Spoznanje, ki vas bo osupnilo: Če želite biti vitki, se ne smete odreči sladkarijam

Bonbon Bonbon
05.01.2022 06:00

Ničemur se ne smete odreči. Želeno postavo boste imeli že, če boste dosegli ravnotežje med užitkom in disciplino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Skrivnost vitkih žensk bi lahko povzeli v enem stavku: v telo vnesejo samo toliko kalorij, kolikor jih lahko porabijo. Čeprav je videti zelo preprosto, je v praksi situacija precej zapletena. Da bi uravnotežili vnos in porabo kalorij, je treba najprej vzpostaviti red v glavi. Zagotovo poznate kakšno vitko sodelavko, ki ima predal vedno poln sladkarij? Takšne ženske so sposobne pojesti samo eno rebro čokolade, drugo pa pustiti za kasneje. One lahko sproščeno uživajo v hrani, ker so zadovoljne s svojo postavo. Lahko bi rekli tudi, da so zadovoljne s svojo postavo, ker sproščeno uživajo v hrani. Ženske, ki pa se obremenjujejo s svojo postavo, trepetajo ob vsakem koščku čokolade, ki ga pojejo, in edino rešitev vidijo v dieti.

Profimedia

Začaran krog

Tukaj se v večini primerov začne nesrečen začaran krog. Večina ljudi greši, še preden pričnejo z dieto, pri čemer se tolažijo: "Danes še grešim, od jutri pa jem samo še zdravo hrano". Z močno voljo se nato večina diete drži nekaj dni. Čeprav v tem času lahko izgubijo nekaj kilogramov, so izgubili le manjši del maščobnih zalog, saj večino izgubljenih kilogramov v začetku predstavlja voda.

Osebe, ki so na strogi dieti, so velikokrat v skušnjavi. Težko se je upreti hrani na rojstnodnevni zabavi, saj to ne bi bilo vljudno, ali pa se upreti topli pici, ki so jo pravkar naročili otroci. Nezadovoljni in obupani zaradi neuspeha se prenajedate z vsem, čemur ste se morali med dieto odreči. Tako se po navadi nadaljuje, vse dokler ne pridobite še več kilogramov in se znova ne odločite za dieto. Takšno nihanje telesne teže zaradi pogostih diet se imenuje jo-jo učinek.

Diete kljub temu ne moremo popolnoma izključiti iz življenja, saj služijo kot spodbuda za bolj zdrav način življenja. Popolnoma nepomembno je, katera od diet je trenutno moderna, skoraj z vsako lahko izgubimo nekaj kilogramov. Že malo discipline je lahko dovolj za vidne rezultate. Če preudarno sestavljate obroke in se ne prenajedate z vsem, kar vam pride pod roke, boste nevede pojedli manj. Seveda niso priporočena radikalna odrekanja ali prehrana z eno vrsto živil. Izberite samo uravnotežene diete, ki vključujejo sveže sadje in zelenjavo, integralna živila, mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob, manj mastno meso in ribe.

Profimedia

Obstajajo najmanj trije razlogi za uravnoteženo prehrano. Prvi je zadovoljstvo, ki nam ga obrok prinese, saj nihče ne želi jesti ene vrste živil. Drugi razlog je zdravstveni, saj z uravnoteženo prehrano naše telo oskrbimo s pomembnimi vitamini, minerali in beljakovinami. Kot tretje pa se lahko več o gastronomiji in zdravi prehrani naučite le s pripravljanjem in preizkušanjem novih jedi.

Čim prej boste dosegli ravnotežje v prehrani, bolje bo. Pomembno je, da po koncu diete nadaljujete zdravo prehranjevanje, kar zahteva tudi obilico dobre volje. V nasprotnem primeru se bodo kilogrami vrnili, še preden boste kupili nove in manjše hlače.

Naj mali grehi ostanejo mali

Po mnenju strokovnjakov je edina trajno učinkovita strategija za ohranjanje zdrave prehrane fleksibilen nadzor. To pomeni, da ni treba biti dosleden. Začnite z malenkostmi. Na delovno mesto si postavite steklenico vode in nekaj sadja, ter jih poskušajte pojesti in popiti med delovnim časom. Če vam bo uspelo, verjetno ne boste občutili potrebe po čokoladi ali bonbonih. Četudi se po sadju ne boste mogli odreči sladkarijam, si jih lahko privoščite v majhni količini, saj ste telo že oskrbeli s pomembnimi vitamini.

Kakšni bodo vaši trenutki zavednega uživanja, je popolnoma vaša stvar. Nekateri vsak dan pojejo nekaj koščkov čokolade, drugi raje prihranijo celo čokolado za sobotni film. Pomembno je, da majhni grehi ostanejo majhni, pri čemer zmanjšamo vnos kalorij ali pa jih porabimo s športno aktivnostjo.

Profimedia

Telesna aktivnost je rešitev za vse, ki se ne morejo odreči sladkarijam. Če ste preveč pojedli za kosilo, kalorije porabite s tekom. Vendar ne pretiravajte. Če se na fitnes odpravite s prevelikimi ambicijami, boste hitro razočarani. Tudi kratka telesna aktivnost, razporejena čez dan, kot na primer hoja po stopnicah ali vožnja s kolesom v službo, je maksimalno učinkovita in daje trajne rezultate. Temu lahko dodate še tek po parku ob koncu tedna ali kolesarski izlet. Redna telesna aktivnost pa s seboj prinaša še dodatno nagrado: pridobili boste mišično maso, ki energijo porablja tudi med mirovanjem. V prizadevanju, da dosežete in obdržite vitko postavo, pozabite na hitenje in nervozo. Malo maščobe na trebuhu in stegnih ni prav nobena katastrofa. Čim bolj boste stradali in se odrekali stvarem, ki jih imate radi, tem večji bo vaš neuspeh. Kos jagodne torte s smetano ali teden lenarjenja še nikoli ni uničil kakšne postave. Veliko pomembnejše je, kaj delate in kako se hranite med posameznimi kosi torte.

Čudežne tabletke in ostale preparate, ki naj bi hitro in trajno rešili vaš boj s kilogrami, je zelo težko povezati z zdravim načinom življenja. Že zdrava pamet bi vam morala povedati, da je nemogoče v trenutku izgubiti kilograme, ki so se nabirali leta. Četudi bi jih prepustili učinkom čudežne tablete, bi to pomenilo, da boste celo življenje (saj nameravate ostati vitki) pili razne preparate, ki vaše črevo spremenijo v avtocesto brez omejitve hitrosti ali pa v možganih izzivajo lažen občutek sitosti. Preparati, ki vežejo maščobe kot odvajala, povzročajo drisko, ki lahko pripelje do nevarnega pomanjkanja hranljivih snovi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta