Najboljše čistilke zraka v stanovanju

Urška Kereži
21.10.2019 05:12

Rastline so najboljši vlažilci in čistilci zraka v stanovanju. Veste, katere najbolje filtrirajo toksične kemikalije in zmanjšujejo onesnaženost, zaradi česar jih na vesoljskih postajah uporablja tudi Nasa?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Floradania

Da bi osvežili prostor in preprečili glavobol zaradi slabe pretočnosti zraka, nikar ne posegajte po umetnih aromah. Raje si omislite rastline, ki so po raziskavah Nase najboljše čistilke na zemlji. Priporočajo še, da na površini 500 kvadratnih metrov razpostavite od 15 do 18 rastlin, kar pomeni, da v manjšem domovanju zadostujejo tri ali štiri. Vsaj ena naj bo v spalnici, kjer prebijete veliko časa.

1. Gumovec

Je preprost za vzdrževanje, ne potrebuje veliko svetlobe. Še posebej je učinkovit pri odstranjevanju formaldehida iz zraka. Listi so lahko strupeni, zato preprečite stik z majhnimi otroki in živalmi.

2. Navadni bršljan

Floradania

3. Taščin jezik

Najbolje absorbira ksilen, dušikov oksid, formaldehid in celo trikloroetilen. Je zelo odporen in ne potrebuje veliko vode. Najbolje ga je imeti v spalnici, da vam bo med spanjem proizvajal kisik.

4. Čopasta zelenčica

Preživi tudi ob minimalni svetlobi. Absorbira ogljikov monoksid, formaldehid, stiren in celo bencin. Ena sama rastlina lahko očistiti zrak v prostoru, velikem 200 kvadratnih metrov.

5. Spatifil

Gre za zelišče, ki učinkovito prefiltrira toluen, benzen, formaldehid, trikloroetilen, ksilen in amonijak. Pozor: sicer je strupen, in če ga zaužijemo, lahko povzroči slabost, težave pri požiranju, pekoč občutek na koži in v ustih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta