Se šele odpravljate na potovanje? Naredite prostor za potovalno lekarno in s seboj nujno vzemite to ...

04.08.2023 12:47

Poleg vseh dokumentov in potrdil, od zdravstvene kartice do potrdila o zavarovanju v tujini, cepljenju ..., nikar ne pozabite v svoji potovalki narediti prostor za potovalno lekarno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Že res, da je vsebina potovalne lekarne odvisna od starosti, zdravstvenega stanja in seveda časa in kraja potovanja, a vendar, v vašem kovčku ne sme manjkati nekaj osnovnih zdravil in pripomočkov, ki jih v lekarni lahko kupite brez recepta. Le tako se boste izognili marsikateri nevšečnosti, ki vam kaj hitro lahko pokvari dopust. O potovalni lekarni se je sicer najbolje posvetovati s farmacevtom, zagotovo pa v njej ne smejo manjkati tudi zdravila, ki vam jih predpiše zdravnik, saj morajo ta biti z vami tudi med dopustovanjem. V vsakem primeru je dobro na dopustu imeti pri roki sredstva proti driski, ki je na počitnicah ena najpogostejših zdravstvenih tegob. Ko polnite kovček, nikar ne pozabite na tablete z medicinskim ogljem in na kapsule z mlečnokislinskimi bakterijami. Izgubljeno tekočino, glukozo in elektrolite pa lahko nadomestite z raztopino rehidracijske soli.

Profimedia

Seveda ne smete pozabiti na repelente, ki ščitijo pred nadležnimi komarji, klopi in drugimi insekti, saj vam lahko nadležen mrčes hudo pokvari počitnice. Kamorkoli potujete, je seveda nujna tudi zaščita pred soncem, zato vzemite na pot sredstva, ki ščitijo pred UVA- in UVB-žarki, ob tem pa ne pozabite na sredstva za nego in hlajenje morebitno pordele kože. Če imate težave z alergijami, tudi na sonce, imejte pri roki antihistaminike v obliki tablet in mazil, ki bodo ublažili srbenje po morebitnem piku žuželk ali ožigu meduz. V kovček priložite še antimikotična mazila, še zlasti, če dopust preživljate na kopališčih, kjer preži nevarnost glivic, ki se rade pojavijo med prsti na nogah, na pot pa obvezno vzemite tudi pribor za oskrbo ran, kremo za manjše poškodbe, obliže za žulje, termometer za merjenje telesne temperature, pinceto in alkoholne robčke.

Na dopust, pravijo strokovnjaki, je dobro vzeti tudi sredstva za lajšanje želodčnih težav, zdravila proti bolečemu grlu, še posebej ženske pa morajo biti pozorne na zdravila in prehranska dopolnila, ki blažijo težave pri vnetem mehurju, ki se velikokrat pojavi tudi kot posledica nošenja mokrih kopalk. Če imate težave s potovalno slabostjo, si seveda še pred potovanjem priskrbite tablete proti potovalni slabosti. Slednjo zmanjšujejo tudi pripravki iz ingverja, v lekarnah pa so na voljo tudi zapestni trakovi na osnovi akupresure. Dobro je, da si pred potjo preberete tudi kakšen nasvet, kako ravnati pri potovalni slabosti, med katerimi je zagotovo pomemben tudi ta, da se je najbolje namestiti v sprednjem delu plovila ali vozila, na sredinski liniji, obvezno pa morate biti obrnjeni v smeri vožnje. Poskrbite torej za to, da vam dopusta ali počitnic ne bi pokvarila doma pozabljena potovalna lekarna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta