Večna bitka z dlačicami: Intimne dele brijte s drugo britvico kot preostalo telo

Bonbon Bonbon
28.04.2023 18:00

Obstaja več načinov odstranjevanja dlak, različno dolga sta učinek delovanja in cena, pomembno pa je še, ali bomo to počeli doma ali bomo obiskali kozmetični salon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Po sodobnih lepotnih smernicah poraščenost pri ženskah nikakor ni zaželena, zato tudi ni presenetljivo, da se z nadležnimi dlačicami pod nosom, pazduho, v predelu bikinija in po nogah borita kar dve tretjini žensk. Ker je poletje pred vrati, z njim pa lahkotna oblačila in skorajšnje počitnice v kopalkah, je skrajni čas za premislek o tem, za kakšne vrste odstranjevanja dlak oziroma depilacijo se bomo odločili.

Najprej moramo izbrati med različnimi postopki odstranjevanja dlak, za katere bomo različno globoko segli v žep, pa tudi, ali bomo to počeli sami doma ali pa se bomo raje prepustili strokovnim rokam v kozmetičnem salonu.

Najpreprostejša metoda odstranjevanja nadležnih dlak je še zmeraj britje - je enostavno in poceni, vendar ne učinkuje dolgo. Najprimernejše je za depiliranje pazduh, nog in predela bikinija, vendar lahko povzroči izpuščaje in vraščanje dlačic, največja slabost britja pa je nedvomno dejstvo, da dlačice po britju rastejo še hitreje in postanejo močnejše. Kozmetiki svetujejo, da za britje intimnih delov uporabimo drugo britvico kot za britje preostalih delov telesa.

Profimedia

Beljenje dlačic je postopek, ki so ga predvsem veliko uporabljali v preteklosti - najprimernejši je za roke in za področje nad zgornjo ustnico, za brado in ličnice, saj dlačice posvetli tako, da se skorajda ne vidijo. Problem nastane na temnejši polti, saj so pobeljene dlačice tam videti kot beli puh. Sicer je beljenje enostavno, opravi ga lahko vsak sam - belilo nanesete na mesto, kjer bi radi posvetlili dlačice, in počakate toliko časa, kot zahtevajo navodila. Po uporabi je treba belilo umiti s kože, jo umiti z vodo in namazati s kremo.

Tudi uporaba depilacijskih krem sodi med preproste metode odstranjevanja dlačic, primerne za vse dele telesa, vendar z napako - med delovanjem se popackamo s kremo. Depilacijske kreme so neprimerne za ljudi z občutljivo kožo, saj vsebujejo kemijske snovi, zaradi katerih lahko koža alergično reagira. Dlačice ne rastejo hitreje in se ne okrepijo, kot se to zgodi pri britju, kljub temu pa koža ne ostane dolgo gladka.

Za puljenje dlačic, denimo po nogah, bi potrebovali preveč časa, čeprav so rezultati takšnega postopka kar dolgotrajni. Zato puljenje s pinceto ponavadi uporabljamo zgolj za obraz.

Epilator sodi med vse pogostejše pripomočke za odstranjevanje dlačic - čeprav je postopek rahlo boleč, pa je učinek sorazmerno dolgotrajen. Z epilatorjem namreč dlačice izpulimo skupaj s korenino, ko začnejo znova rasti, pa se pogosto zgodi, da se vraščajo. Pomembno je, da kupite kakovosten aparat z blažilcem bolečine oziroma vgrajenim hladilcem kože, ki bo kožo najprej ohladil, da bo manj občutljiva za bolečino, šele nato bo izpulil dlačico.

Med bolj učinkovite metode odstranjevanja dlačic sodi tudi voskanje. Koža ostane gladka tudi do štiri tedne, odvisno od stopnje poraščenosti. Poznamo toplo ali hladno voskanje, opozoriti pa je treba, da je postopek boleč in ga ne prenese vsak. Če uporabljamo topel vosek, ga nanesemo na predel, s katerega želimo odstraniti dlačice, nato pa nanj nalepimo trak, ki ga s hitrim potegom odstranimo v nasprotni smeri rasti dlačic. Hladen vosek pa je že nanesen na trakove.

Z doslej naštetimi postopki dlačice odstranimo samo začasno, z epilacijo in laserjem pa se jih znebimo za stalno. Epilacija je postopek, pri katerem s svetlobo določene valovne dolžine, ki se pretvori v toplotno energijo, segrejemo mešiček dlačice na temperaturo, ki poškoduje beljakovine v mešičku in dlačico trajno odstrani. Postopek je treba nekajkrat ponoviti, da dosežemo želeni učinek, stane pa nas tudi veliko denarja.

Profimedia

Draga pa je tudi najnovejša metoda odstranjevanja dlačic z laserjem. Kot pri epilaciji je tudi pri laserski metodi postopek treba nekajkrat ponoviti, vendar so rezultati osupljivi - dlačice naj ne bi več zrasle, če pa že, so povsem svetle, mehke in skoraj neopazne. Postopek, po katerem je koža rahlo pordela, običajno ne boli, občutljivejši čutijo toploto, morda mravljince, nekateri rahlo zbadanje. Pri izvajanju različnih vrst depilacij lahko pride do različnih reakcij na koži.

Po voskanju koža rada pordeči, zato je dobro, če nanjo nanesete olje ali kremo, ki bo razdraženo kožo pomirila. Po britju pa se pojavijo izpuščaji, še posebno v predelu bikinija - izognili se jim boste, če boste uporabljali čiste britvice, po britju pa kožo namazali z oljem, ki vsebuje vitamin E in alojo, kar bo kožo pomirilo in pospešilo celjenje. Med britjem se včasih tudi urežemo - zarezo prekrijemo s samolepilnim obližem, ki bo ranico zaščitil in preprečil okužbo. Črne pikice se na koži pojavijo, če britev ni dovolj ostra in dlačic ne odstranimo v celoti. Depilirano kožo negujte z izdelki, ki zmanjšujejo rast dlačic, in skrbite, da boste odstranili odmrle celice kože, kar lahko storite med prhanjem, ko si telo zdrgnete s posebno piling rokavico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta