Nadležno zamašeni in smrkajoči noski: Dragoceni nasveti, kaj narediti, ko otrok zboli

Bonbon Bonbon
26.01.2023 06:00

Otroci so nahodni pogosteje kot odrasli. Največjo težavo za dojenčke in majhne otroke predstavlja zamašen nos, saj potrebujejo kar nekaj časa, da dojamejo, kako poteka proces dihanja skozi usta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Začeli so se hladni dnevi, z njimi pa žal tudi čas prehladov, kašlja, kihanja in svečk iz nosu. Za 80 do 90 odstotkov prehladnih obolenj so krivi virusi. Prehladna obolenja se lahko pojavljajo vse leto, vendar so najpogostejša jeseni in pozimi. Obolevnost se v tem času povečuje predvsem v vrtcih in šolah. Veliko staršev pove, da je bil njihov otrok zdrav, dokler je bil doma, torej v času od prvega do tretjega leta, odkar pa je otrok vstopil v vrtec, je kar naprej bolan.

Prehlad in nahod

Inkubacijska doba prehlada traja od enega do štirih dni, prehlad traja od treh do desetih dni, pri zelo majhnih otrocih tudi dlje. Simptomi prehlada pri otroku so podobni, kot jih poznate pri sebi: otroku teče iz nosa, kiha in ima zamašen nos. Včasih se pojavijo še drugi simptomi: otrok lahko tudi suho kašlja (kašelj se poslabša, kadar otrok leži), ima vročino, boli ga žrelo, je utrujen in brez apetita.

Nahod je vnetje nosne sluznice, ki nastane zaradi različnih vzrokov. Njegovi znaki so izcedek iz nosu, zamašen nos, kihanje, dražeč občutek v nosu. Najpogostejša oblika nahoda je prehladni nahod, ki se ga nalezemo od drugega bolnika z okuženimi rokami, mencanjem oči ali z vrtanjem po nosu. Otroci so nahodni pogosteje kot odrasli. Največjo težavo pri nahodu dojenčkom in otrokom predstavlja zamašen nos, saj potrebujejo kar nekaj časa, da dojamejo, kako poteka proces dihanja skozi usta. Sluz, ki se nahaja v nosu, otežuje dihanje in povzroča splošno slabo počutje, obenem pa lahko vpliva tudi na razvoj bolezni ušes in dihalnih poti.

Profimedia

Kako ukrepati, ko malček zboli?

Če otrok zboli, je zelo neprijetno, še zdaleč pa ne pomeni konca sveta. Ohraniti moramo mirno kri, se oborožiti s potrpljenjem, ki ga bomo potrebovali za nego in ukvarjanje z otrokom. Bolan otrok potrebuje domačo nego in ljubezen bolj kot zdravila, zato naj ostane doma in ne gre v vrtec, saj lahko v vrtcu okuži ostale zdrave otroke.

Čiščenje noska je za dojenčka neprijetna izkušnja, za starše pa težko in nujno opravilo. Pri zamašenem nosku si pomagamo s fiziološko raztopino (0,9-odstotna raztopina NaCl). Nosek negujemo s svaljkom vate, ne priporočamo pa paličic za čiščenje ušes, ker lahko trdi del poškoduje nosno sluznico. Iz mokrega koščka vate naredimo svaljek, ga potisnemo v nosnico in previdno vrtimo v eno smer, da se nanj prilepi sluz, ki jo tako odstranimo iz nosnice, ali pa nadražimo refleks kihanja. Pri čiščenju si lahko pomagamo tudi z raznimi pripomočki za čiščenje sluzi iz noska (t. i. pumpice za nos, aspiratorji z ozkim nastavkom), ki s pomočjo vakuuma odstranijo sluz. Pri uporabi teh pripomočkov pa je potrebna velika previdnost, saj lahko poškodujemo nosno sluznico.

Zamašen nosek najlažje očistimo, če v vsako nosnico vbrizgamo 1 mililiter fiziološke raztopine, saj s tem potisnemo sluz tako daleč, da jo otrok pogoltne, nato se izloči z blatom.

Postopek ponovimo vsakokrat, ko se nosek napolni, obvezno pa pred hranjenjem in pred spanjem. Redno čiščenje noska prepreči vnetje srednjega ušesa, zatekanje sluzi v spodnja dihala, olajša hranjenje in omogoči miren spanec.

Malo večji otroci že lahko sami izpihajo nos, vendar jih morate tega naučiti, saj si lahko sicer naredijo večjo škodo kot korist. Otroku morate povedati in pokazati, naj si najprej zatisne eno nosnico, se usekne, nato zatisne drugo nosnico in se ponovno usekne.

Vlaženje zraka pripomore k redčenju sluzi. Lahko uporabite vlažilnike zraka, veliko bolje pa je, če se z otrokom zaprete v kopalnico, odprete vročo vodo in pustite, da se kopalnica orosi oziroma zapolni s paro. Ker je v kopalnici vroče, otroka slecite do spodnjega perila, s seboj imejte tudi pijačo. Z otrokom bodite v vlažni kopalnici vsaj 15 do 30 minut. Otrok bo vdihoval vlažen zrak, ki mu bo redčil sluz in hkrati pomagal pri suhem kašlju. Pri otroku se raje izogibajte vdihovanju pare iz sklede z vročo vodo, pokrite z brisačo, saj obstaja velika nevarnost, da se otrok opari, prevrne skledo z vročo vodo nase, zato naj to počne vedno z vami in pod vašim nadzorom!

Profimedia

Prostor, kjer otrok spi, večkrat na dan dobro prezračite. V sobi lahko na radiatorje položite mokre brisače ali posode z vodo. Zraven posteljice (seveda le, če otrok ne more sam iz nje) lahko na tla postavite lonec vroče vode ali lonec kuhanega kamiličnega čaja, ki ste mu ste dodali zvrhano žlico soli, in paro bo otrok vdihoval med spanjem. Otroku dvignite vzglavje (pod vzmetnico položite vzglavnik ali pregrinjalo), s tem mu boste namreč olajšali dihanje, preprečili zatekanje sluzi iz nosa v žrelo in s tem kašelj.

Kdaj k zdravniku?

Z otrokom je treba k zdravniku, če se vam otrok zdi apatičen, prehitro diha ali če mu piska oziroma hrope v pljučih, če se pritožuje nad bolečinami v prsih (večji otrok), če še vedno (ali še huje) kašlja tudi, ko so simptomi prehlada že minili. K zdravniku se odpravite tudi, če otroka boli žrelo, težko požira, če ima rdeče grlo (posuto z belimi pikicami), če se vleče za uho ali si s prsti sega v uho, če je nemiren in se ponoči zbuja s krikom, če je njegova telesna temperatura 38,9 stopinj C ali več, če se prehlad v splošnem slabša in če se vleče dlje kot deset dni.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta