(RECEPTI) Cvremo za pusta: Kako pripravimo popolne krofe in zlate miške z rozinami

Bonbon Bonbon
17.02.2023 06:00

Pust mastnih ust, pravijo. S tema dvema slastnima klasikama boste razveselili vse, tudi tiste, ki jih pustno vzdušje še ni zajelo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pustni krofi
Profimedia

Pustni krofi

Potrebujemo: 1 kg bele moke, približno 2 l olja, 10 dag kvasa, 1 žličko soli, 1 l mleka, 8 rumenjakov, 10 dag sladkorja (4 velike žlice, kdor nima tehtnice), 2 vaniljeva sladkorja, nastrgano limonino lupinico, rum, muškatni orešček

Vse sestavine naj imajo obvezno sobno temperaturo. Kvas damo vzhajat v toplo mleko. Vzhajanega dodamo v pripravljeno zmes moke in dodatkov, nato pa zmes vseh teh sestavin 20 minut stepamo v mešalniku. Po končanem stepanju odtehtamo po 8 dag zgnetenega testa, da bodo vsi krofi enaki, če pa jih pripravljate brez tehtnice, približno ocenite enako količino. Odtehtano testo med dlanmi še dobro pregnetemo in iz njega naredimo kroglico, ki jo oblikujemo tako, da damo kroglico testa na mizo, jo pokrijemo z upognjeno dlanjo, s katero krožimo po mizi, da se oblikuje res lepa, enakomerna kroglica. To položimo na pomokan prtiček in nato pokrijemo še z drugim prtičkom. Pomembno je, da pustimo testo dovolj dolgo vzhajati. Če boste preveč neučakani in boste dali krofe prehitro peč, ne bodo imeli tako zaželenih venčkov. Najbolje bo, če enega spečete za pokušnjo. Če bo imel lep venček, je testo pripravljeno za peko.

Pripravimo si olje za cvrenje, ki ga segrevamo počasi. Temperatura je primerna takrat, zagotavljajo gospodinje, ko v ogreto olje do dna potopimo leseno žlico in ob njej počasi in enakomerno nastajajo mehurčki. Ko so krofi vzhajani, jih torej položimo v segreto olje, obrnemo jih tako, da bo zgornja vzhajana stran obrnjena v olje. Posodo pokrijemo s pokrovko. Pečemo 4 minute na eni strani (bodite natančni), nato posodo odkrijemo, krofe v olju pa obrnemo in pečemo še na drugi strani 4 minute. Posoda za pečenje mora biti tokrat odkrita. V posodi pečemo toliko krofov, da lahko ti prosto plavajo v olju. Pečene krofe položimo na papirnate prtičke, da se olje odcedi, počakamo, da se ohladijo, in jih nato z brizgo napolnimo z marelično marmelado in potrosimo s sladkorjem v prahu.

Miške z rozinami
Profimedia

Miške z rozinami

Sestavine: 50 dag gladke moke, 4 dag kvasa, malo soli, 10 dag kristalnega sladkorja, 1,25 dl mleka, nastrgana lupina ene limone in ene pomaranče, dve jajci, 8 dag masla, 10 dag sultanin (posušene jagode belega grozdja brez koščic), 8 dag korint (posušene jagode temnega grozdja brez pešk), 8 dag sesekljanih arancinov, olje za cvrenje, sladkor v prahu za posip

V skledo presejemo moko, naredimo vdolbinico in vanjo nadrobimo kvas. Mleko segrejemo in ga polovico zlijemo h kvasu, da se stopi. Stopljen kvas premešamo z malo moke in ga po površini še malo pomokamo. V drugi polovici mleka raztopimo maslo, sol, jajci in sladkor. Ko se na površini kvasca pojavijo razpoke, dodamo mešanico mleka in masla ter jajc, nastrgano lupinico limone in pomaranče ter vse skupaj zgnetemo v gladko kvašeno testo. Pustimo ga vzhajati 20 minut. Obe vrsti suhega grozdja in arancine vgnetemo v testo in pustimo počivati še 15 minut. V globoki ponvi močno segrejemo olje. Z dvema žlicama oblikujemo majhne krofke in in jih cvremo do zlato rjave barve. Med pečenjem jih s penovko enkrat obrnemo. Ko jih poberemo iz maščobe, jih na papirnatem prtiču dobro odcedimo. Pustimo, da se ohladijo, in jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta