Celjski sejem: če jesenski MOS-a pade v vodo, je preživetje pod vprašajem

Rozmari Petek Rozmari Petek
18.06.2020 06:00

"Delamo, kot da jesenski MOS bo," opisuje izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec. So optimisti, a prihodki so že doslej zelo padli. Čez poletje jih čaka veliko dela, napeli pa bodo vse sile.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav zagotovil, da ga bodo lahko izpeljali, ni, se v Celju s polno paro pripravljajo na jesenski MOS. 
Igor Napast

Prav na ključni dan 13. marec, ko je Slovenija zaradi širjenja koronavirusa obstala, bi se v Celju morali začeti pomladni sejmi. Sprva so jih organizatorji, družba Celjski sejem, prestavili na maj, nato so morali preklicati tudi ta datum, razstavljavcem pa vrniti že vplačani denar. "Odpoved sejma tik pred zdajci je najslabše, kar se ti lahko zgodi, ker so s tem vsi stroški že nastali," opisuje izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec. "Približno polovici prijavljenim razstavljavcev smo denar v celoti vrnili; torej je drugače kot v turizmu, za nas ne veljajo nobeni vavčerji. K sreči smo še imeli toliko prihrankov, da smo to lahko storili. Druga polovica pa se je odločila, da denar pusti pri nas, ker se nameravajo udeležiti sejma MOS," dodaja Otorepec.

"Marsikdo ne ve, če bo do septembra preživel"

Vse sile so tako sedaj usmerili v organizacijo jesenskega največjega in najbolj prepoznavnega sejma, MOS. "Trenutno vsi indici kažejo, da bomo jeseni sejem le lahko izpeljali, čeprav se sicer neuradne informacije iz dneva v dan spreminjajo, včasih tudi po trikrat na dan. Trenutno smo optimisti, saj so v Avstriji ta teden dovolili ponovno organiziranje sejmov in kongresov, zato pričakujemo, da bo Slovenija kmalu storila podobno. Zato sedaj delamo tako, kot da sejem MOS jeseni bo, 100-odstotne potrditve pa, jasno, nimamo," opisuje sogovornik.

Brez MOS ne preživijo

Vsega, kar je družba zavoljo korone izgubila (poleg pomladnih sejmov še aprilske sejme energetike in varjenja), ne bodo mogli nadoknaditi. S tem je šla četrtina za letos načrtovanih prihodkov. "Sicer smo razmišljali, da bi jih prestavili na oktober, a smo videli, da se to ne bi izšlo, ker bi se nekateri razstavljavci tako podvajali. Nekateri namreč sodelujejo tako na teh sejmih kot na MOS," dodaja. Zgolj do poletja so tako zavoljo koronavirusa ob 800 tisoč evrov prihodkov. "Do konca leta bo gotovo še za 500 tisoč evrov izpada prihodkov. Če ne bomo mogli izpeljati sejma MOS, bomo v tem letu izgubili 80 odstotkov prihodkov; k sreči smo konec januarja še izpeljali zelo uspešen sejem Agritech, drugače pa bi se naš letošnji izpad prihodkov približal 100 odstotkom. A vseeno, če MOS slučajno ne bo, ne vem, kako bomo sploh preživeli," se boji direktor.

Sejem Agritech je do zdaj edini sejem, ki so ga v tem letu na Celjskem sejmišču lahko izpeljali.
Arhiv Naročnika

​O samopomoči in pomoči občine

Celjani so si sicer poskušali pomagati tudi sami. Tako so zelo kmalu začeli oglaševati, da svoje prostore oddajo v najem kot skladiščne prostore. "Nekaj odziva na to ponudbo je bilo, a težava je v tem, da bi si vsak želel skladišče najeti za daljši čas, naši pa so zaradi organizacije sejma MOS na voljo le do konca avgusta. Omejeni smo le na interesente, ki jih zanima zgolj sezonski najem, denimo prodajalci klim. Tako smo do sedaj oddali le polovico hale C," pojasni Otorepec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta