To je 5 napak, zaradi katerih vaše polnjene paprike nikoli niso tako dobre kot mamine

Bonbon Bonbon
28.07.2023 11:12

Če je sosedova ali mamina paprika vedno bolj okusna, iščite razloge za to v izbiri mešanice mletega mesa ali načinu priprave riža.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vsaka hiša ima svoj recept za polnjene paprike. Nekateri kuharji mesni mešanici dodajo surov riž, drugi ga popražijo na masti, vsi pa se strinjajo, da mora biti nadev sočen. Skrivnost okusnosti je lahko v izbiri prave vrste mesa, za boljše povezovanje z ostalimi sestavinami pa lahko dodamo jajce. Polnjene paprike lahko dušimo s prežganjem ali v mešanici zelenjavne juhe in paradižnikovega koncentrata, "klasiki" pa najraje dodajo domačo paradižnikovo omako.

Kupujete napačno vrsto paprike

Najboljša paprika za polnjenje je paprika s tankimi stenami, na primer babura. Seveda lahko poskusite eksperimentirati z bolj podolgovatimi in ​​drugimi vrstami, vendar boste v tem primeru dobili popolnoma drugačno jed od tiste, ki so jo tradicionalno pripravljale mame in babice, piše hrvaški portal PunKufer.

Katja Ertl

Izbirate napačno meso

Čeprav ima vsaka gospodinja svoj recept, se za zmes najpogosteje uporablja mešanica mletega mesa, riža in čebule, dodane pa so tudi začimbe, kot so mleta paprika, poper, sol, peteršilj in česen. Lahko se doda tudi jajce. Čista govedina se običajno izkaže za presuho, zato raje uporabimo mešano mleto meso. Dobro razmerje je 70:30 v prid govedine. Če se vseeno odločite za čisto goveje meso, je najboljša izbira pleče. Nekateri kuharji za sočnost in okus dodajo tudi drobno sesekljano slanino.

Paprike napolnimo do vrha

Ko papriki odstranite semena, jo napolnite z mešanico, vendar nikoli do vrha. Riž med kuhanjem poveča svojo prostornino, zato lahko zmes izpade, paprika pa popoka. Na mesno mešanico lahko položite tudi rezine paradižnika, saj tako mešanica ne bo padala iz paprik, aroma pa bo mamljivejša.

Dodajate preveč podmeta

Paprika spada med najtežje prebavljivo zelenjavo in če k temu dodate še maščobo iz nadeva in obilico omake, obstaja nevarnost, da vam bo žal, če je boste pojedli preveč. Lažja različica vključuje manj nadeva in moke, primešane v omako. 

Napačno pripravljate riž

Razlog, zakaj je mamina paprika vedno boljša, je lahko tudi način priprave riža. Če izberete nizkokakovosten riž ali ga prekuhate, ne boste pripravili uspešnice. Najbolje je, da riž v zmes dodamo, ko je še surov ali ga na kratko popražimo na olju ali masti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta