Najbolj tečen maček: Kaj narediti, da ne bomo skozi praznike šli z alkoholnim glavobolom?

Bonbon Bonbon
13.12.2022 06:00

Pravzaprav ne vemo, zakaj se počutju, ki se pojavi po prekrokani noči s preveč alkohola, po domače reče maček.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Krivi smo sami, ker smo prejšnji večer pregloboko pogledali v kozarec. Gre za vzajemno učinkovanje različnih vzrokov, kot so dehidracija, pomanjkanje spanja ter nakopičenost acetaldehina in nekaterih snovi, ki jih dodajajo pijačam za izboljšanje barve, vonja in okusa. Tudi zato nekateri trdijo, da pitje čistejših alkoholnih pijač (kot sta vodka ali džin) in tistih svetlejših barv (belo vino) povzroča manj hudega mačka kot temno obarvane pijače, na primer viski, portovec, rdeče vino.

Profimedia

Med slovenskimi recepti proti mačku so najpogosteje omenjeni zelje, banana, jajca, med, olivno olje, limonin sok in paradižnikova mezga, menda je priporočljivo tudi spiti kozarec pomarančnega soka in pojesti kos torte ali kake druge sladice. A kot rečeno, dokazov o zdravilnosti teh živil ni. Zanesljivo pa ne deluje sicer pogosto priporočilo, da se klin s klinom zbija. Nikakor ne more škoditi pitje vode. Alkohol povzroča dehidracijo, ko dobesedno sili telo, da absorbira vodo iz možganov, ki se potem malo skrčijo. To povzroča glavobole, suha usta in del težav z mačkom. S pitjem vode pred spanjem preprečimo dehidracijo in pospešimo izločanje alkohola iz telesa. Nekateri priporočajo celo pitje športnih pijač ali tudi poživilnih pijač pred spanjem. Odsvetujejo pa kofein in tudi mleko je lahko v takih primerih težko prebavljivo. Farmacevti za lajšanje glavobola bolj kot acetilsalicilno kislino svetujejo paracetamol.

Profimedia

Po pameti z alkoholom! In počasi: spijmo le eno pijačo na uro, tako ima organizem dovolj časa, da sproti presnavlja alkohol. Izmenično uživajmo alkoholne in nealkoholne pijače, s tem se bomo izognili tudi dehidracijskemu učinku alkohola. Nekateri svetujejo pitje čistejših oblik alkohola. Že pred zabavo se dobro najejmo. Hrana v želodcu upočasni absorpcijo alkohola in tako tudi zmanjša nevarnost mačka. V ta namen naj bi bile najboljše maščobe, sladkor in ogljikovi hidrati. Pred spanjem popijmo veliko vode. Strokovnjaki tudi opozarjajo, da alkohol velikokrat povsem zmeša presnovne poti, kar je še posebno nevarno za sladkorne bolnike in vse, ki jemljejo katerakoli zdravila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta