Zvezdniški zobozdravniki razkrivajo: To je 14 načinov, kako si do bolj belih zob lahko pomagamo sami

Bonbon Bonbon
25.04.2023 12:15

Za zvezdniško bleščečimi nasmehi se skrivajo vrhunski zobozdravniki. Nekateri so skozi leta razkrili načine, kako si lahko do bolj "hollywoodskega" nasmeha pomagami sami. Zbrali smo nekaj nasvetov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

1. Uporabljajte električno zobno ščetko

Večina uporablja navadno zobno ščetko, ki se sicer odlično obnese pri ohranjanju zdravje naših zob, a če želite res dobro spolirati sklenino in učinkovito odstraniti površinske madeže, posezite po električni zobni ščetki. Resnično vam lahko pomaga pri beljenju zob, a ne čez noč.

2. Razmislite o belilni zobni pasti

Na trgu je kar nekaj zobnih past, za katere proizvajalci trdijo, da lahko pomagajo posvetliti zobe. Kisla sredstva, ki jih vsebujejo, odstranijo madeže z zgornjih plasti sklenine. Začnite z majhno količino, da ne bo pasta dražila zob, ki se morajo nanjo navaditi. Učinek beljenja sicer traja le do naslednje kave, a ob redni uporabi je zabarvanost zob lahko resnično manjša. Upoštevajte tudi, da takšne zobne paste niso primerne za otroke, ker so lahko preveč abrazivne za mehko sklenino na zobeh, ki še niso popolnoma razviti.

3. Beljenje zob

Če iščete hitro pot do belih zob, potem obiščite svojega zobozdravnika. Zobozdravniki imajo varne, zelo učinkovite sisteme beljenja, ki vam lahko zagotovijo dramatično bolj bel nasmeh po samo enem obisku. Lahko jih prilagodite svojim edinstvenim potrebam, hkrati gre za varne metode.

4. Žvečite belilni gumi

Izberite žvečilni gumi brez sladkorja, saj bi sladkorni spodbudil razmnoževanje škodljivih bakterij. Žvečenje spodbuja nastanek sline, ki pomaga ohranjati zdrav pH v ustih, poskrbi za lesketanje zob in zmanjša nastanek zobnih oblog. 

5. Pijte po slamici

Temne pijače, kot so kava, čaj, vino in celo nekateri sokovi, lahko povzročijo močne madeže. Tem se res ne morete povsem izogniti, lahko pa posežete po slamicah, namesto da bi srkali neposredno iz skodelice.

6. Porcelanske luske

Te so najbolj iskana izbira zvezdnikov za popolne bele zobe. Luske so tanke in trpežne porcelanaste lupine, izdelane po meri za vaša usta in prilepljene na vaše naravne zobe. Luske dajejo videz lepo oblikovanih, belih, naravnih zob in so ob pravilni negi obstojne več let. To je še posebej uporabno, če imate močno obarvane ali deformirane zobe.

 
Profimedia

7. Sprejmite "belo dieto"

Z belo dieto mislim belo vino ali šampanjec namesto rdečega, mleko namesto črne kave itd. Izogibajte se tudi živilom, ki lahko zobe obarvajo, kot so čaj, kava ali gazirane pijače. Poleg tega kisla hrana, kot so citrusi, razjeda sklenino, zaradi česar so zobje sčasoma bolj dovzetni za karies.

8. Redno uporabljajte zobno nitko

Vsakodnevno nitkanje pomaga razgraditi zobne obloge in bakterije v medzobnem prostoru ter preprečiti karies. Ne bo vam neposredno pomagalo pri beljenju zob, vendar je nitkanje izjemno pomembno za vzdrževanje ustne higiene.

9. Izpirajte usta

To je še en korak pri vzdrževanju ustrezne ustne higiene. Uporabite sredstvo za izpiranje ust brez alkohola. Alkohol izsuši usta, ta pa morajo biti vlažna, bakterije v njih ne povzročajo kariesa.

10. Beljenje z "intenzivno svetlobo"

Gre za postopek beljenja zob, pri katerem zobozdravnik na vsak zob nanese močan belilni gel in ga izpostavi intenzivni svetlobi. Posledično se obarvane molekule oksidirajo v manjše, manj pigmentirane molekule. Zobje so lahko svetlejši tudi za šest do deset odtenkov. Še posebej je ta metoda uporabna pri ljudeh z izrazito obarvanimi zobmi. Nekateri zobozdravniki uporabljajo tudi klorov dioksid, ki povzroča manjšo občutljivost.

11. Kompleti za beljenje v prosti prodaji

Razredčen belilni gel nanesete na zobe v standardiziranem ščitu za dlesni za eno uro vsak dan dva tedna. Vsakdo lahko uporablja komplet brez recepta, ker je raven kemikalij za beljenje v njih zelo nizka. Uporabljati jih je treba v rednih intervalih, da ohranite belino zob. 

Profimedia

12. Opustite kajenje

Kajenje je eden najhujših povzročiteljev zabarvanosti zob. In še marsičesa. Zobe lahko tako obarva, da jih je težko spet narediti bele. Torej, če kadite, vam bo morda res težko pobeliti zobe z bolj naravnimi metodami.

13. Sonične zobne ščetke

Te zobne ščetke ustvarjajo 31.000 gibov na minuto in ustvarjajo ultrazvočne valove za razbijanje zobnih oblog in madežev, zaradi česar so zobje videti svetlejši. Ščetke imajo običajno tri načine – čiščenje, beljenje in masaža. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta