Plenični izpuščaj: Moč ga je preprečiti, a nikar ne počnite teh napak ...

Bonbon Bonbon
19.08.2022 06:00

Rdečica, mehurčki, madeži in hrapava koža na tistih delih telesa, kjer otrok nosi plenice, so najpogostejši znaki pleničnega izpuščaja, sicer nenevarnega pojava, ki pa ga dojenčki zelo težko prenašajo in so zaradi njega jokavi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Koža novorojenčkov in dojenčkov je izredno občutljiva. Je bolj nežna, njen površinski sloj je občutljiv, medtem ko je podkožno tkivo tanjše kot pri starejših otrocih in odraslih. Poleg tega žleze lojnice in znojnice še niso povsem razvite, zato se koža pri dojenčkih hitreje izsuši in je dovzetnejšna za negativne vplive sončne svetlobe in okužbe. Plenični izpuščaj se lahko pojavi kadarkoli in brez posebnega razloga, saj je koža pri nekaterih otrocih že po naravi občutljivejša. Zaradi toplote, vlage in neprepustnosti plenic za zrak obstaja večja nevarnost za pojav pleničnega izpuščaja in rdečice. Poleg tega lahko nenehno drgnjenje izzove rdečico ali povzroči nastanek ranic. Nekatera pralna in sredstva za nego lahko spremenijo pH-vrednost otrokove kože, zaradi česar se ta dodatno izsuši, postane na mestu poškodbe rdeča in boleča. Poleg tega se lahko pH-vrednost kože spremeni tudi pod vplivom agresivnih snovi v urinu in blatu, bakterij in glivic ter prebavnih encimov. Stari urin lahko pri temperaturi zraka 37 stopinj Celzija izzove vnetje kože, sveži urin pa ne. Uporaba bombažnih plenic še ne pomeni zagotovila, da se plenični izpuščaj ne bo pojavil, saj lahko tudi pralna sredstva in mehčalci izzovejo ali še dodatno poslabšajo že obstoječe vnetje kože. Za to ni nobenih pravil, vendar so v določenih obdobjih dojenčki občutljivejši in dovzetnejši za plenični izpuščaj, denimo ob prehodu z dojenja na hranjenje s stekleničko, rasti prvih zobkov, uvajanju nemlečnih živil v prehrano, uživanju prvih obrokov kravjega mleka in po zdravljenju z antibiotki.

Profimedia

Ko se začnejo na razdraženi koži, ki jih obdajajo plenice, čezmerno razmnoževati različni mikroorganizmi in glivice, lahko nastane okužba. Glivice iz notranjih organov pridejo namreč v stik s poškodovano kožo, zato govorimo o glivičnem izpuščaju. Tedaj je koža na področju genitalij nekoliko otekla, hrapava, ob stiku kože s plenicami pa lahko opazimo rdečico in majhne madeže. Če opazite take spremembe, obiščite pediatra, ta pa vam bo po pregledu priporočal uporabo mazila proti glivicam ali antiseptik, ki deluje proti glivicam. Če bakterije vendarle prodrejo v poškodovano kožo, nastane impetigo plenični izpuščaj, zaradi katerega se na površini kože pojavijo mehurčki v velikosti kovanca, ki se pozneje spremenijo v kraste. Tudi v tem primeru je dobro obiskati pediatra.

Na splošno bi se morali na pediatra obrniti, če izpuščaj vztraja več kot dva ali tri dni, če se pojavi tudi na drugih delih telesa, če ima otrok povišano telesno temperaturo, bruha ali ima drisko, če je njegova koža otekla ali so nastali gnojni mozoljčki, mehurčki ali kraste.

Profimedia

Čeprav se plenični izpuščaj slej ko prej pojavi pri skoraj vseh dojenčkih in novorojenčkih, ga je vendarle mogoče preprečiti. Najpomembnejše je, da čim bolj skrajšamo čas stika kože z urinom in blatom. Vedno ko se otrok polula, ga je dobro previti, četudi uporabljate plenice z visoko vpojnostjo. Novorojenčku bi morali plenico zamenjati vsaki dve uri in takoj po opravljeni veliki potrebi. Včasih lahko plenica sama izzove plenični izpuščaj, zato je najboljše preizkusiti različne vrste plenic in nato uporabljati tiste, ki najbolj ustrezajo velikosti otroka, saj tako zmanjšamo drgnjenje kože ob plenico. Če uporabljate bombažne plenice, jih vedno operite pri najvišji temperaturi, večkrat sperite v čisti vodi in prelikajte. Za čiščenje otrokove kože uporabljajte čistilne robčke brez vonja ali navadno vodo, saj lahko parfumi in pralna sredstva razdražijo kožo. Otrokovo ritko večkrat "prezračite" in mažite s posebno kremo za nežno otroško kožo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta