Od regrata do čemaža: Pomladna lekarna na krožniku

Urška Kereži
18.04.2019 09:12

Čas je, da se podamo na travnike ali v gozd in pridno naberemo zelenje, s katerim bomo očistili in okrepili telo ter se uprli spomladanski utrujenosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Klorofil daje zelenim rastlinam barvo in jim omogoča dihanje. Manj znano in raziskano pa je, kako intenzivno krepiti naše zdravje. Njegova največja moč je v celostnem obnavljanju telesa. Pospešuje namreč rast in obnovo tkiv, sodeluje pri čiščenju organizma, celjenju ran in v boju proti okužbam, spodbuja prebavo, izboljšuje prekrvavitev, krepi imunski sistem in pomaga pri obnovi krvnih celic. Vsebuje vitamine K, C, A, E in folno kislino, kalcij, beljakovine, železo ter magnezij.

Regrat je že od nekdaj poznan tudi po zdravilnih lastnostih.
Pixabay

Regrat je cenjeno zdravilo

Shutterstock

Nepogrešljiv na mizi

Odlično pa se obnese tudi v zahtevnejši kulinariki. Sveže regratove liste lahko uporabljamo še v juhah, prilogah, omakah, iz cvetov pa pripravimo okusen regratov med. Slednjega pripravimo tako, da dve manjši košarici regratovih cvetov namočimo v dveh litrih vode in jih počasi segrevamo do vretja. Ko voda zavre, lonec odstavimo in ga pustimo stati čez noč. Naslednji dan sok odcedimo ter vanj vmešamo dva kilograma sladkorja in sok dveh limon. Odkrit lonec postavimo na najmanjši ogenj ter pol ure počasi kuhamo. Med ne sme biti preveč tekoč, saj bi se utegnil skisati, in ne preveč gost, ker bi čez čas kristaliziral. Nalijemo ga v steklene kozarčke ter hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Čemaž ali gozdni (divji) česen

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta