Navdušite otroka nad kuhanjem: S temi enostavnimi triki se bosta skupaj zabavala in kaj novega naučila

Bonbon Bonbon
01.05.2023 06:00

Kuhinja je srce doma in v njej nastajajo čudoviti spomini, zlasti če se vam pri ustvarjanju jedi pridružijo
vaši najmlajši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Spodbujanje, da se že otroci zanimajo za kuhinjo, ima veliko koristi za vso družino. Ne samo, da otrokom pomaga pri učenju o zdravi in hranljivi prehrani, zagotavlja tudi kakovostno preživet čas s starši, ki lahko zaneti vseživljenjsko strast do kuhanja. Lahko je razburljivo in nadvse zabavno, ko otroci mešajo, valjajo, merijo sestavine ter pečejo in kuhajo okusno domačo hrano. Poiskali smo šest načinov, kako jih navdušiti nad kuhanjem.

Spodbujajte njihovo ustvarjalnost

Za vas ima kuhinja jasno funkcijo. Je prostor ustvarjanja obrokov, za otroka pa je lahko prostor, v katerem pusti domišljiji prosto pot. Spodbujanje ustvarjalnosti obogati izkušnjo. Obstaja veliko načinov, kako lahko čas v kuhinji spremenite v okusno in ustvarjalno pustolovščino, od uporabe otrokovih najljubših prelivov za ustvarjanje na doma pripravljeni pici do duhovitega dekoriranja sveže pečenih kolačkov.

Profimedia

Naj sami sestavijo jedilnik

Vzgojite svojega mini kuharja tako, da mu dovolite pripraviti svoj meni, ki ga lahko postreže mami in očetu. Vprašajte, katere so njegove najljubše jedi, ali pa skupaj prelistajte nekaj pisanih knjig z recepti, raziščite različne jedi in načine kuhanja. Nato otroka peljite po nakupih, da bo lahko sam izbral sestavine. Ni nujno, da je zapleteno – na primer špageti z bolonjsko omako, sadna kupa ali sladoledna sladica. Lahko mu pomagate pri pripravi. Povabite ga, naj pripravi mizo, nato pa opazujte njegovo zadovoljstvo, ko bo družina sedla k obroku, ki ga je skuhal sam.

Veselo na delo

Poskusite svojega malčka vključiti v vse postopke, od priprave zelenjave in tehtanja moke do mešanja, presejanja in stepanja. Če imate kuhinjske aparate, kot so kuhinjski roboti, otroku dovolite, da vam tudi pri tem pomaga. Naj pritisne na gumb in nato na varni razdalji opazuje in se uči, kako te naprave delujejo. Če jih dovolite otroku vzeti v roke, je to dobro za njegove motorične sposobnosti in koordinacijo pa tudi naraven način, kako ga podučiti o varnosti v kuhinji.

Neprecenljiva učna izkušnja

Da, kuhanje je zabavno, vendar lahko postane tudi širša učna izkušnja, ki lahko podpira otrokovo izobraževanje in interese. Vnesite geografijo in zgodovino, ko govorite o sestavinah, ki jih boste uporabili, pogovarjajte se o tem, od kod prihajajo živila. Naj tudi otrok prinese svoje znanje za kuhinjski pult. Tudi fizika, kemija in biologija so prisotne v kuhinji.

Profimedia

Uporabite zabavne pripomočke

Modelčki za piškote nenavadnih oblik ali lepe škatle za kolačke so poceni nakup in zabaven način, kako uživati ob peki. Pokukajte v svoje kuhinjske predale in poglejte, kakšne zabavne pripomočke že imate - metlice za stepanje, barvne žlice, vrečke za glaziranje in nastavke za brizganje. Če kuhinjo uredite kot mini umetniško sobo in otroku omogočite, da se igra in ustvarja, medtem ko vam pomaga kuhati, si bo to želel početi še velikokrat.

Ne bojte se nereda

Najbrž vam je že jasno, da bo skupno kuhanje prineslo tudi nekaj nereda, kar je tudi del zabave. Uprite so želji po nenehnem čiščenju. Poskrbite, da bodo vsi nosili predpasnike, delovno površino lahko prekrijete s plastičnim prtom. Tudi pospravljanje naj postane del izkušnje. In ... ne pozabite svojemu malemu kuharju čestitati za dobro opravljeno delo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta