(INTERVJU) David Hojnik: Če strop postane prenizek, ga lahko odstraniš

13.09.2021 06:00
Modni oblikovalec David Hojnik sredi svojega življenjskega projekta: 28. avgusta je vrata odprl Atelier DH fashion v mariborski Ulici 10. oktobra. In nam vzel dih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tibor Golob

Radovedno so zadnje avgusta tedne mimoidoči v Mariboru opazovali skrivnostno in le delno razkrito izložbo vašega novega modnega ateljeja, ki je zdaj končno odpirl vrata. Kaj je za njimi?

"Atelier DH fashion. Moje sanje in moja vizija. Ne gre zgolj za novo modno trgovino, temveč za prostor stilskih doživetij, kjer si spočijejo oči in se nahrani duša. Želeli smo ustvariti estetsko dovršen ambient, s prijetno atmosfero in prijazno postrežbo, kjer se vsakemu vsaj za trenutek ustavi čas in uživa v lepoti ponudbe, pomerjanju in svojem malem modnem doživetju."

Kakšni meseci so za vami? Iz prostorov nekdanje restavracije ste v Ulici 10. oktobra morali ustvariti povsem nov svet.

"Zadnjih deset mesecev sem v rokah skoraj pogosteje držal gradbeni meter kot krojaškega. Ustvarjanja interierja sem se posebej veselil, vendar s tako obsežnim gradbenim projektom in popolno sanacijo dotrajanega prostora pride tudi nemalo težav in preprek, s katerimi smo se morali soočiti. In tako smo, nekaj mesecev kasneje, kot je bilo predvideno, končno odpirli svoja nova vrata. Še posebno ponosen sem prav na ta novi svet, ki smo ga ustvarili, in svoj duh DH oblikovanja prenesli še na interier."

Tibor Golob

Marsikateri modni studio je v nelahkih časih zaprl vrata. Vi ste pravkar začeli svojo največjo pustolovščino. Zakaj prav zdaj?

"Ideja in želja o takšnem koraku je v meni tlela že nekaj let, vendar sem pravi prostor, kamor bi umestil nadgradnjo svoje zgodbe, našel šele zdaj. In lahko rečem, da ravno ob pravem času. Žal za mnoge to res niso rožnati časi, tudi sami smo morali svoje poslovanje v marsičem prilagoditi. Sem pa šele sedaj imel dovolj časa, da sem se ob ustaljenem delu lahko posvetil tudi temu življenjskemu projektu. Priznam, veliko poguma sem moral zbrati, da smo se tega lotil prav zdaj, pa vendar menim, da je za dobre zgodbe zmeraj pravi čas. In to ni zgodba za danes ali jutri, to je zgodba za zmeraj!"

Je slovo z vogala Cafove, kjer se je nad Studiem Oranž vaša zgodba zares spisala, bilo težko?

"Cafova ​in ekipa, s katero smo pred sedmimi leti pričeli pisati to posebno skupno pot, bosta za vedno ostali v mojem srcu. Nabralo se je ogromno lepih spominov, izkušenj, dogodivščin ter tudi zadovoljnih in zvestih strank. Slovo od zidov pa kljub temu ni pretežko, od Gorana in ekipe pa se mi niti ni treba poslavljati, saj vem, da bomo pisali še premnoge skupne zgodbe, vseeno, v katerem delu mesta. Prav on me je pri ustvarjanju podpiral že od vsega začetka in tudi sedaj je bil eden od prvih, ki me je spodbujal pri kreiranju nove zgodbe na novi lokaciji."

Marko Pigac/pigac.si

Atelje ste si zamislili kompleksno, večdimenzionalno.

Atelier je ime naše nove modne hiše DH fashion, ki je razdeljena v tri povezane sklope. Obsega prvi showroom trgovinski del, kjer je prostor poln naših različnih kolekcij ready to wear, ki se bodo tudi tedensko osveževale in so namenjene za takojšnje pomerjanje in nakup. Tukaj bodo naši stilisti strankam tudi z veseljem pomagali pri izbiri oblačil in modnih dodatkov in jim tudi svetovali. Drugi, ateljejski del je namenjen strankam za izdelavo unikatnih kreacij po meri, kjer se za posvet, izmero, pomerjanje srečamo v udobnem intimnem ambientu ob kavi. In tu je tretji, naš kreativni del, kamor smo preselili večji del proizvodne delavnice in kjer bo večina kreacij tudi nastala."

Je v ateljeju tudi kaj, kar ste si privoščili samo za svojo dušo?

"Cel ambient je nekako za mojo dušo. Plasti, kotički in odsevi, ki jih postopoma odkrivaš, in vsak nov sloj te z nečim navduši, vse dokler ne prideš do češnje na vrhu torte."

Novo poglavje spremlja tudi nova kolekcija. Kakšna je?

"Kolekcija je pravzaprav zelo pestra in namenjena različnim stilom, okusom in osebnostim. Razdelili smo jo v več sklopov, tako bo mogoče najti svečana oblačila, ki so jih stranke pri nas že vajene, posebno poslovno modo in sproščen ulični stil, ki se spogleduje z visoko modo."

Tadej Regent

Od poigravanja s kovinskimi odtenki, provokativnimi potiski in perlami nas tokrat peljete na mehek sprehod med pasteli. Se zdi ali vas zares pravkar doživljamo v najbolj romantični luči doslej?

​"Ambient Ateliera in kolekcija sta nastajala hkrati, zato lahko v njunih stilih najdemo precej vzporednic. Prvi predstavljeni utrinki nove kolekcije so res nežni in romantični pasteli, ki so mi ljubi že precej časa, vendar sem jih v sklop kolekcije postavil prvič. Vendar tudi tokrat ne manjka perja, perl in kovinskih odtenkov, tako da ostajam zvest svojemu stilu, le nadgrajujem ga z vedno bolj drznimi izvedbami in posebnimi kombinacijami. Tudi v klasični črnini še zmeraj najdem izziv in prostor za dramatične poteze."

Pravijo, da je pandemično obdobje udobje postavilo pred estetiko. Koliko ste pripravljeni na kompromise?

"Zmeraj iščem poti čim dlje od povprečnosti in poskušam ustvariti to, česar drugi ne. Ali je še kaj lepšega, kot se po vsem tem ležernem trenirkastem obdobju zares lepo urediti in stopiti v svet v vsem svojem sijaju? Ljudje se bomo zmeraj radi lepo oblekli in se dobro počutili v svoji koži. In to je lahko prav vsak dan, ne le ob posebnih priložnostih."

Tadej Regent

Sva na nosljivem, praktičnem in komercialno zanimivem območju prêt-à-porter mode. Sumim pa, da ima ustvarjalna zver v vas še večje apetite. Kje je strop?

"Če izdam vse svoje apetite, vas v prihodnje težko še s čim presenetim. Želim si zgolj to, da bi še naprej lahko ustvarjal, koliko, za koga in na kakšen način, pa bo pokazal čas. Iz gradbenih izkušenj v preteklih mesecih pa vem, da je strop le iluzija, sploh, če je iz mavčnih plošč. Če postane prenizek, ga lahko odstraniš."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta