. Treba je poskrbeti za spremembo na vašem krožniku in z njega odstraniti vse tisto, s čimer se celulit "hrani". Le tako bo vaš boj z nočno moro učinkovitejši.

Profimedia

Poznavalci tudi zatrjujejo, da je zapoved številka ena v prehrani ananas, saj ta sočni tropski sadež vsebuje veliko encimov, ki spodbujajo prekrvitev ter pospešujejo izločanje vode in odpadnih snovi iz telesa. Zagotovo pa se je treba zavedati, da mora boj s celulitom trajati več let in ne le nekaj dni ali mesecev. Pravzaprav bi za to, da mu preprečimo "vstop", morali skrbeti vse življenje. Načinov, kako se mu upreti, je torej več. Sami pa morate izbrati tistega, ki vam bo najbolj ustrezal. Vsak celulit je namreč zgodba zase.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta