Bodočim rudarjem obljubljajo med in mleko

Rozmari Petek Rozmari Petek
13.02.2020 15:30

S kupom ugodnosti Premogovnik Velenje znova vabi k vpisu v rudarske programe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko simbolično skočijo čez kožo, mladi "uradno" postanejo rudarji.
Tina Murko Gajšek

Z velikim pričakovanjem bodo danes potencialne bodoče rudarje čakali v Velenju. Ne le Šolski center Velenje, ki še edini izobražuje rudarje, tudi Premogovnik Velenje se je letos zelo potrudil s promocijo. Razdelili so 700 letakov, s katerimi devetošolce vabijo, da se pridružijo njihovi ekipi. Obljubljajo 119 evrov začetne štipendije, nagrado v višini 27 evrov najboljšim dijakom pri praktičnem pouku, devet evrov na dan jamskega dodatka, plačilo praktičnega usposabljanja do 172 evrov, brezplačna prevoz in malico ... Podobno so jih sicer vabili tudi lani, a je bil izplen sila slab - v štiriletni program geotehnik sta se vpisala dva dijaka, v triletni program rudar pa niso vpisali niti enega. Kot je takrat pojasnil ravnatelj Šole za strojništvo, geotehniko in okolje v Šolskem centru Velenje Peter Rozman, bi enega sicer zagotovo vpisali, a žal ni uspešno zaključil devetletke.

Tudi za čas po zaprtju

Da so za slab vpis krive drugačne zgodbe okoli Premogovnika Velenje ter Termoelektrarne Šoštanj, kot so se pisale pred nekaj leti, se zavedajo prav vsi. Še v začetku letošnjega leta je namreč direktor Šolskega centra Janko Pogorelčnik komentiral, da želenega vpisa ni tudi zato, ker bodo dijaki, ki se vpisujejo danes, do leta 2040, ko je morda najbolj optimistična ocena za zaprtje rudnika, imeli za sabo le okoli 15 let delovne dobe: "To pomeni, da je že danes treba razmišljati, kaj boš pa počel, ko boš star 40 let."

Pet najboljših zaposlijo takoj

Kdaj točno to bo, v tem trenutku nihče ne more reči, saj osnove, predvsem zakon, ki bo podlaga za zaprtje rudnika, sploh še niso dorečene. Ve se le, da je pritisk, tudi okoljevarstvenih organizacij, da se čim prej preneha uporaba fosilnih goriv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta