Večne težave s kožo? Skoraj zagotovo uporabljate napačno obrazno kozmetiko

Bonbon Bonbon
12.02.2021 06:00
Od kreme, maske, ampul ali pilinga vsi pričakujemo približno enak učinek - mehko kožo, svež videz, zglajene gubice. Toda zdi se, da kljub trudu delamo napake. Statistike namreč kažejo, da vsaka tretja ženska uporablja proizvode, ki niso primerni za njeno kožo. Dermatologi pravijo, da se vsak dan srečujejo s težavami, ki so posledica napačne nege.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nekateri celo menijo, da kar 95 odstotkov vseh težav s kožo ni prirojenih, marveč so posledica nepravilne nege. Zdi se, da je normalna koža postala izjema. Samo 17 odstotkov žensk in moških meni, da imajo normalno in zdravo kožo. Vsi pa bi se morali zavedati, da je mogoče težave, kot so denimo srbečica, rdečica, zgodnji pojav gubic ali občutek zategovanja, odpraviti zelo preprosto - z izbiro ustrezne nege in proizvodov, ki ustrezajo potrebam vaše kože.

Kuperoza

Kako jo prepoznati?

Gre za drobne razpokane kapilare na obrazu, tanko in prosojno kožo, nagnjeno k rdečici.

Vzroki

Rdečica kože je posledica preobremenjenosti tankih krvnih žil, ki so na tanki koži še posebej vidne. Običajno je ob tem prisotna še šibkost vezivnega tkiva, zato nastaja zastoj pri pretoku krvi v kapilarah. Piling ali drgnjenje z brisačo, losjoni na podlagi alkohola in maske, ki močno spodbujajo krvni pretok in segrevajo kožo, so pravi sovražnik kože, nagnjene h kuperozi ali rdečici. Poleg tega bi morali biti previdni tudi pri izbiri in uporabi proizvodov, ki vsebujejo sadne kisline.

Kaj storiti?

Izogibajte se močnim začimbam, alkoholu, savni in soncu. Za nego obraza uporabljajte proizvode z vitaminom C, ki krepi stene kapilar in na splošno izboljšuje videz kože. Raziskovalci so potrdili, da izvleček sladkega korena odpravlja težave zaradi upočasnjenega krvnega pretoka v manjših krvnih žilah in da izvlečki bodeče labodike in medene detelje normalizirajo prekrvitev. Za prikrivanje kuperoze so primerni zeleni pigmenti, ker zelena barva nevtralizira rdečo barvo poškodovanih in razširjenih kapilar.

Profimedia

Občutljiva koža

Kako jo prepoznati?

Zanjo sta značilni srbečica in rdečica, občutek, da kožo zateguje, slabo se odziva na mraz, toploto in sonce, ne prenaša kozmetičnih proizvodov in včasih tudi vode ne.

Vzroki

Preobčutljivost kože je posledica pretiranega odziva imunskega sistema. Tak odziv je lahko prirojen ali se pojavi pozneje, lahko je tudi alergijsko pogojen. Pogosto pa je posledica preveč agresivne nege obraza. S pretiranim čiščenjem koži odvzamemo preveč maščobe, neprimerne kreme pa iz nje posrkajo vodo, ki jo je težko, včasih celo nemogoče nadomestiti.

Kaj storiti?

Občutljiva koža potrebuje nežno nego, postopke, s katerimi jo pomirimo in hkrati okrepimo njene obrambne sposobnosti. Za to so zelo koristni proizvodi na podlagi termalnih vod, belega čaja ali soforina. Pri izbiri sredstev za nego bi morali dati prednost tistim, katerih sestava je preprosta in imajo samo eno ali dve aktivni sestavini, zaradi česar je manjša možnost za reakcijo. Vodni kamen lahko razdraži in poškoduje nežni površinski sloj občutljive kože. Za čiščenje obraza namesto običajnih sredstev, ki se izpirajo z vodo, raje uporabite proizvode, ki jih ni treba izpirati.

Suha koža

Kako jo prepoznati?

Je groba in brez sijaja, sivo-bele barve, napeta, se lušči.

Vzroki

Vsak tretji človek ima suho kožo. Najpogostejši razlog zanjo je napačen način čiščenja obraza. Mila, ki odstranjujejo naravne maščobe v koži, umivanje s pretoplo vodo in sredstva za čiščenje obraza z visoko pH-vrednostjo, pospešujejo izločanje vode iz kože. Dodatno jo izsušijo tudi pretirano izpostavljanje soncu, klimatizirani prostori in suh zrak v ogrevanih prostorih. Če poleg vsega tega uporabljate tudi proizvode, ki ne vsebujejo dovolj vode in maščob, boste na obrazu hitro opazili drobne gubice, koža pa bo postala groba in napeta.

Kaj storiti?

Kreme, maske in ampule s sestavinami, ki ohranjajo vlažnost kože, so v veliko pomoč. Gre za proizvode, ki vsebujejo hialuronsko kislino, glicerin, pantenol in konopljo. Minerali in elementi v sledeh v termalnih vodah, kakor tudi olje vrbovca, dobro ohranjajo vlago in maščobe v koži. Če menite, da za optimalno vlaženje vaše kože zadostuje, da jo poškropite s termalno vodo v razpršilu, se motite. Pomembno je namreč, da vodo s kože odstranite s papirnatim robčkom, saj se bo koža, če boste pustili, da se sama posuši na obrazu, še dodatno izsušila. Najbolje je, če vodo nanesete na kos vate in jo pustite na obrazu kot obkladek. Nato jo odstranite in obraz, dokler je še vlažen, namažite s kremo.

Profimedia

Mastna koža

Kako jo prepoznati?

Skupki drobnih mozoljčkov ali posamični mozolji, čezmeren lesk, razširjene pore.

Vzroki

Pojav mozoljčkov in ogrcev ni vedno povezan s puberteto in hormonskimi spremembami. Raziskovalci so ugotovili, da stres neposredno vpliva na delovanje žlez lojnic in jih spodbuja k povečani proizvodnji sebuma. Če k temu dodamo neprimerno čiščenje in uporabo premastnih krem, se hitro pojavijo mozolji in znaki vnetja. Zelo pomembno je, da mozoljev ne stiskate in da se obraza ne dotikate z rokami. S stiskanjem mozoljev boste vnetje razširili in stanje še poslabšali.

Kaj storiti?

Pri mastni koži izvedenci priporočajo tretma s sadnimi kislinami, ki luščijo zgornji sloj kože. Priporočajo tudi pripravke za čiščenje s salicilno kislino, kakor tudi nemastne gele za blaženje vnetja okoli mozoljev. Zelo praktični so stiki proti mozoljem, ki vsebujejo cink in salicilno kislino. S stikom namažete samo tista mesta, kjer so mozolji.

Pospešeno staranje kože

Kako ga prepoznati?

Pigmentni madeži, pospešeno nastajanje gubic okoli oči in ustnic, povešeni obrisi obraza.

Vzroki

Največji sovražnik kože je sonce. Pretirano izpostavljanje soncu, še posebno brez ustrezne zaščite, pomeni veliko nevarnost za pojav sončnih opeklin, kožnega raka in pospešenega nastajanja gubic. UV-svetloba spodbuja aktivnost prostih radikalov, škodljivih spojin, ki nastajajo pri procesu oksidacije. Prosti radikali poškodujejo vlakna kolagena v vezivnem tkivu kože, zaradi česar postane ta nagubana in povešena. Staranje kože pospešujejo tudi kajenje, pomanjkanje nege, enolična prehrana in premalo spanca.

Kaj storiti?

Izberite proizvod za dnevno nego z zaščitnim UV-filtrom, vitaminoma C in E ter koencimom Q10. Te snovi namreč nevtralizirajo škodljive učinke prostih radikalov. Vitamin A in retinol sta dobra stimulatorja oslabljene proizvodnje kolagena. Poleg tega naj bo vaša prehrana uravnotežena, vsak dan uživajte sadje in zelenjavo ter veliko rib in olivnega olja. Ne pozabite, da tudi stres spodbuja aktivnost prostih radikalov, zato se ga naučite nadzirati.

Kljub temu pa je treba vedeti, da je nekatere težave mogoče odpraviti samo s pomočjo zdravnika dermatologa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta