Znate oprati modrček tako, da ga boste lahko še dolgo uporabljali? Morda delate napako z mehčalcem ...

Bonbon Bonbon
04.07.2023 08:56

Ženske prsi so sestavljene iz maščobnega tkiva, ki jim daje polnost, vezivnega tkiva in mlečnih žlez.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samopregledovanje dojke pri ženskah je nujno.
Profimedia
Profimedia

Ker nimajo nobene opore, s katero bi se prsi "obdržale" na višini prsne mišice, so nanjo samo položene in je koža pravzaprav edini naravni modrček, ki nosi težo dojke. Povečana teža, hormonske spremembe in čas naredijo svoje tudi pri dojkah, zato koža izgubi napetost in prsi se povesijo. Z modrčkom teh procesov sicer ne moremo ustaviti, lahko pa s pravo izbiro modela naredimo prsi popolne.

Prvo pravilo pri izbiri modrčka je, da kupite pravo velikost - modrček namreč po nekajurni nošnji ne sme pustiti sledi na hrbtu in ramenih, ne sme stiskati prsi, prav tako pa ne sme siliti iz dekolteja. Prsi naj bodo udobno nameščene v košaricah. Tiste z majhnimi prsmi si po navadi želijo večje, one z velikimi pa manjše - očitno je v človeški naravi, da si želimo tisto, česar nimamo. Seveda pa si lahko z nekaj triki pričaramo optično večje ali manjše prsi, pri čemer igra pomembno vlogo prav izbira modrčka. Zgrešeno je, da si kupimo večji modrček, misleč, da bodo prsi videti večje, pa tudi nasprotno velja, da zaradi manjšega modrčka oprsje ne bo videti tako bujno, kot je v resnici. Želenega učinka ne bo, le grdo bo videti.

Profimedia

Ponovimo torej: prvi korak pri nakupu popolnega modrčka je prava velikost. Na tržišču je veliko modrčkov z oporo - delujejo bolj čvrsto in so odlična rešitev za bolj ohlapne, že tudi povešene prsi, saj jih dvignejo. Poudarjene košarice so namenjene tistim, ki si želijo optično polnejših prsi. Če bi radi, da bi bile prsi videti večje v globokem dekolteju, je najboljša odločitev tako imenovani push up model, ki je moden vsaj že desetletje. Krojen je tako, da prsi potiska navzgor, košarice pa so v obliki črke T in potiskajo eno dojko tesno ob drugo. Nekateri push up modrčki so še dodatno polnjeni z mehko peno, tudi silikonom, blazinicami z vodo ... Takšni modrčki so udobni in mehki na dotik, zato delujejo zelo naravno.

Če se navdušujete nad čim manj vidnim modrčkom, potem izberite takšnega, ki je kar del majice. Je gladek, udoben, tako rekoč neviden, vendar vsaj malo podpira prsi. Tak modrček je pod obleko skoraj neviden.

Ženske si želijo prevelike prsi po navadi čim bolj skriti. Kot že rečeno, nima jih smisla tlačiti v premajhen modrček, ampak izberite tak model, ki prsi ne bo potiskal navzgor, ampak bo njihov volumen v modrčku enakomerno porazdeljen.

Kaj pri modrčkih pomenijo številke in črke?

S številkami, denimo 75 ali 80, se pri modrčku označi obseg prsnega koša, merjen v centimetrih, doda pa se mu deset centimetrov. Če je torej obseg vašega prsnega koša 75 centimetrov, boste izbrali modrček številka 85.

S črkami, A, B, C, D, pa pri modrčku označujemo globino košarice. Košarice A so primerne za majhne prsi, B za srednje velike, C velike ...

Profimedia

Vzdrževanje modrčkov

Da bi modrček ohranil svojo obliko, barvo, elastičnost in druge lastnosti, ga moramo ustrezno vzdrževati. Na všitih etiketah vsakega modela so namreč oznake za nego, ki pa jih mnoge ženske ne poznajo ali pa jih pri pranju ne upoštevajo. Perilo, še posebej tisto, ki ima všite opore, bi morali praviloma prati ročno. Sodoben način življenja in pomanjkanje časa pa nas silita, da večino kosov perila in ostalih oblačil peremo v pralnem stroju. Da bi vseeno ohranili modrčke lepe, jih peremo v posebni mrežasti pralni vrečki, ki med pranjem ščiti tako obliko kot videz.

Velja tudi opozorilo, da pri pranju perila ne uporabljamo mehčalca, saj zmanjšuje trdnost vlaken in poveča možnost, da se perilo sčasoma raztegne. Prav tako dodatki mehčalca zapolnijo fine pore med vlakni, zato pletenina vlage ne prevaja več tako učinkovito kot na začetku. Modrčka prav tako nikoli ne peremo na visoki temperaturi, po pranju ga obesimo, a nikoli ne sušimo na soncu, saj lahko porumeni. Tudi sušimo ga ne v sušilnem stroju in ne likamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta