Umrl moški, ki se je predoziral z vitaminom D. Strokovnjaki svarijo: Takih primerov bo v bodoče najbrž še več

D.Ži
02.03.2024 09:31

Obdukcija je pokazala, da je bila raven vitamina D v telesu nesrečneža 3880, kar je najvišja raven, ki jo je mogoče zabeležiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vitamin D je pomemben za številne telesne funkcije in je najbolj odgovoren za pomoč telesu pri absorpciji kalcija. 
Profimedia

David Mitchener (89) je umrl po devetmesečnem jemanju čezmernih odmerkov vitamina D. "Na embalaži ni bilo nobenega opozorila o stranskih učinkih prehranskega dodatka vitamina D ali podrobnosti o tveganjih. Po mojem mnenju obstaja tveganje, da bo v bodoče takih primerov še več, če ne bodo ukrepali," piše v poročilu mrliškega oglednika..

Post poroča, da je obdukcija pokazala, da je bila raven vitamina D v telesu nesrečneža 3880, kar je najvišja raven, ki jo je mogoče zabeležiti. Harvard priporoča, da odrasli ohranijo raven vitamina D pri 30.

Kar zadeva odmerjanje, je priporočena količina za večino odraslih 600 mednarodnih enot (IU). Večmesečno jemanje 60.000 ali več ie na dan lahko pripelje do predoziranja, svarijo na kliniki Mayo.

Profimedia

Mitchener se je prvič pojavil v bolnišnici s hiperkalcemijo, prevelikimi količinami kalcija v telesu, kar je običajno posledica visokih ravni vitamina D.

Poleg presežka vitamina D so pri moškem odkrili tudi kongestivno srčno popuščanje, kronično odpoved ledvic, hiperkalcemijo in ishemično srčno bolezen. Vendar pa je mrliški oglednik zaradi odkritih visokih ravni vitamina D opozoril, da imajo "vitaminski dodatki potencialno zelo resna tveganja in neželene učinke, če jih jemljemo v prevelikih količinah."

Vitamin D je pomemben za številne telesne funkcije in je najbolj odgovoren za pomoč telesu pri absorpciji kalcija. Prav tako ima pomembno vlogo pri imunskem sistemu ter zdravju mišic in živcev. Ljudje lahko dobijo vitamin D s hrano, sončno svetlobo ali dodatki, vendar mnogi trpijo zaradi pomanjkanja, zlasti v zimskih mesecih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta