Porednost na krožniku: Ta živila nas naredijo bolj pohotne

Bonbon Bonbon
25.03.2022 06:00

Ljubezen pa tudi poželenje gresta skozi želodec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Hormon zaljubljenosti feniletilamin oziroma PEA je tisti, ki spusti metuljčke v trebuhu, da nas ponesejo k simpatiji. A ker je vsega lepega enkrat konec, njegov učinek po osmih tednih začne bledeti in najkasneje v dveh letih čarobni trenutki zvodenijo, pred partnerji pa je težko obdobje sprejemanja resničnosti. Kako torej prelisičiti telo, kot je to prej za nos potegnilo nas, in ga prepričati, da nam vsaj tu in tam ljubezensko življenje še začini s kemijo? Kuhinja je idealno mesto za alkimistično kreiranje ljubezenskih jedilnikov, ki z znanstveno dokazanimi super seksi živili spet zakurijo ogenj strasti in poželenja.

Avokado

Kot bogat vir aminokisline fenilalanin, ki pospešuje nastajanje adrenalina, nasprotnika depresije in vzpodbujevalca koncentracije ter zmagovalca v boju z občutkom lakote. Vsebuje vitamine skupine B, ki nas napolnijo z energijo, še posebno B6, ki je pomemben za nastajanje spolnih hormonov, in folno kislino. Avokado je nesporno že kar super superživilo.

Banane

Vsebujejo bufotenine, ki pozitivno vplivajo na možgane, da nas spravijo v dobro voljo in dvigujejo samozavest. Bogate so še s kalijem, ki prav tako pospeši izločanje hormona, odgovornega za prešerno razpoloženje in izžarevanje seksapila.

Mandlji

Menda naj bi se ženske že v davnini odišavile z mandljevim oljem, kadar so želele pritegniti pozornost nasprotnega spola. Mandlji pa so tudi polni magnezija in vitamina E.

Papaja

Posnema delovanje naravnega estrogena. Tako dviguje ženski libido, pomaga uravnavati menstrualne cikluse, pri doječih materah pa vzpodbuja nastajanje mleka.

Profimedia

Kava

Raziskave trdijo, da kava prebudi tudi libido, ne le pozornosti. Če vanjo vržete tudi košček čokolade, dobite napitek za dvig seratonina in s tem evforičnega razpoloženja. V raziskavi z več kot 2000 testiranci so bili tisti, ki so popili vsaj skodelico, spolno veliko aktivnejši od drugih.

Cimet

Kitajska medicina mu pripisuje močan afrodizični učinek, zato ga za prst debelo dodajte vroči temni čokoladi ali v kavo.

Čokolada

Zaradi triptofana, naravnega zdravila za ljubezen in dvig seratonina, hormona sreče, in feniletilamina, ki sprošča iste relaksacijske endorfine, deluje čokolada sproščujoče tudi med spolnostjo in povečuje privlačnost med partnerjema. Po podatkih revije Journal of Sexual Medicine imajo ljudje, ki dnevno pojedo vsaj košček, intenzivnejše spolno življenje.

Bazilika

Aromatična rastlina iz družine mentolovcev greje telo ter pospeši krvni obtok, poželenje in dobro počutje. Ker naj bi vonj bazilike moške "obnorel", si ženske ponekod z njo natrejo prsi.

Šipek

Naziv "ljubezensko jabolko" si je šipek priboril zaradi snovi, ki vzpodbujajo lubrikacijo in spolno poželenje. Znanstveniki iz univerze v Kaliforniji njegovo moč pripisujejo polifenolom, ki pospešujejo cirkulacijo, ključno za dober spolni odnos. 47 odstotkov moških, ki dnevno spijejo kozarec šipkovega soka, ima boljšo erekcijo, v raziskavi Male Clinic iz Los Angelesa trdijo znanstveniki. Ženske in moški, ki so skodelico spili pred spolnim odnosom, pa so bili veliko bolj strastni.

Profimedia

Muškatni orešček

Ljubezensko življenje si začinite z vonjem Myristica fragransoma, ki je že stoletja cenjen afrodiziak, saj stimulira živčni sistem in cirkulacijo, zaradi česar imamo občutek, da "lebdimo". A pri uporabi ne pretiravajte, saj lahko deluje celo halucinogeno.

Borovnice in maline

Pozabite na viagro, jagodičevje ima močnejši učinek. Posebej borovnice in maline so, po raziskavah univerze v Mainu, dokazano učinkovite v boju z erektilno disfunkcijo. Bogate so z vlakninami, ki odvečni holesterol poženejo v prebavni sistem in s tem preprečujejo njegovo nalaganje na žilne stene, in s fitonutrienti, ki sproščajo ožilje, še posebno učinkovito izboljšujejo cirkulacijo in izboljšujejo erekcijo pri starejših moških.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta