Stop za mačka! S pravim pivskim načrtom ne boste v novo leto stopili zeleni in z glavobolom iz nočne more

Bonbon Bonbon
29.12.2022 06:00

Motita vas vsak zvok in svetloba, občutek imate, da boste zdaj zdaj (spet) bruhali, in v glavi vam tuli trop razjarjenih mačkonov ... Nikar ne začnite tako prvega dne v novem letu!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Maček je ljudsko ime za posledice čezmernega uživanja alkohola. Očitno je ime že dovolj uveljavljeno, da se je znašlo celo v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, ki pojem "maček" v tej rabi opisuje kot "slabo počutje, razpoloženje, navadno po nezmernem uživanju alkohola". Zdravniki pravijo, da gre pri mačku za odziv našega organizma na strupe, s katerimi smo ga napolnili, kaže pa se s simptomi, kot so glavobol, slabo počutje, slabost v želodcu ali bruhanje, blažja diareja, vrtoglavica, tresenje vsega telesa, rdeče oči, žeja, občutljivost na zvok in svetlobo, navali vročine, bolečine v mišicah, omotica, utrujenost, depresivnost, razburjenost, slabša koncentracija, slabše zaznavanje prostora ... Pravzaprav vsak spoznava svojega mačka po svoje. Zanimivo je, da današnja medicina še vedno ne zna povsem razložiti nastanka mačka. Alkohol je glavni krivec, to nesporno drži, a najbrž gre za vzajemno delovanje več dejavnikov, kot so dehidracija, pomanjkanje spanja in nakopičenost nekaterih kemikalij, ki jih pijačam dodajajo za izboljšanje barve, okusa in vonja. Pravi koktalj za popolnega mačka!

Profimedia

Dobra plat vsega naštetega je le to, da maček sam po sebi (če si ga le ne privoščimo prepogosto) ne pušča posledic in da bo prej ali slej sam tudi odšel. Trajalo bo nekaj časa, to že! Počasi in po pameti Najboljše in edino učinkovito sredstvo, s katerim preprečimo, da bi se maček naselil v našem telesu, je abstinenca. Ampak na dan, kot je silvestrovo, je težko pričakovati, da se bo kdo tega nasveta držal. Zato pa posezimo po rezervnem načrtu, ki pravi: Z alkoholom počasi in po pameti! Pravila, da se je dobro pred uživanjem alkohola pošteno najesti, se nocoj ne bi smelo biti težko držati. In tudi na načela zdravega prehranjevanja lahko ta večer pozabimo. Hrana naj bo mastna, sladka, polna maščob in ogljikovih hidratov. Takšna hrana namreč upočasnjuje absorpcijo alkohola. In nato pri pitju ne podirajmo hitrostnih rekordov. Ena merica alkohola na uro, to je menda količina, ki jo organizem še lahko sproti presnavlja.

Pijte počasi, uživajte v vsakem trenutku. In če nikakor nočete silvestrovati z nenehno praznim kozarcem, si lahko pomagate tudi s tole ukano: izmenično uživajte alkoholne in brezalkoholne pijače, slednjih je lahko seveda tudi več kot prvih. Če bi se hoteli povsem izogniti dehidracijskemu učinku alkohola, ki je glavni razlog za slabo počutje naslednji dan, bi morali namreč na eno enoto alkohola popiti kar sedem enot vode (negazirane, tista z mehurčki absorpcijo alkohola v kri še pospešuje!). Predvsem pa se, preden greste spat, ob katerikoli uri že, ne pozabite izdatno napiti vode. Škoditi zagotovo ne more, še posebej, če ji dodate multivitaminsko tableto ali šumečo tableto magnezija. O tem, koliko alkohola lahko spijemo brez posledic, ni enotnih meril. Francoska akademija za zdravje priporoča, da se ravnamo po telesni teži in zaužijemo največ gram alkohola na kilogram telesne teže. Strožji so ameriški in nemški zdravniki, ki pravijo, da je za žensko dovolj 20 gramov alkohola na dan in ne več kot 30 gramov na dan za moške. Grški modrec Eubolos je že 370 let pred našim štetjem zapisal tale pravila za uživanje vina: ''Tri merice so za zmernost. Prva je za zdravje, druga za ljubezen in veselje, tretja za dober spanec. Ko to kupico izpraznijo, odidejo modri gostje domov." Modro, ni kaj! 

Profimedia

Preganjamo mačka 

Če preventiva ni dosegla svojega namena in je maček vendarle prišel na obisk, lahko poskusite s kakšnim od starih receptov, čeprav za nobenega od njih ni dokazano, da zares deluje. Nekateri prisegajo na banane, ki so prava zakladnica mineralov, drugi na jajca, ki vsebujejo aminokislino cistein, ki razbremenjuje jetra. Tradicionalni sredstvi proti mačku sta kislo zelje in zeljnica, to je tekočina, ki nastane pri kisanju zelja. Angleži, ki so znani po tem, da radi globoko pogledajo v kozarec, stavijo na bogat in masten angleški zajtrk. Sladkosnede lahko reši kos torte ali druge sladice, ki je gotovo ostala od prejšnjega večera. Če imate raje kisle okuse, posezite po kislih kumaricah ali kaki drugi v kis vloženi zelenjavi, tudi to imate zanesljivo v hladilniku. Kava menda v času, ko razsaja maček, ni priporočljiva, ker razdraži želodec, tudi mleko v takem stanju težje prebavljamo. Če mislite, da bo tableta pregnala glavobol, raje kot po pripravkih z acetilsalicilno kislino, ki tudi draži želodčno sluznico, posezite po tistih s paracetamolom. Če se vam vrti, pa morda poskusite tale čaj, ki je sicer namenjen lajšanju težav pri morski bolezni. Potrebujete deset rezin ingverja, ki ga približno deset minut kuhate v pol litra vode. Ohlajenega precedite in dodate sok polovice limone in polovice pomaranče. Dodajte veliko žlico medu (tudi med velja za ljudsko zdravilo proti mačku), premešajte in popijte. Sprehod po svežem zraku pa tako ali tako vedno skoraj čudežno spremeni počutje na bolje!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta