Znani mariborski oblikovalki sta se lotili prav posebnih metuljčkov, ki imajo zelo plemenit namen

11.10.2021 06:00
Mariborski oblikovalki Tino Krajnc in Natašo Grandovec je povezalo projektno sodelovanje z Društvom za boj proti raku Štajerske Maribor in Hortikulturnim društvom Maribor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Grandovec in Tina Krajnc sta svojo ustvarjalnost zlili v izviren projekt z dobrim namenom.
Igor Napast

V sodelovanju z društvoma sta Mariborčanki ustvarili posebne kose nakita in lesene metuljčke. Lesen metuljček – zlata mašna. Oblikovalka Tina Krajnc je za ozaveščanje javnosti o raku otrok in mladostnikov oblikovala poseben metuljček iz lesa. Metuljček z zlato pentljo se zaradi štajerskega izvora imenuje zlata mašna. Zlata barva je namreč simbolična barva raka pri otrocih. Spodbudno je, da je danes ozdravljenih že okoli 80 odstotkov otrok z rakom. Vsi zainteresirani, ki želijo sodelovati v tem projektu, si lahko metuljček ogledajo in ga naročijo na spletni strani podjetja Moi. Celoten izkupiček od prodaje bo namenjen projektu ozaveščanja javnosti o raku otrok in mladostnikov.

Igor Napast

Lesen metuljček - BZZZ

Metuljček, poimenovan BZZZ, je kombinacija različnih vrst lesa in srebra in je plod sodelovanja oblikovalk Tine Krajnc in Nataše Grandovec. Na metuljčku so prisotni motivi srebrne čebelice in čebelice s satjem. Čebele in drugi opraševalci so zaslužni za opraševanje okoli treh četrtin vseh rastlin, s katerimi se proizvede 90 odstotkov svetovne hrane. Čebele imajo pomembno vlogo pri ohranjanju ekološkega ravnovesja in biotske raznovrstnosti ter so pokazatelj razmer v okolju. Za seznanjanje javnosti o pomenu čebel za človeka si lahko vsi, ki želijo pomagati, metuljček s srebrno čebelico in čebelice s satjem ogledajo in naročijo preko povezav https://moi-style.com in nakit-april.eu ali pokličejo mobilno telefonsko številko 040 22 67 11. Od prodanih kosov bo 15 odstotkov namenjenih ozaveščanju javnosti o pomenu čebel za človeka.

Igor Napast

Lesen metuljček – metuljček zvestobe

Metuljček zvestobe ima za osnovo bezgov les, na njem je tudi vgraviran motiv bezga, Nataša Grandovec pa je dodala srebrne uhane in ogrlico z motivom bezga. Ne le, da je črni bezeg ena bolj prepoznavnih avtohtonih slovenskih rastlin, temveč naj bi po ljudskih šegah ljudi varoval pred prešuštvom. Z bezgom je povezanih veliko vraž ali verovanj. V Sloveniji je marsikje še danes razširjeno prepričanje, da bližina bezga ob hiši, hlevu ali skednju nudi zaščito pred zli duhovi, pred nesrečo ipd. Tisti, ki želijo pomagati pri ozaveščanju javnosti o pomenu in ohranitvi zelenih zakladov Slovenije, lahko prav tako metuljček zvestobe naročijo preko zgoraj navedenih povezav. Od prodanih kosov bo 15 odstotkov namenjenih seznanjanju javnosti o pomenu in ohranitvi zelenih zakladov Slovenije.

Moi s svojimi izdelki pripoveduje zgodbo lesa, kjer prav nič ne skriva, marveč izpostavi tudi grče, letnice in luknje. Gre za pripoved o lesu, življenju in ljudeh. V delavnici Tina in Marko ustvarjata, oblikujeta, režeta, brusita in lakirata. Vsak metuljček, manšetni gumb, kos nakita je ročno izdelan z ljubeznijo in predanostjo. Premoreta strast do oblikovanja in izdelovanja stvari s pozitivnim vplivom na naša življenja in okolje. Kot čebelarja sobivata s čebelami vsak dan.

Igor Napast

V ponudbo znamke Moi sta pred kratkim dodala zelo šik in posebne lesene ženske torbice. Torbica ni samo ekološka, je tudi oblikovalsko dovršena. Čistih linij, sodobna, trdna, a zaradi svoje zaobljenosti deluje mehko. Pod vestnimi rokami oblikovalke Tine Krajnc je v preteklih letih nastalo tudi leseno kolo, ki ga je poimenovala fajn bicikl.

Nataša Grandovec je diplomirana oblikovalka nakita. Inspiracijo za nakit črpa iz narave. Nakit je oblikovan ročno in z veliko ljubezni. Pretežno je iz srebra, ki mu oblikovalka občasno doda druge materiale. Njene broške, zapestnice, uhani, okrasne igle, ki jih že trinajsto leto ustvarja in prodaja v svojem studiu April v Ulici kneza Koclja v Mariboru, včasih bolj spominjajo na nosljive male plastike kot na nakit. Za svoja umetniška dela je prejela številne nagrade in priznanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta