Za vsako bolezen rož'ca raste: Ta zelišča v vaši domači lekarni ne smejo manjkati

Bonbon Bonbon
08.09.2022 06:00

Čaji pomirjajo in sproščajo, zdravijo prehlade ter lajšajo številne zdravstvene tegobe, ki so pozimi pogostejše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Iz telesa odpravljajo strupe, nekateri pa so celo dober nadomestek kave, zato si pripravite popoldansko skodelico, gotovo boste lažje zaspali.

Kopriva

Čeprav sveži listi koprive lahko opečejo, posušeni to lastnost izgubijo in so odlični za pripravo čaja, ki je pravo naravno zdravilo v boju proti slabokrvnosti, artritisu, visokemu krvnemu pritisku, revmatičnim obolenjem, blagodejno pa deluje tudi na ledvica in mehur. Ko začutite, da se z vašimi sečili nekaj dogaja, torej le posezite po čaju iz kopriv in preprečite najhujše.

Kamilice

Kamilični čaj je priljubljen povsod po svetu. Pomirja razdražen želodec, odpravlja prebavne težave in blaži napenjanje. Umiril bo tudi um in pomagal do sprostitve, prav tako pa uspešno premaguje težave z nespečnostjo.

Meta

Pomaga pri urejanju prebave, zmanjšuje napihnjenost, pomirja razdraženo črevesje, blaži slabost in menda premaga celo herpes.

Profimedia

Pegasti badelj

Morda se sliši eksotično, a rastlina raste tudi pri nas. Za pripravo čaja uporabimo plodove, polne zdravilnih spojin, ki ugodno delujejo na jetra.

Melisa

Je zelo osvežujoča, obenem pa odpravlja nervozo, tesnobo, stres in dobro vpliva na delovanje ščitnice.

Sivka

Značilne vijolične cvetove ter pomirjujoč vonj ponavadi uporabljamo kot dišavo, v medicini jo cenijo že stoletja. Manj znano pa je, da sivkin čaj pomirja, pomaga pri nespečnosti, se dobro bori proti depresiji in tesnobi, vpliva na boljše razpoloženje, pomirja želodčne težave, kašelj in druge tegobe.

Rožmarin

Če ga uporabljate v kuhinji, zakaj iz njega ne bi naredili še čaja? Sprostil bo mišice, učinkovit je pri urejanju prebavnih težav. Če imate težave z mehurjem ali jetri, je rešitev na dlani, enako pri astmi in kašlju.

Hibiskus

Ob eksotičnem okusu in vonju znižuje visok krvni tlak, visoko raven holesterola v krvi in krepi imunski sistem, saj je bogat z vitaminom C. Nekatere raziskave so pokazale celo, da je hibiskusov čaj neverjetno bogat z antioksidanti.

Profimedia

Kardamom

Raste v Indiji in Gvatemali, za čaj se uporabljajo posušeni listi cvetov ter semena. Po naravi sladek in aromatičen blaži bolečine v želodcu in zmanjšuje slabost. Če popijete preveč kave, bo skodelica čaja iz kardamoma znižala vsebnost kofeina.

Šipkov čaj

Vsebuje veliko vitamina C in je zelo primeren za krepitev imunskega sistema kot tudi za kožo. Če imate občutek, da vam nekaj manjka, pa ne veste kaj, poskusite šipkov čaj in počutili se boste bolje.

Ameriški slamnik in robida

Vsebuje snovi, ki izboljšujejo delovanje imunskega sistema in zmanjšujejo vnetja, čaj iz listov robide pa ima veliko flavonoidov, zato je znan po antioksidativnih učinkih in krepi imunski sistem.

Ingver

Je močan stimulator in zakladnica energije. Ko ga pijete, spodbudi prebavni sistem ter hkrati pomaga pomiriti razdraženost. Primeren je tudi, če vam je pogosto slabo, ter vpliva na znake artritisa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta